Ηλεία

Σωτήρης Σωτήροπουλος: Μια ευχάριστη έκπληξη που αμέσως μετατράπηκε σε θλίψη και κατήφεια

Ακούστε το άρθρο

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας,
συνεχώς μας …εκπλήσσει!!…, δυσάρεστα.
“Καλά δεν ήξερε, δεν ρώταγε”;;;

Χτες είδαμε ο Δήμος μας, να έχει τοποθετήσει σε καίρια σημεία της ιστορικής κωμόπολης (κεντρική Πλατεία, βρύση “Μοριός”, βρύση “Κάτω Γαβροβικος”) τρία ωραία στατό με Χάρτη περιπατητικών ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ και ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ από
τα πλέον ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΧΤΕΚΤΟΝΙΚΑ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ  ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΔΊΒΡΗΣ
Και όντως αρχικά χαρήκαμε χαράν μεγάλην!!!…. Είπαμε επί τέλους να δούμε μια  πολιτιστική και ενημερωτική δράση.

Αλλά φευ!…. Όταν μελετήσαμε αυτόν τον εντυπωσιακό Χάρτη, τις φωτογραφίες και τις επιγραφές, λυπηθήκαμε και στενοχωτηθήκαμε τα μάλα, γιατί είδαμε αστοχίες και προχειρότητες που δεν δικαιολογούνται σε ένα τόσο σημαντικό έκθεμα.
Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι εμπνευστές,οι συντελεστές και οι δημιουργοί, αλλά ο Δήμος πριν προβεί θα έπρεπε να ρωτήσει και να συμβουλευτεί, ώστε να μη γίνουν τόσο σημαντικά λάθη… Που τώρα δεν διορθώνονται, αλλά πρέπει να γίνει αλλαγή του Χάρτη.

Αυτά που εγώ διαπίστωσα με την πρώτη ματιά. Και βέβαια δεν υπεισέρχομαι στις προτιμήσεις για την επιλογή και την ποιότητα των φωτογραφιών,  επιγραφών και τοποθεσιών, αλλά μόνο στα λάθη (“ημαρτημένα”)
1. Η βρύση -και η τοποθεσία- της “Ράχης” (σημείο 13), γράφεται λανθασμένα ως βρύση της “Πλάκας” (που απέχουν μεταξύ τους περίπου 1χλμ)
2. Η βρύση “Κοσμόπουλου” (σημείο 9) γράφεται απαράδεκτα ως βρύση “Μουριαρη” (δηλ με το παρατσούκλι του δημιουργού της)
3. Η φωτογραφία του κτιρίου του Γυμνασίου (σημείο 2) δεν είναι από την πρόσοψή του, αλλά από την πίσω μεριά (όπου και η προσθήκη με την  “αυθαίρετη παράγκα”)
4. Ως “Μπαρουτόμυλοι” (σημείο 8)  χωροθετείται μόνο η τοποθεσία που κάποτε υπήρχαν (των Πετραλαιων), γιατί ο μόνος σωζόμενος μπαρουτόμυλος (εμφανώς ερειπωμένος) είναι ο “Καλογερικός” (που είναι 500 μ. πιο κάτω)
5. Παραλείπονται εμβληματικά σημεία της Δίβρης όπως π.χ. το θρυλικό “Διαβολογιόφυρο”, και η πρωτεύουσα φυσιολατρική-ορειβατική κλασσική διαδρομή όπως αυτή που οδηγεί στην κορυφή των ιερών  Λαμπειεων Ορέων “Ανάληψη”… Επίσης παραλείπεται έστω μια παλιά φωτογραφία του επιβλητικού Αρχιτεκτονικού Μνημείου του Υδραγωγείου της “Εισβοράς”…
Και βεβαίως το περικαλλες και καλλιπετρο καμπαναριό των Αγίων Αναργύρων….
6. Περιγράφεται μόνο ως “Μουσείο Πετραλιά” (σημείο 7) το κτίριο που στεγάζει το με την επίσημη ονομασία  “Κέντρο Πολιτισμού Δίβρης  και Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης”…
7. Αναφέρει μόνο το ρέμα “Βορδολιός” αυθαίρετα ως “Διβριωτικο ρέμα”, ενώ τα διασχίζοντα την κωμόπολη ρέματα έχουν δική τους ονομασία….

Έχει και άλλα ….”παροράματα” δευτερεύουσας σημασίας όπως αναγραφή αγνώστων εξωκκλησιών (π.χ. Αγ. Ανδρέας) και η παράλειψη άλλων πιο γνωστών και σημαντικών, παράλειψη άλλων Βρυσών π.χ. “Σουλιμπός”, “Λίμνας”,  “Πάνω Γαβροβικος” κλπ.
Και βέβαια δε είχαμε την απαίτηση να βάλλουν μια φωτογραφία του “Πνευματικού Κέντρου”….
Αυτά προς το παρόν.
Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον τα σημαντικότερα λάθη να διορθωθούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι επισκέπτες να μη παραπληροφορούνται και για την αποκατάσταση της ηθικής και γνωστικής τάξης….

Ο πρόεδρος του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΈΝΤΡΟΥ ΔΊΒΡΗΣ
Σωτήρης Σωτήροπουλος

Όλη η επικαιρότητα