Αχαϊα Εκπαίδευση Ηλεία

Συναγερμός για το μέλλον του Πανεπιστημίου Πατρών

Ακούστε το άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Η ενίσχυση του Πανεπιστημίου Πατρών με μόλις 12 θέσεις μόνιμων μελών Διδακτικού  και Ερευνητικού Προσωπικού που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας στο ΑΕΙ θα αποτελέσει το θέμα της Συνεδρίασης της Συγκλήτου που αναμένεται να  πραγματοποιηθεί άμεσα.

Ειδικότερα και όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Πάτρας που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του:

«Η απόφαση της Υπουργού Παιδείας κας Νίκης Κεραμέως, βάσει της οποίας κατανέμονται 205 θέσεις για την πρόσληψη μόνιμων μελών Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) στα Πανεπιστήμια, την (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2020- 2021, πλήττει σαφώς το Πανεπιστήμιο Πατρών στο οποίο δίνονται μόνον 12 θέσεις.

Η εν λόγω εξέλιξη, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα από τον Νόμο Γαβρόγλου οδηγούν το Πανεπιστήμιο Πατρών σε απαξίωση με σημαντικές συνέπειες για την περιοχή, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι εμφανείς σε κρίσιμους τομείς, μεταξύ των οποίων, η λειτουργία τμημάτων και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Όλοι μας πρέπει να τοποθετηθούμε καθαρά και χωρίς ασάφειες προκειμένου να υπερασπισθούμε το μέλλον του Πανεπιστήμιου μας.
Στο πλαίσιο αυτό θα κληθεί άμεσα σε συνεδρίαση η Σύγκλητος για να εξετάσει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται και να λάβει αποφάσεις. 
Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο Επώνυμο και Αναγνωρίσιμο Πανεπιστήμιο Πατρών».

Η συγκεκριμένη εξέλιξη όπως ήταν φυσικό απασχόλησε τα Μέσα Ενημέρωσης της Αχαΐας. Ταυτόχρονα είναι ενδεικτική της στάσης που προτίθεται να κρατήσει η νέα Πρυτανική Αρχή, με επικεφαλής τον Χρήστο Μπούρα, σε κρίσιμα για το Πανεπιστήμιο Πατρών θέματα όντας η  πρώτη, επί της ουσίας, δημόσια παρέμβασή της (μέσω δελτίου τύπου από το νεοϊδρυθέν Γραφείο Τύπου).

Όσον αφορά την Ηλεία παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον το αν θα υπάρξει κάποιος αντίκτυπος από τον ανεπαρκή –όπως χαρακτηρίζεται- αριθμό προσλήψεων Διδακτικού κι Ερευνητικού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας στο οποίο –ως γνωστό- ανήκουν και τα δύο τμήματα που λειτουργούν σε Πύργο και Αμαλιάδα.

Όλη η επικαιρότητα