Ηλεία

Σωματείο εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις Ηλείας για τις πυρκαγιές

«Μεγάλες είναι οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων», τονίζει το Σωματείο
Ακούστε το άρθρο

“Το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και στα Καταστήματα Ν. Ηλείας εκφράζει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Μεγάλες είναι οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα που έχουν υποβαθμίσει τα μέτρα πυροπροστασίας και πρόληψης στα πλαίσια της εμπορευματοποίησης της γης.

Αποδεικνύεται πως για ακόμα μια φορά πως οι ανάγκες και η προστασία του λαού μπαίνουν στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους τη στιγμή που δισεκατομμύρια ευρώ δαπανούνται για τις υπέρογκες νατοϊκές δαπάνες και άλλα τόσα ετοιμάζονται να δοθούν σε επιχειρηματικούς ομίλους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και η «κλιματική αλλαγή» αξιοποιούνται ως εύκολες δικαιολογίες και βολικό «καταφύγιο» για να κρυφτούν οι διαχρονικές ελλείψεις, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση, η ανεπάρκεια σε μέσα και υποδομές, η απουσία μέτρων προστασίας.

Το έγκλημα που έχει διαπραχθεί σε πολλές περιοχές της χώρας όπως και στον Νομό μας, έχει οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή του φυσικού πλούτου, καταστροφή σπιτιών και σε αφανισμό ολόκληρα χωριά.
Αποδεικνύεται ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι αποτελεσματικός μόνο όταν πρόκειται να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα, να καταστείλει τους αγώνες των εργαζόμενων, να επιβάλλει τους νόμους υπέρ των εργοδοτών.

Απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε:

1. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές και τα μέσα -έστω και τώρα- για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, καθώς και αυτή η περίοδος που διανύουμε είναι ακόμα επικίνδυνη για πυρκαγιές.
2. Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών στο 100%.
3. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για όσους έχουν ανάγκη.
4. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.
Να παγώσουν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δ.Ο.Υ., ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Πλήρης απαλλαγή από δημοτικά τέλη.
Για τους εργάτες γης άμεσα έκτακτο επίδομα και επίδομα ανεργίας για το επόμενο διάστημα.

Καλούμε τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους απέναντι στους πυρόπληκτους που δοκιμάζονται και έχουν υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή.
Ο σχεδιασμός και τα μέτρα προστασίας δεν είναι πολυτέλεια. Αφορούν την ανθρώπινη ζωή, τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος”.

Όλη η επικαιρότητα