Ηλεία

Συνάντηση Κοτταρά – Νικολούτσου για την επαναλειτουργία της γραμμής Πύργου – Πατρών

Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ, κ. Αθανάσιο Κοτταρά, είχε την Τρίτη 22-06-2021, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, κος Κωσταντίνος Νικολούτσος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι αρχικές προτάσεις του οργανισμού, που προβλέπουν την άμεση επαναλειτουργία της γραμμής Πύργου – Πατρών στην υπάρχουσα χάραξη και την ενεργοποίηση μιας εργολαβίας για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν γίνει στο δίκτυο καθώς και τα ζητήματα  που αφορούν τη σηματοδότηση.

Η παραπάνω πρόταση θα επιτρέψει την επαναλειτουργία του δικτύου Πάτρα – Πύργος, προκειμένου ωστόσο το εν λόγω δίκτυο να είναι λειτουργικό, είναι απαραίτητο να υπάρχει η δυνατότητα μετεπιβίβασης στον προαστιακό σιδηρόδρομο, που θα συνδέει την Πάτρα με το κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά καθώς και με το Αεροδρόμιο “ Ελευθέριος Βενιζέλος” (ΔΑΑ).

Από πλευράς Επιμελητηρίου ζητήθηκε η κανονικοποίηση της μετρικής γραμμής και η μετατροπή της από μετρική σε διεθνή, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα.

Το παραπάνω αίτημα σχετίζεται και με την τμηματική βελτίωση των καμπυλών της χάραξης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δυνατότητα ανάπτυξης υψηλών ταχυτήτων. Το παραπάνω έργο για να υλοποιηθεί απαιτεί υψηλή χρηματοδότηση και εκτεταμένες απαλλοτριώσεις. Ο ΟΣΕ θα εξετάσει τις προτάσεις αυτές σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών.

Από πλευράς Επιμελητηρίου τονίστηκε ότι είναι απαραίτητο να ενταχθεί το παραπάνω έργο στον κεντρικό σχεδιασμό, ούτως ώστε μόλις το δίκτυο φτάσει στο νέο λιμάνι της Πάτρας, η Ηλεία να είναι έτοιμη να συνδεθεί με το Εθνικό Δίκτυο σιδηροδρομικών μεταφορών.

Ο κύριος Κοτταράς υποσχέθηκε πως θα μελετήσει τις προτάσεις του Επιμελητηρίου και θα κάνει σχετική συνάντηση με το Υπουργείο Υποδομών για να εξεταστούν οι προοπτικές του παραπάνω έργου.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας επεσήμανε ότι έφτασε η στιγμή να αντιμετωπιστούν συνολικά οι μεταφορικές υποδομές στον τόπο, προκειμένου να αξιοποιηθεί ο πλούτος και το αναπτυξιακό δυναμικό που διαθέτει η Ηλεία σε εθνικό, περιφερειακό και διαπεριφερειακό επίπεδο.

Όλη η επικαιρότητα