Ελλάδα Ηλεία

Συνεδρίασε το ΔΣ της ΚΕΔΕ με την συμμετοχή Μ. Βορίδη – Σ. Πέτσα

Ακούστε το άρθρο

Αλλάζει άμεσα ο εκλογικός νόμος, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Στα βασικά θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στάθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό κίνημα» Γ. Λυμπέρης.

Συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας, μέσω τηλεδιάσκεψης, το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Σ. Πέτσας και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ, Μ. Σταυριανουδάκης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε με την ιδιότητα του επικεφαλής της παράταξης  «Αυτοδιοικητικί κίνημα» ο Δήμαρχος Ήλιδας κ Γιάννης Λυμπέρης, ο οποίος στην τοποθέτησή του  αναφέρθηκε στα βασικά θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι:

Η αλλαγή του Εκλογικού νόμου και οι αρμοδιότητες που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση  όπως προέκυψαν από τον εξαντλητικό συνεδριακό διάλογο με τους Δήμους όλης της Ελλάδας. Η επίσπευση των διαδικασιών ώστε να «τρέξει» το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και τον ορισμό πλαφόν ανά ομάδα έργων, ώστε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί. Η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ και του  Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως επισημάνθηκε η  ΚΕΔΕ θα αποστείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς με τις προτάσεις της που είναι μελετημένες και δεν χρειάζονται περαιτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις. Ο κ. Λυμπέρης επίσης στάθηκε στο μεγάλο  θέμα του εμβολιασμού του  προσωπικού ΟΤΑ και Δημοτικής Αστυνομίας κατά του covid-19.

Μ. Βορίδης: Αλλάζει άμεσα ο εκλογικός νόμος, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο ΥΠ.ΕΣ. κ. Βορίδης ενημέρωσε ότι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα, θα παρουσιαστεί ο νέος εκλογικός νόμος, που θα λύνει τα προβλήματα κυβερνησιμότητας στους Δήμους που έχουν παρατηρηθεί στην καθημερινή λειτουργία τους, λόγω της απλής αναλογικής.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι από τα βασικά αιτήματα της ΚΕΔΕ και των Δημάρχων, όπως μάλιστα ρητά διατυπώθηκε στις Συνεδριακές Διασκέψεις που έγιναν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Στην ίδια τοποθέτηση ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι για το ζήτημα του νομοσχεδίου που αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση θα υπάρξει μια επιμήκυνση του χρόνου επεξεργασίας του περιεχομένου του, αφενός γιατί δεν υπάρχει ακόμη τελικό κείμενο της αρμόδιας επιτροπής που έχει συσταθεί, αφετέρου για να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή νομική αρτιότητα και να

αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα της ανακατανομής των αρμοδιοτήτων.

Όσον αφορά το ζήτημα της κινητικότητας, επισήμανε ότι αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που δημιουργεί στη λειτουργία και τον προγραμματισμό των Δήμων, γι αυτό θα εξετάσει να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση που θα προωθεί τον εκσυγχρονισμό του θεσμού, που δεν θα αφορά μόνον την αυτοδιοίκηση.

Σ. Πέτσας: Έχει έρθει η ώρα να δούμε πώς μπορεί να βρεθούν νέοι πόροι για την Τ.Α.

Ο Αναπληρωτής Υπ. Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι σε συνεννόηση με το Υπ. Οικονομικών θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση για στήριξη των τουριστικών Δήμων που επλήγησαν από την πανδημία. Επιπλέον τις επόμενες μέρες, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ θα γίνουν αλλαγές στην ΕΕΤΑΑ για να μπορεί να επιτελέσει το υποστηρικτικό της έργο που είναι καίριο για τους Δήμους, ενώ επισήμανε ότι ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου είναι το ζήτημα της αλλαγής του τρόπου κατανομής των ΚΑΠ στους Δήμους και η εξεύρεση περισσότερων πόρων για την Αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της .

Επίσης τόνισε ότι είναι πλέον επιβεβλημένη και η προώθηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων για την αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών.

Στο θέμα της κινητικότητας επισήμανε ότι εκείνο που πρέπει να λυθεί άμεσα είναι το γεγονός πως οι διαδικασίες πρόσληψης νέου προσωπικού είναι πολύ πιο αργές, σε σχέση με τις αποχωρήσεις. Κι αυτό θα διορθωθεί.

Για τις αρμοδιότητες, είπε ότι περιμένει τις προτάσεις και προσβλέπει στη συνεργασία της ΚΕΔΕ, αλλά παραδέχθηκε ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά στο Υπουργείο για να ωριμάσουν τα θέματα.

Για το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το Υπουργείο στηρίζει την πρόταση της ΚΕΔΕ να μπει πλαφόν ανά Δήμο, και παράλληλα θα προτείνει την προτεραιοποίηση των έργων με στόχευση στις υποδομές. Στοίχημα είναι η αύξηση της απορροφητικότητας, αλλά και να διασφαλιστεί ότι όλοι οι Δήμοι πρέπει να συμμετάσχουν ισότιμα στο πρόγραμμα.

Για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών ενημέρωσε ότι αυξάνεται το ποσό, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα είναι διαθέσιμοι στους Δήμους.

Για το σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι με τα υποκαταστήματα Τραπεζών και ΕΛΤΑ, ο κ. Πέτσας δήλωσε καμία έδρα Δήμου δεν θα μείνει χωρίς τραπεζικό υποκατάστημα και γραφείο ΕΛΤΑ. Για το θέμα είναι ενήμερος και ο Πρωθυπουργός.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ, Μιχάλης Σταυριανουδάκης τόνισε την ανάγκη εξορθολογισμού και προτεραιοποίσης των έργων για το «Αντώνης Τρίτσης» με στόχευση στις υποδομές. «Στόχος και βούληση όλων και του Πρωθυπουργού είναι να μην μείνει κανένας Δήμος εκτός του προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά.

Ψήφισμα της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ για την σεξουαλική παρενόχληση

Σύσσωμο το ΔΣ της ΚΕΔΕ εξέδωσε ψήφισμα της Επιτροπής Ισότητας για την σεξουαλική παρενόχληση και βία, με αφορμή τις αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Όλη η επικαιρότητα