Συνεντεύξεις

Συνέντευξη-Λάμπρος Λιάβας: Το τραγούδι και ο χορός είναι μια κιβωτός της συλλογικής μνήμης και της ταυτότητάς μας.

Ο καθηγητής Εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας στην εφ.«Πατρίς»
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση εντάσσεται και η μουσικοχορευτική παράσταση που σχεδίασε ο καθηγητής Εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας μετά από πρόσκληση του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, την οποία  θα παρακολουθήσουμε την Τετάρτη 28 Ιουλίου στο θέατρο Φλόκα.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη παραγωγή στη διάρκεια της οποίας το κοινό θα

παρακολουθήσει το ρόλο της γυναίκας στα χρόνια της Επανάστασης.

Έτσι μέσα από κείμενα της εποχής και επιλεγμένα δημοτικά τραγούδια και χορούς, αναδεικνύεται η παρουσία των γυναικών σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής και των ιστορικών γεγονότων της περιόδου με τη γυναίκα στο ρόλο της μάνας, της αδερφής, της συζύγου, της αγωνίστριας με αναφορά τόσο σε επώνυμες όσο και σε ανώνυμες γυναίκες.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Λιάβας μας αναλύει τον τίτλο της παράστασης, μας συστήνει τη βοσκό Ανέτα Γεωργουλοπούλου από την ορεινή Ηλεία που έχει τιμητική συμμετοχή στην εκδήλωση και μας εξηγεί τη σπουδαιότητα διατήρησης της παράδοσης…

Πόσο δύσκολο ήταν να υλοποιηθεί αυτή η εκδήλωση την εποχή της πανδημίας;

Σίγουρα ήταν δύσκολο να ετοιμαστεί αλλά η αφορμή της επετείου για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση ήταν μια καλή ευκαιρία για να βρεθούμε με τα μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων ξανά και τους πολίτες. Με την κ. Παρασκευοπούλου και το Λύκειο έχουμε ξεχωριστή σχέση και η παράσταση αυτή δημιουργήθηκε μετά την εξαιρετική πρωτοβουλία του, έτσι μετά την καραντίνα θα μπορέσουμε να βρεθούμε ξανά στο θέατρο Φλόκα και στον τόπο της Ολυμπίας.

«Μια κόρη αποφάσισε», πώς εμπνευστήκατε τον τίτλο;

Προέρχεται από ένα δημοτικό τραγούδι το οποίο αναφέρεται στο ρόλο της γυναίκας στην Επανάσταση που συνδέεται με το τραγούδι της «Αρκαδιανής», (δηλ. τη σημερινή Κυπαρισσία) που βρίσκουμε στο Μοριά. Μια κόρη τ’ αποφάσισε να πάει με τους κλέφτες και γι αυτό ντύνεται αντρικά και ακολουθεί τους υπόλοιπους αγωνιστές. Όσο για την «Αρκαδιανή» του τραγουδιού, σκοτώθηκε στο Μανιάκι, δίπλα στον Παπαφλέσσα.

Στην εκδήλωση τιμητική συμμετοχή έχει η βοσκός Ανέτα Γεωργουλοπούλου. Ποιος ο ρόλος της;

Η Ανέτα Γεωργοπούλου βόσκει τα πρόβατά της στην ορεινή Ηλεία και ταυτόχρονα γράφει και στίχους για την Επανάσταση και τους Αγωνιστές. Με τη συμμετοχή της στην παράσταση τιμούμε την άγνωστη γυναίκα που διατηρεί «ζωντανό» το παραδοσιακό τραγούδι σε όλες της περιστάσεις της ζωής της, από το νανούρισμα μέχρι όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Είσοδος ελεύθερη με κράτηση στο:

https://tickets.kedao.gr/

Η γυναίκα την εποχή που διανύουμε…

Οι νεότερες γενιές πρέπει να μυηθούν στην ουσία όπου υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με την ταυτότητα την ατομική και συλλογική ελευθερία. Είναι ανάγκη να σεβαστούμε τη γυναίκα σε μια τόσο δύσκολη εποχή που διανύει με όλα αυτά που φτάνουν στο φως της δημοσιότητας. Τη γυναίκα, τους πολλούς ρόλους της, ως μητέρα, σύντροφο, αδερφή, κόρη και τόσους άλλους, καθώς και τη σημαντική της προσφορά στην κοινωνία.

Γιατί πρέπει να διατηρούμε ζωντανή την παράδοσή μας;

Η παράδοσή μας είναι οι ρίζες μας και όσο πιο βαθιές είναι οι ρίζες τόσο πιο δυνατά τα κλαδιά που είμαστε εμείς και οι νεότεροι. Υπάρχει και τραγούδι όπου μιλάει για τον κόσμο που είμαστε εμείς σήμερα, κάποιοι άλλοι ήσαν πριν από εμάς και κάποιοι άλλοι τον καρτεράνε. Γι αυτό έχει σημασία να παραδώσουμε έναν κόσμο όσο το δυνατόν καλύτερο. Αυτή η παράσταση εκτός από την ψυχαγωγία λειτουργεί και επιμορφωτικά και συμβολικά με τα μηνύματα που περνάει στους νέους. Το τραγούδι και ο χορός είναι μια κιβωτός της συλλογικής μνήμης και της ταυτότητάς μας.

Πρωτοβουλίες σαν αυτές του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, πόσο βοηθάνε;

Η γνώση του τραγουδιού, του χορού και του λαϊκού πολιτισμού είναι εξαιρετικά εκπαιδευτικά εργαλεία για μαθητές και νέους γιατί διδάσκονται πάνω απ΄ όλα τη δύναμη της συλλογικότητας, της ελευθερίας και της γλώσσας. Γι αυτό είναι σημαντική η παρουσία φορέων όπως είναι το Λύκειο που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Λάμπρος Λιάβας…

 Είναι καθηγητής Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας με πλούσιο συγγραφικό έργο. Έχει επιμεληθεί Φεστιβάλ, μουσικά αφιερώματα και συναυλίες παραδοσιακής μουσικής σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού μεταξύ των οποίων η Κύπρος, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γιουγκοσλαβία, η Τουρκία και πολλές ακόμη. Επιμελήθηκε την εναρκτήρια παράσταση του Ολυμπιακού Φεστιβάλ στο Πεκίνο με θέμα την ελληνική μουσική παράδοση το 2008, υπήρξε συνεργάτης της κρατικής και της ιδιωτικής ραδιοφωνίας στην παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών όπως το «Αλάτι της Γης» και έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή θεατρικών κειμένων, με τη σκηνοθετική επιμέλεια παραστάσεων και πολλά ακόμη…

Όλη η επικαιρότητα