Ελλάδα

Σχολεία: Φόβοι για έξαρση κρουσμάτων – Έρχονται αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα;

Η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα έχει αρχίσει να αποτυπώνεται σε πολλές σχολικές μονάδες στη χώρα, ενώ σε δύο περιπτώσεις, χρειάστηκε να κλείσουν τμήματα, διότι νόσησε πάνω από το 50% των μαθητών.
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να έχουν περάσει μόλις 10 ημέρες από το άνοιγμα των σχολικών μονάδων και τα πρώτα μαύρα σύννεφα σκέπασαν τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη.

Η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα έχει αρχίσει να αποτυπώνεται σε πολλές σχολικές μονάδες στη χώρα, ενώ σε δύο περιπτώσεις, χρειάστηκε να κλείσουν τμήματα, διότι νόσησε πάνω από το 50% των μαθητών.

Πρόκειται για δύο τμήματα του 10ου δημοτικού Σχολείου Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη στα οποία συνεχίζονται τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης έως και την 1 Οκτωβρίου.

Την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας αλλά και τη μετάδοση που υπάρχει μέσα στα σχολεία, εξέφρασε χθες ότι ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης μιλώντας στο MEGA.

«Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Έκλεισαν ήδη δύο τμήματα. Υπάρχουν δεκάδες τμήματα στα δημοτικά σχολεία, σε αντίθεση με τα γυμνάσια και τα λύκεια, που έχουν 5-6-7 κρούσματα. Τα παιδιά στα δημοτικά, σε κάθε τμήμα είναι 18-19-20 παιδιά, οπότε για να κλείσει το τμήμα πρέπει να περιμένουμε να ανέβουν τα κρούσματα. Τα παιδιά κάνουν τεστ, από αυτά προέκυψε ότι ήταν θετικά», είπε ο κ. Δανιηλίδης.

Καλύτερη η εικόνα σε γυμνάσια και λύκεια

«Στα γυμνάσια, έχει γίνει το εμβόλιο σε ένα σημαντικό αριθμό παιδιών. Σε γυμνάσια και λύκεια δεν παρουσιάζεται αυτό το φαινόμενο. Είναι το θετικό αποτέλεσμα του εμβολιασμού. Αυτό πρέπει να πείσει τους γονείς να οδηγήσουν τα παιδιά τους στον εμβολιασμό. Κάνουμε ενημερωτικές συναντήσεις και καμπάνιες, ώστε να πεισθούν οι ενήλικες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εφιαλτικές προβλέψεις – 12.000 κρούσματα σε παιδιά έως το τέλος του έτους
Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί χτυπούν καθημερινά καμπανάκια για πιθανή έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Οι προβλέψεις δε, του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη είναι εφιαλτικές σχετικά με τη διασπορά που μπορεί να υπάρξει μεταξύ των παιδιών.

Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι τα 6.000 κρούσματα σε παιδιά που μετράμε αυτή τη στιγμή είναι πολλά και εκτίμησε ότι αυτός ο αριθμός θα διπλασιαστεί. «Εμείς υπολογίζουμε ότι μεσοσταθμικά μέχρι το τέλος του χρόνου το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή περίπου 1 στα 2 κρούσματα θα είναι παιδιά, με βάση τα ισχύοντα μέτρα».

Όπως είπε, στα σχολεία δε χρησιμοποιούνται όλα τα «όπλα» που έχουμε στη διάθεση μας, όπως οι μεγαλύτερες αποστάσεις στις τάξεις, η  αραίωση των τμημάτων και ο σωστός εξαερισμός.

Σε ό,τι αφορά στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία δέχτηκε σφοδρό πλήγμα κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης προέβλεψε ότι «θα φτάσουμε στην περυσινή κατάσταση δύο εβδομάδες νωρίτερα. Δηλαδή στο τέλος Οκτωβρίου θα είμαστε όπως ήμασταν πέρυσι στα μέσα Νοεμβρίου, με γύρω στα 600 κρούσματα την ημέρα».

Αύξηση της μεταδοτικότητας στα παιδιά

Για την αύξηση των κρουσμάτων και τα παιδιά μίλησε στον ΣΚΑΪ η Μαρία Τσολιά μέρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Κάποιες μέρες το 25-30% των κρουσμάτων αφορά σε παιδιά, ανέφερε η κα Τσολιά τονίζοντας ότι αρχικά πρέπει να εμβολιάσουμε τους εφήβους.

Όπως εξήγησε, η νόσος συνήθως δεν είναι αρκετά σοβαρή στα παιδιά και οι θάνατοι εξαιρετικά σπάνιοι, έχουν όμως νοσηλευτεί αρκετά παιδιά που είχαν σοβαρό πρόβλημα και παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές. Επίσης, «βλέπουμε πάρα πολύ μεγάλη αύξηση της μεταδοτικότητας στα παιδιά».

