Κόσμος

Συρία: Πατέρας θρηνεί πάνω από τους τάφους των νεκρών παιδιών του

Τραγωδία δίχως τέλος στη Συρία.
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ παιδιά σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς της επαρχίας Ιντλίμπ από κυβερνητικές δυνάμεις. Πατέρας έκλαιγε πάνω στους τάφους τριών από τα τέσσερα νεκρά παιδιά του.

Συγκεκριμένα, στη Συρία μία γυναίκα και οκτώ παιδιά σκοτώθηκαν σε διάστημα δύο ημερών από βομβαρδισμούς του καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά), τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη χώρα.

Στο χωριό Κανσάφρα, πυρά πυροβολικού σκότωσαν τέσσερα παιδιά της ίδιας οικογένειας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο πηγών στη Συρία.

Φωτογράφος του AFP που βρίσκεται επί τόπου είδε τον πατέρα των θυμάτων να κλαίει πάνω στους τάφους τριών από τα παιδιά του σε ένα κοιμητήριο. Η σορός ενός τέταρτου παιδιού έφθασε αργότερα και τάφηκε βιαστικά καθώς επαναλαμβάνονταν τα πυρά σε μια γειτονική ζώνη.

Χθες Πέμπτη, στο γειτονικό χωριό Μπαλσούν, πυρά πυροβολικού των δυνάμεων του καθεστώτος είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλων τεσσάρων παιδιών και της μητέρας τριών από αυτά, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Συρία: Κόλαση πυρός

Η επαρχία Ιντλίμπ έχει υποδεχθεί περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους, τα 2/3 των οποίων είναι εκτοπισμένοι που έχουν έρθει από άλλες περιοχές της εμπόλεμης χώρας εδώ και δέκα χρόνια.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ – Σαμ, πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, και οι σύμμαχοί της ελέγχουν περίπου το 50% της επαρχίας καθώς και ορισμένα τμήματα των γειτονικών επαρχιών Χάμα, Λαττάκεια και Χαλέπι.

Στην περιοχή ισχύει κατάπαυση του πυρός από τον Μάρτιο του 2020, έπειτα από μια επίθεση του καθεστώτος διάρκειας τριών μηνών που προκάλεσε τον εκτοπισμό σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Παρά τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις, η κατάπαυση του πυρός τηρείται γενικά, όμως από τον Ιούνιο οι δυνάμεις του καθεστώτος ενέτειναν τους βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα της επαρχίας, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011 με την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, και τον εκτοπισμό πολλών εκατομμυρίων άλλων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα