WEB tv Ηλεία

Σωματεία Ηλείας: «Θα συνεχίσουμε και θα ενδυναμώσουμε τον αγώνα μας για μία καλύτερη υγεία στην Ηλεία» (vid)

Η χθεσινή συγκέντρωση των Σωματείων του νομού, πού έλαβε χώρα έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου.
Ακούστε το άρθρο

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας στην Ηλεία, αλλά και σε ολόκληρη την χώρα, όπως είναι φυσικό απασχολούν όλους τους κατοίκους του νομού, οι οποίοι βλέπουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας, να μην είναι οι καλύτερες δυνατές, ενώ και το μέλλον δεν διαφαίνεται ιδιαίτερα ευοίωνο.

Και αυτό, αφού όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει για τη στελέχωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Ηλείας με γιατρούς, έχουν στεφθεί με αποτυχία, κάτι που αναφέρθηκε και στη χθεσινή συγκέντρωση των Σωματείων του νομού, πού έλαβε χώρα έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου.

Σε αυτήν τη συγκέντρωση συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, ο σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, η Συντονιστική επιτροπή αγώνα πυρόπληκτων Ηλείας, η Ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων Ηλείας, ο σύλλογος εργαζομένων στους δήμους Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας & Ζαχάρως, ο σύλλογος εργαζομένων νοσοκομείου Πύργου, το Συνδικάτο οικοδόμων νομού Ηλείας, το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και περιχώρων, η ΕΛΜΕ Ηλείας, ο Εμπορικός σύλλογος Αμαλιάδας,  ο σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λεχαινών, το σωματείο τουριστικών λεωφορείων νομού Ηλείας, η ΕΔΟΠ ΔΕΗ νομού Ηλείας και ο σύλλογος γυναικών Πύργου μέλος της ΟΝΓΕ.

Νατάσσα Παναγιωτάρα: «Οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν»

Για την χθεσινή συγκέντρωση η πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Αμαλιάδας κα Νατάσσα Παναγιωτάρα τόνισε στις δηλώσεις της. «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα όλοι εδώ με τη γνωστή δυστυχώς για μας αφορμή, της τραγικής κατάστασης της υγείας στο νομό μας και όχι μόνο φυσικά. Είναι μία πολύ καλή προσπάθεια, πού ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού και που συνεχίζεται με τη συνεύρεση όλων των σωματείων, ούτως ώστε να συζητήσουμε διεξοδικά, για το πώς θα προχωρήσουμε στο μέλλον της κινητοποίησης μας. Αυτές θα συνεχιστούν και στην Αμαλιάδα και στον Πύργο, για να μπορέσουμε να δώσουμε τον αγώνα που μας πρέπει και μας αξίζει για τον τόπο μας και για την αξιοπρέπειά μας».

Μαλβίνα Κερερέ: «Ούτε η νέα προκήρυξη δίνει κίνητρα για να έρθουν γιατροί στην Ηλεία»

Η κα Μαλβίνα Κερερέ πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Πύργου στην ομιλία της στάθηκε στα προβλήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος και γενικότερα της υγείας όπου τόνισε μεταξύ άλλων. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας των κλινικών και ειδικότερα της παθολογικής κλινικής, μετά τις αποχωρήσεις των παθολόγων ιατρών και την κάλυψη όλων των αναγκών από ιατρούς της 6ης ΥΠΕ, που έχουν μετακινηθεί. Είχαμε τονίσει την αναγκαιότητα να προκηρυχθούν νέες θέσεις γιατρών, δίνοντας κίνητρα οικονομικά και επιστημονικά στους γιατρούς, προκειμένου να προτιμήσουν στην περιοχή μας. Και αυτό αφού στις προηγούμενες προκηρύξεις, είχε φανεί ότι οι περιοχές μας δεν είναι στις πρώτες προτιμήσεις τους. Δυστυχώς στη νέα προκήρυξη που βγήκε πριν από δύο μέρες, δεν γίνεται κάποια αναφορά για κίνητρα. Ένα γεγονός που σίγουρα δεν είναι αισιόδοξο σημάδι στην εξέλιξη και αυτής της προκήρυξης. Στο ήδη επιβαρυμένο και υποστελεχωμένο νοσοκομείο, αφού είχαμε μετρήσει 15 αποχωρήσεις ιατρών τους προηγούμενους μήνες, έρχονται να προστεθούν και οι αναστολές εργασίας των υγειονομικών, ιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού, τεχνικού και λοιπού προσωπικού. Ιατρών που είχαν συνεισφέρει τα μέγιστα το προηγούμενο χρονικό διάστημα στους πολίτες της περιοχής μας, υπερβάλλοντας εαυτούς. Αυτή η αναστολή εργασίας δυσχεραίνει όλο και περισσότερο το έργο των νοσοκομείων της περιοχής μας».

