Categories: Life

Συνήθειες για να είστε πάντα fit

Share

Το να είστε fit και υγιείς δεν σημαίνει ότι πρέπει να γυμνάζεστε με τις ώρες κάθε ημέρα και να μην τρώτε τίποτα παρά μόνο στήθος κοτόπουλο και μπρόκολο σε κάθε σας γεύμα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πιο αποτελεσματικές (και λιγότερο οδυνηρές) συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε, οι οποίες όχι μόνο θα σας βοηθήσουν να βελτιωθείτε βραχυπρόθεσμα, αλλά επίσης θα συμβάλλουν στο να παραμείνετε fit μακροπρόθεσμα.

Οι παρακάτω συνήθειες μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στην καθημερινότητά σας και να σας κρατήσουν fit.

*Σταματήστε τις δικαιολογίες

«Δουλεύω πολλές ώρες και δεν έχω χρόνο για γυμναστική». «Δεν μου αρέσει καθόλου η μαγειρική». «Θα ξεκινούσα να γυμνάζομαι στο σπίτι, αλλά δεν ξέρω πώς ακριβώς να το κάνω.» Όλες αυτές οι δικαιολογίες μπορεί να ισχύουν μέχρι ένα σημείο, ωστόσο, αν θέλετε πραγματικά να γίνετε – και να παραμείνετε – fit και υγιείς, θα πρέπει να αφήσετε τις δικαιολογίες και να αρχίσετε να κάνετε την υγεία και τη φόρμα σας κορυφαία προτεραιότητά σας. Άλλωστε, δεν χρειάζεται να γυμνάζεστε ατελείωτες ώρες ή να μαγειρεύετε περίπλοκα γεύματα προκειμένου να είστε fit.

*Ξεκινήστε το περπάτημα

Το περπάτημα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή (πριν ή μετά από την προπόνησή σας, όταν πηγαίνετε ή φεύγετε από τη δουλειά) και οπουδήποτε, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να παραλείψετε τη βόλτα σας. Επιπλέον, το περπάτημα είναι κάτι που γνωρίζετε ήδη και έτσι μπορείτε να ξεκινήσετε από σήμερα κιόλας.

*Βάλτε στόχο την πρόοδο, όχι την τελειότητα

Παρόλο που μπορεί να φανεί ως ασυνέπεια, η προσπάθεια να είστε πάντα «τέλειοι» στις προπονήσεις και στη διατροφή σας, στην πραγματικότητα δεν είναι μια καλή στρατηγική. Ο αποκλεισμός των γλυκών και των τροφίμων που αγαπάτε θα σας οδηγήσει πάλι στα ίδια τρόφιμα, όταν βρεθείτε σε μια στιγμή αδυναμίας. Αντ’ αυτού, βάλτε στόχο να τρώτε υγιεινά και να γυμνάζεστε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και αφήστε στον εαυτό σας ένα μικρό περιθώριο για ατασθαλίες.

*Απολαύστε τη γυμναστική

Δεν ταιριάζουν όλα τα είδη γυμναστικής σε όλους τους ανθρώπους. Ακόμη και τώρα που τα γυμναστήρια και οι χώροι άθλησης είναι κλειστοί λόγω πανδημίας, υπάρχουν τρόποι να βρείτε τη μορφή γυμναστικής που σας αρέσει. Το τρέξιμο, το περπάτημα και η γυμναστική στο σπίτι είναι οι πιο απλοί τρόποι να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα.

*Κάντε πιο σύντομες τις προπονήσεις σας

Όταν πρέπει να προγραμματίσετε μια ώρα ή περισσότερες για μια προπόνηση, φυσικά δεν είναι πάντα εφικτό το να βρείτε χρόνο. Όταν όμως μετατρέπετε όλη την προπόνησή σας σε μια αποτελεσματική, δυναμική προπόνηση 20 λεπτών, που γυμνάζει ολόκληρο το σώμα σας και σας αφήνει μούσκεμα στον ιδρώτα, δεν θα έχετε πλέον την ίδια δικαιολογία για να παραλείψετε την προπόνησή σας.

*Ξεκουραστείτε

Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν τη σημασία ενός καλού νυχτερινού ύπνου, αλλά είναι σημαντικό για το σώμα και το μυαλό σας να ξεκουράζεστε επαρκώς. Και αν η σκέψη για τη μακροπρόθεσμη υγεία σας δεν είναι αρκετή ως κίνητρο, θυμηθείτε αυτό: η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να παρεμποδίσει την προσπάθειά σας να αδυνατίσετε, λόγω των αυξημένων επιπέδων κορτιζόλης. Προσπαθήστε λοιπόν να κοιμάστε επτά έως οκτώ ώρες κάθε νύχτα.

*Βρείτε νέους τρόπους να μαγειρέψετε τα λαχανικά σας

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε θερμίδες, τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της υγιεινής διατροφής. Μάλιστα, οι ειδικοί συμβουλεύουν να γεμίζουμε το μισό μας πιάτο σε κάθε γεύμα με πολύχρωμα λαχανικά, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι προσλαμβάνουμε τις φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Δοκιμάστε να μαγειρέψετε τα λαχανικά σας στον ατμό, στο τηγάνι, στην κατσαρόλα ή στο γκριλ και αναζητήστε νέες υγιεινές συνταγές με λαχανικά που σας φαίνονται νόστιμες.

*Μην έχετε εμμονή με το αδυνάτισμα

Η εμμονή με την απώλεια βάρους δεν σας προσφέρει τίποτα παραπάνω από στρες και απογοήτευση. Απλά, ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και η απώλεια κιλών θα προκύψει ως φυσικό αποτέλεσμα.

via