Εν τω μεταξύ, τα χθεσινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ άλλωστε σχετικά με τα κρούσματα στους ανήλικους μόνο καθησυχαστικά δεν είναι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα κορωνοϊού το διάστημα 13-19 Σεπτεμβρίου στις ηλικίες 4-18 ετών είναι 3.559, αποτελώντας το 24% (+14% από την προηγούμενη εβδομάδα).

Η εξέλιξη κρουσμάτων στις ηλικίες 4-18

Από τα επιδημιολογικά δεδομένα του καλοκαιριού, γνωρίζουμε ότι η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα είναι αυξημένη στις νεαρές ηλικίες οι οποίες σε σημαντικό ποσοστό δεν είναι εμβολιασμένες, ανεξάρτητα από τη λειτουργία των σχολείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ 15/6/2021 και 15/9/2021, δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά, ο αριθμός κρουσμάτων σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 238 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/2/21-15/5/21) σε 522 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/6/21-15/9/21), δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε.

Αντίστοιχα, το ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 που αντιστοιχούσε σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 10.1% (15/02/21-15/5/21) σε 24.2% (15/06/21-15/9/21).

Υπό αίρεση τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία;

Την ώρα πάντως που ο αριθμός των κρουσμάτων σε ανήλικους αυξάνεται, έχει ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με το αν θα πρέπει να αναθεωρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία, και ειδικά το μείζον ζήτημα για το πότε θα πρέπει να κλείνει ένα τμήμα.

Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από γονείς, κόμματα της Αντιπολίτευσης αλλά και μερίδα εκπαιδευτικών σχετικά με την πρόβλεψη ότι θα κλείνει ένα τμήμα μόνο όταν θα έχουν νοσήσει πάνω από τους μισούς μαθητές.

«Με το πρώτο κρούσμα σε μαθητή θα κολλήσει όλη η τάξη σε 3-4 εβδομάδες», προειδοποίησε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, Αθηνά Λινού.

Η κυρία Λινού έκρουσε για μια ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερμετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα μεταξύ των μαθητών, εκτιμώντας ότι εάν δεν ανασχεθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε 3 με 4 εβδομάδες, από τη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα σε μια τάξη, θα κολλήσουν όλοι οι μαθητές.

«Ανεπαρκή τα μέτρα στα σχολεία»

Η καθηγήτρια χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα στα σχολεία και επεσήμανε ότι το μείζον θέμα είναι η πρόβλεψη να κλείνει ένα τμήμα, όταν νοσήσουν οι μισοί συν ένας μαθητής.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο του 50+1, θα έχουν πραγματικά νοσήσει πάνω από το 80% των μαθητών στην τάξη.

Η Αθηνά Λινού επέκρινε και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα self tests στους μαθητές, επισημαίνοντας ότι δεν είναι άμεσος.

Από τη στιγμή που εντοπίζεται ένα κρούσμα κορωνοϊού, εξήγησε, μέχρι να εξεταστούν οι υπόλοιποι μαθητές, μεσολαβεί χρόνος και τα παιδιά συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό.

Όπως σημείωσε, σε άλλες χώρες, τα τεστ στους μαθητές γίνονται ταυτόχρονα σε όλα τα παιδιά μέσα στις σχολικές αίθουσες, έτσι ώστε όταν εντοπιστεί θετικό κρούσμα κορωνοϊού, η ιχνηλάτηση να είναι άμεση.

Με την σταδιακή αλλαγή του καιρού και τα πρώτα στοιχεία από την ενδεχόμενη επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα από το άνοιγμα των σχολείων, τα μέτρα που εφαρμόζονται στις εκπαιδευτικές μονάδες της χώρας και έχουν συγκεντρώσει πολλά πυρά και αντιδράσεις παραμένουν υπό επανεξέταση και δεν αποκλείεται ορισμένα από αυτά να αλλάξουν.

Αυτό ανέφερε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Μάριος Λαζανάς, στον ΣΚΑΪ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι υπό σκέψη τα πρωτόκολλα και μπορεί άμεσα να αναθεωρηθούν.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι το περιβόητο μέτρο «50+1» βρίσκεται στο μικροσκόπιο. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αυτό του υπουργείο Παιδείας προβλέπει ότι για να κλείσει ένα τμήμα τάξης, θα πρέπει να μολυνθούν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές.

Θα αυξηθεί ο αριθμός παιδιών που νοσούν

Καμπανάκι για τις μικρές ηλικίες έκρουσε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα ΜEGA, ο οποίος εκτιμά ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που νοσούν.

Μάλιστα, ο καθηγητής σημείωσε πως τα παιδιά αποτελούν «επίνοσο» πληθυσμό, επειδή είναι ανεμβολίαστα. «Όσο ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος, τόσο αυξάνει η πιθανότητα νόσησης», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, το 30% των καθημερινών κρουσμάτων αφορά στις μικρές ηλικίες.

«Η μετάλλαξη Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες, τις χτυπά όλες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όλη η επικαιρότητα