Τρύφωνας Αθανασόπουλος: «Μας βλέπουν δυστυχώς σαν αποπαίδια»

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κος Τρύφωνας Αθανασόπουλος στην τοποθέτησή του ανέφερε. «Πρέπει να προετοιμάσουμε τις κινητοποιήσεις μας, αφού μας βλέπουν δυστυχώς σαν αποπαίδια, αφού η κυβέρνηση φαίνεται να μην συμπαθεί τον κόσμο της εργασίας και ο μόνος τρόπος για να το αλλάξουμε αυτό είναι μία οργανωμένη αντίδραση».

Χρήστος Γαρύφαλλος: «Είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, όχι όμως με τον τρόπο τον οποίο τον επιβάλλει η κυβέρνηση»

Ο Πρόεδρος των εργαζομένων Δήμου Πύργου, Ολυμπίας και Ζαχάρως κος Χρήστος Γαρύφαλλος στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων ανέφερε. «Η συμβολή της επιστήμης στην ποιοτική αναβάθμιση της ανθρώπινης ύπαρξης και ζωής σε όλα τα επίπεδα (ιατρικό, περιβαλλοντολογικό, οικονομικό κτλ) είναι καθοριστική και μη αμφισβητήσιμη. Διαχρονικά ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστικό μέτρο αναβάθμισης της Δημόσιας Υγείας. Αλλά και των εργαζομένων, αποτελεί το κύριο όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Δηλώνουμε όμως την κατηγορηματική αντίθεσή μας στον τρόπο που επιχειρεί η κυβέρνηση να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, συνδέοντας το με απολύσεις και διαθεσιμότητα εργαζομένων, καταπατώντας συνταγματικές αρχές και παραβιάζοντας θεμελιώδη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Πύργου να μην προχωρήσει σε αναστολή καθηκόντων και διαθεσιμότητας και απαιτούμε από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των Δήμων, δωρεάν και συχνό προληπτικό έλεγχο για όλους τους εργαζόμενους και να πάρω τώρα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς».

Σωκράτης Σωτηρόπουλος: «Κατάντησαν το νοσοκομείο Αμαλιάδας ένα περιφερειακό ιατρείο»

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Αμαλιάδας κος Σωκράτης Σωτηρόπουλος τόνισε από την πλευρά του. «Αυτή τη στιγμή έχουμε από ένα νοσοκομείο το οποίο έχει διαλυθεί. Έχει καταντήσει ένα περιφερειακό ιατρείο πρώτων βοηθειών, ένα νοσοκομείο το οποίο είχε μία δύναμη και εξυπηρετούσε μία μεγάλη περιοχή του νομού Ηλείας. Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα από αυτό. Ένας κόσμος έχει βγει σε αναστολή εργασίας ή καλύπτει ανάγκες σε άλλα νοσοκομεία, ενώ θα πάει και σε άλλες περιοχές όπως στην Κεφαλονιά και αλλού. Και οι Ηλείοι τι θα γίνουν; Ήρθε η ώρα λοιπόν των πολιτών. Πρέπει από δω να βγει κάτι θετικό. Πρέπει να ξεσηκωθούμε και να πούμε τι υγεία θέλουμε. Δεν μπορούμε να αφήσουμε σε κανέναν να αποφασίζει για μας. Οι πολίτες μόνο θα αποφασίσουν για την υγεία που θέλουν».

