Κόσμος

Σφυροκοπείται από ξηράς και αέρος η Γάζα: Βαρύς ο φόρος αίματος των αμάχων

Ακούστε το άρθρο

Φόβος και θρήνος στη Λωρίδα της Γάζας για τα θύματα των ισραηλινών επιδρομών που εντείνονται από ξηράς και αέρος -χωρίς να επιχειρούν, επί του παρόντος τουλάχιστον, χερσαίες δυνάμεις εντός του παλαιστινιακού θύλακα. Για μια ακόμη φορά η Γάζα βάφεται στο αίμα παιδιών και αμάχων, με τον τελευταίο απολογισμό να κάνει λόγο για 119 νεκρούς -31 παιδιά ανάμεσά τους- και 830 τραυματίες. Εννέα θύματα μετρά το Ισραήλ από την εξίσου αδιάκοπη ομοβροντία ρουκετών της Χαμάς που στέλνει τους Ισραηλινούς στα καταφύγια…

Η βία παράλληλα εξαπλώνεται στη Δυτική Όχθη με τέσσερις Παλαιστίνιους να χάνουν τη ζωή τους σήμερα, Παρασκευή, από ισραηλινά πυρά σε συγκρούσεις με τον στρατό κατά τη διάρκεια οργισμένων διαδηλώσεων για το βομβαρδισμό της Γάζας, ενώ και στον Λίβανο ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά εν μέσω διαδήλωσης στα σύνορα.

Την ίδια στιγμή, εκρηκτικό παραμένει το κλίμα και στο εσωτερικό του Ισραήλ με συμπλοκές, οδομαχίες και εμπρησμούς στις πιο άγριες συγκρούσεις των τελευταίων ετών μεταξύ Εβραίων υπερεθνικιστών και Αράβων -με επίκεντρο των ταραχών την πόλη Λοντ, ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ.

Ο ισραηλινός στρατός έχει στείλει ενισχύσεις προς ανάκτηση του ελέγχου, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι η βία του όχλου συνιστά μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα από το μέτωπο της Γάζας, και τον πρόεδρο, Ρέουβεν Ρίβλιν, να προειδοποιεί ακόμη και για «εμφύλιο» που θα συνιστούσε «απειλή για την ύπαρξη του Ισραήλ, μεγαλύτερη από κάθε άλλο εξωτερικό κίνδυνο».

Στο μέτωπο της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν το σφυροκόπημα· υπό τον εκκωφαντικό ήχο εκρήξεων Παλαιστίνιοι που κατοικούν κοντά στη μεθόριο εγκατέλειψαν με κάθε μέσο τα περίχωρα, ορισμένοι αναζητώντας καταφύγιο σε σχολεία που λειτουργούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στην Πόλη της Γάζας. Έφυγαν έντρομοι με μικρά παιδιά στα χέρια, λιγοστά υπάρχοντα και τρόφιμα…

«Φοβόμαστε για τα παιδιά μας που ούρλιαζαν και έτρεμαν» δηλώνει Παλαιστίνια που εγκατέλειψε την περιοχή με την οικογένειά της. Στη βόρεια Γάζα ο Παλαιστίνιος Ραφάτ Τανάνι, η έγκυος γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους βρήκαν τραγικό θάνατο όταν ισοπεδώθηκε η κατοικία τους από βομβαρδισμό, δήλωσαν κάτοικοι.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο αριθμός των τραυματιών εκτινάχθηκε στους 830 -200 παραπάνω μόλις σε δέκα ώρες. Ο αριθμός των νεκρών βρίσκεται στους 119, 31 παιδιά ανάμεσά τους και πολλές γυναίκες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Περισσότερα από 200 σπίτια και 24 σχολεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί μεγάλες ζημιές σε πέντε ημέρες αεροπορικών επιδρομών, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιώντας παράλληλα πως ενδέχεται να περιοριστεί η πρόσβαση των κατοίκων σε πόσιμο νερό εξαιτίας των διακοπών ρεύματος και καταστροφών στα δίκτυα.

Palestinians inspect their destroyed houses following overnight Israeli airstrikes in town of Beit Hanoun, northern Gaza Strip, Friday, May 14, 2021. (AP Photo/Khalil Hamra)

Η Γάζα κινδυνεύει δε να τυλιχτεί εντελώς στο σκοτάδι. Στην παρούσα φάση, οι περισσότερες οικογένειες έχουν ρεύμα για τέσσερις ή πέντε ώρες την ημέρα, όμως καθώς τα αποθέματα καυσίμων λιγοστεύουν αναμένονται παρατεταμένα μπλακάουτ.

Την ίδια στιγμή, η Χαμάς συνεχίζει το μπαράζ ρουκετών προς την ισραηλινή επικράτεια, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους εννέα άτομα, περιλαμβανομένων ενός παιδιού, ενός στρατιώτη και μίας 87χρονης γυναίκας που κατέληξε όταν έπεσε καθώς έτρεχε προς καταφύγιο στην πόλη Ασντότ του νότιου Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας οι επιδρομές εντάθηκαν με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει πως διεξήγαγε επιχείρηση για να καταστρέψει δίκτυο με υπόγειες σήραγγες της Χαμάς, το αποκαλπούμενο ως «μετρό», μέσω του οποίου οι μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης κινούνται μυστικά και παράλληλα φυλάσσονται οι ρουκέτες που τώρα πλήττουν το ισραηλινό έδαφος.

Επί του παρόντος Ισραηλινοί στρατιώτες δεν έχουν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, όπως αποσαφηνίστηκε κατόπιν αρχικής σύγχυσης με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. Ισχυρές δυνάμεις, ταξιαρχίες πεζικού και τεθωρακισμένα, βρίσκονται από χθες, Πέμπτη, στη μεθόριο συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις αλλά δεν έχουν περάσει στη Γάζα. Παράλληλα, έχουν ανακληθεί συνολικά 14.000 έφεδροι.

Στην ουσία η σύγχυση που προκλήθηκε επρόκειτο για εσκεμμένη κίνηση εκ μέρους του ισραηλινού στρατού, η οποία και αποσκοπούσε σύμφωνα με ειδικούς σε αμυντικά θέματα στο να «οδηγήσει» τους μαχητές της Χαμάς στις σήραγγες για να προετοιμαστούν για αντεπίθεση, και έτσι ο ισραηλινός στρατός να μπορέσει να τους στοχοποιήσει.

Το σχέδιο χερσαίας επιχείρησης έχει ήδη καταρτιστεί και ο στρατός βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα, αλλά δεν έχει ληφθεί επί του παρόντος τελική απόφαση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμηνύει σε τελευταία του ανακοίνωση: «Δεν έχουμε πει την τελευταία μας λέξη και αυτή η επιχείρηση θα συνεχιστεί για όσο κρίνεται απαραίτητο». Την ίδια στιγμή, η Χαμάς προειδοποιεί πως το Ισραήλ θα πάρει «σκληρό μάθημα» αν κινηθεί προς χερσαία επιχείρηση.

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα