Πολιτισμός

Συνεπήραν το κοινό οι Βάκχες

Ακούστε το άρθρο

Συνάρπασε το κοινό η παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη που παρουσιάστηκε από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας την περασμένη Τρίτη στο θέατρο Φλόκα.

Μία all star ομάδα συντελεστών και ένας εκλεκτός θίασος πολυβραβευμένων ηθοποιών ερμήνευσαν μία εναλλακτική ανάγνωση των Βακχών, ακολουθώντας μία μοντέρνα σκηνοθετική προσέγγιση και διατηρώντας πάντα το νόημα του κειμένου.

Η παράσταση επαναπροσδιόρισε αξίες και ιδέες μέσα από καίρια ζητήματα που θίγει η τραγωδία του Ευριπίδη. Επρόκειτο για ένα παιχνίδι πρωτοτυπίας και μεταμόρφωσης, ήχων και χρωμάτων, τραγικού και κωμικού στοιχείου.

Οι ηθοποιοί υποστήριξαν πιστά την ιδιαίτερη σκηνοθετική άποψη του βραβευμένου Χρήστου Σουγάρη, ενώ ξεχώρισαν οι ερμηνείες του ανερχόμενου Στάθη Κόικα στο ρόλο του Πενθέα, του Μανώλη Μαυροματάκη στο ρόλο του Β’ Αγγέλου και του Δημήτρη Ήμελλου στο ρόλο του Κάδμου.

Στιγμή έκπληξης για το κοινό όταν ηθοποιός ανέβασε τη δική μας Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου στη σκηνή, στη θέση της Ρούλας Πατεράκη η οποία δε μπόρεσε να παραβρεθεί.

Ιδιαίτερα ευρηματικό το σκηνικό της παιδικής χαράς, τα πρωτότυπα κοστούμια και το μακιγιάζ, η υποβλητική μουσική του Στέφανου Κορκολή σε συνδυασμό με την κίνηση και υποκριτική του Χορού, όλα συνέβαλαν στο να μυηθεί ο θεατής στο άτοπο και άχρονο μήνυμα του Ευριπίδη, προβληματίζοντάς τον για την αποδοχή των αλλαγών που φέρνουν οι καιροί.

Θέατρο των Πολιτών – Ο λόγος στους θεατές

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, στο πλαίσιο των παρεμβατικών του δράσεων, που ξεκίνησαν με τα δωρεάν εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση με πολίτες, με θέμα τις παραστάσεις «Βάκχες» και «Λυσιστράτη». Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, σκηνοθέτης-συνθέτης, Θοδωρής Αμπαζής.

Ο στόχος είναι να μιλήσουμε για τις δυο παραστάσεις, να βρούμε ομοιότητες και διαφορές στη σκηνοθετική προσέγγιση, να αναλύσουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των παραστάσεων, να ανταλλάξουμε απόψεις για τα έργα και τη χρησιμότητα της παρουσίασής τους σήμερα.

Προσκαλούμε όλους όσους, έχοντας δει τις παραστάσεις, ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και ταυτόχρονα να αποκομίσουν βασικά μεθοδολογικά εργαλεία για την πληρέστερη εμπειρία θέασης μια θεατρικής παράστασης.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Αυγούστου, στις 19:00, στον περιβάλλοντα χώρο του εστιατορίου «Δήμητρα», στην Αρχαία Ολυμπία. Είσοδος ελεύθερη.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Παπαϊωάννου

Όλη η επικαιρότητα