Χρήστος Γιαννόπουλος: «Πολύ άσχημη η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας της Ηλείας»

Από την επιτροπή αγώνα πυρόπληκτων νομού Ηλείας μίλησε ο κος Χρήστος Γιαννόπουλος που στάθηκε στα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στα περιφερειακά νοσοκομεία, όπως αυτό της Ζαχάρως, τα οποία βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση λόγω της απουσίας γιατρών. «Υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ύπαιθρο με τη λειτουργία των κέντρων υγείας, και θέλω να φέρω ένα παράδειγμα για το τι γίνεται στις πυρόπληκτες περιοχές, που δεν βρίσκουν εύκολα να κοιτάξουν μικρά προβλήματα στο θέμα της υγείας. Και αυτό όχι με ευθύνη των γιατρών και των νοσηλευτών, αλλά επειδή δεν υπάρχουν άνθρωποι να δουλέψουν. Το κέντρο υγείας Ζαχάρως από την περιοχή την οποία κατάγομαι, λόγω του ότι δεν υπάρχουν γιατροί, δεν λειτουργεί με εφημερίες όλο το μήνα. Δηλαδή σε μία αγροτική περιοχή, ένας αγρότης ή ένας κτηνοτρόφος που θα πέσει και θα χτυπήσει στη δουλειά, μέχρι το μεσημέρι θα του παρέχει η κάθε κυβέρνηση την αναγκαία υγειονομική περίθαλψη; Από κει και μετά τι θα γίνει; Και έχω προσωπική εμπειρία, αφού και εγώ πέρασα προβλήματα υγείας και αν πάθαινα το έμφραγμα το οποίο πέρασα σε περίοδο που ήταν κλειστό το κέντρο υγείας της Ζαχάρως θα είχα πεθάνει».

Τι είπαν Γιώργος Μοσχονάς & Αθανασία Ξενοστάθη

Ο κος Γιώργος Μοσχονάς γραμματέας του συλλόγου νηπιαγωγών και δασκάλων περιφέρειας Λεχαινών στάθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν και στην παιδεία, ιδίως τώρα με την έξαρση του κορωνοιού, ενώ η κα Αθανασία Ξενοστάθη, πρόεδρος της ομάδας γυναικών Πύργου τόνισε. «Η κατάσταση που επικρατεί στην υγεία δεν είναι σημερινή, είναι ένα έγκλημα που συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια.

Όπως έχει διαμορφωθεί το τοπίο στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας, ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να απευθυνθεί σε αυτά. Δεν υπάρχει μόνο ο covid, αλλά και οι άλλες ασθένειες οι οποίες έχουν παραμεληθεί και υπάρχει και ένας κόσμος ο οποίος έχει αποβιώσει όχι από covid. Συμμεριζόμαστε λοιπόν τον αγώνα των υγειονομικών, που είναι ένας δίκαιος αγώνας και να θυμηθούμε ότι τους γιατρούς τους χειροκροτούσαμε και τους φωνάζαμε ήρωες και παραμένουν πάντα στην πρώτη γραμμή και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για μας, για τα παιδιά μας. Για αυτό και εμείς στεκόμαστε πλάι τους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, που αυτή η κυβέρνηση θέλει να διχάσει και τους εργαζόμενους και το λαό».

Ο επίλογος από τον Νίκο Λοχοβίτη

Και η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του κου Νίκου Λοχοβίτη προέδρου Τ.Ε. ΗΛΕΙΑΣ ΕΔΟΠ/ΔΕΗ, ο οποίος στάθηκε στην προσπάθειά της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τον τομέα της υγείας, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο τελικός στόχος της στον τομέα της υγείας ,όχι μόνο στην Ηλεία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, που έχει μείνει χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.

Όλη η επικαιρότητα