Ηλεία

Σύσκεψη με τους προέδρους των κοινοτήτων του δήμου Πύργου: «Εδώ και τώρα, αγροτική οδοποιία»

Ακούστε το άρθρο

«Ο Χ Ι  στις παρεμβάσεις καθυστέρησης»

Σε συνάντηση που έγινε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, όλοι οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων του Δήμου Πύργου,  ομόφωνα και δυναμικά εξέφρασαν την επιθυμία τους και την βούληση τους, να γίνουν άμεσα και γρήγορα τα αντιπλημμυρικά έργα. Ήταν καυστικοί σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης και δημιουργίας προσκομμάτων στη διαδικασία, αφού η συγκεκριμένη διαδικασία –  δηλαδή της διαπραγμάτευσης – θα ελεγχθεί οίκοθεν και αυτόματα από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Άρα, όσοι προβούν σε ενστάσεις και προσπάθεια αναβολής των έργων, ουσιαστικά βρίσκονται, στην απέναντι πλευρά της επίλυσης των προβλημάτων, που είναι ήδη οξυμένα, επιδιώκοντας τη καθυστέρηση.

Ο  Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, τόνισε στην συνάντηση, πως η περιοχή μας είναι κηρυγμένη – δύο φορές –  σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πως οι ζημιές που έχουν προκληθεί, έχουν επιδεινώσει τις προϋπάρχουσες ζημιές, από τις πλημμύρες  του 2016.

Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι μια γρήγορη διαδικασία δοκιμασμένη, όπως ο ακριβώς ο Νόμος προβλέπει, να ακολουθείται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν  Ήδη μέχρι τώρα, έχουν επιλεγεί κατασκευαστές, με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, για μικρότερα έργα στο Δήμο μας, που είναι σε έκτακτη ανάγκη, λόγω πλημμυρών του 2019.

Συνεχίζοντάς ο Δήμαρχος ανέφερε : «Στη λογική αυτή, προχωράμε, με την μεγάλη εργολαβία του 1.400.000 ευρώ όπου γνώμονας της τελικής επιλογής, θα είναι η οικονομική δυνατότητα του φορέα, να χρηματοδοτήσει το έργο, η συνέπεια που έχει επιδείξει στο παρελθόν –  σε συνεργασία με το Δήμο – και βεβαίως, το φόρτο εργασίας που έχει, αυτό τον καιρό.  Όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονται για τους πολίτες και όχι για τους εργολάβους   διότι η διαφάνεια είναι πρώτο κριτήριο.  Στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης, το σίγουρο είναι ότι στην περιοχή μας θα πέσουν πολύ περισσότερα χρήματα.  Τώρα, όποιος θέλει ή θεωρεί, ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι η καλύτερη –  για την περίπτωση μας –  μας υποδεικνύει έναν άλλο δρόμο δημοπράτησης του έργου, που σε ενάμιση χρόνο -περίπου- θα έχει ανατεθεί σε εργολάβο.  Και το  ερώτημα είναι αμείλικτο.    θέλετε εδώ και τώρα έργα για να προλάβουμε το φετινό χειμώνα ?   ή  θέλετε για το μεθεπόμενο ?     Εμείς λέμε εδώ και τώρα στα πλαίσια της νομιμότητας, της διαφάνειας, αλλά και της εγκυρότητας που έχει κατακτήσει κάθε πολιτικό πρόσωπο μέσα τη διαδρομή του.   Η εντιμότητα και η επιμονή στην διαφάνεια, είναι κάτι το οποίο ο καθένας, το έχει αποδείξει με την διαδρομή του.    «κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια»   διάφοροι λαλίστατοι, γύρω από τις διαδικασίες.   Το μήνυμα είναι πως, δεν είμαστε όλοι ίδιοι !  και το έχουμε αποδείξει την διαδρομή μας.   Εμείς ενώ έχουμε πολλά παραδείγματα να πούμε, δεν θα επιμείνουμε, σε κάποιους από όλους αυτούς, που ανέθεσαν ή ανέλαβαν θέση εκτελεστικής εξουσίας και ανάθεσαν εργασίες απευθείας σε Πατρινό εργολάβο  ή κάποιοι άλλοι είχαν αναθέσει ένα αντιπλημμυρικό έργο, το οποίο αντί να έχει κλίση ο αγωγός, προς τη θάλασσα, έχει κλίση, προς την περιοχή που υποτίθεται θα περνούσαν τα νερά, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν Νοσοκομεία κι άλλοι χώροι.  Αυτοί λοιπόν, ας μάθουν πρώτα, να επιλέγουν αποτελεσματικούς και ικανούς εργολάβους και μετά να μιλούν, για διαδικασίες.  Οι οποίοι βέβαια, με την   διαδικασία της διαπραγμάτευσης, είχαν κάνει αυτά τα έργα. Κάποιοι κάνουν τον Αμερικάνο, σαν να ήρθαν από την Αμερική -χθες το βράδυ- με το αεροπλάνο στον Πύργο.  Δεν ξέρουν τίποτα !!  Εμείς, φροντίζουμε ο κόσμος να θυμάται !!   Γιατί το θέατρο είναι καλό ως θέαμα, όχι όμως στην πολιτική».

Στη συνέχεια της συνάντησης, μίλησαν όλοι οι Πρόεδροι και με θέρμη στήριξαν τη προσπάθεια του Δήμαρχου, δηλώνοντας πως είναι μαζί του.

Μεταξύ άλλων είπαν : «Πρέπει εδώ και τώρα να γίνουν έργα στην αγροτική οδοποιία, η οποία έχει εγκαταλειφθεί παραπάνω από δέκα χρόνια. Οι πρόεδροι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.  Εξέφρασαν την ανησυχία τους και την καταδίκη τους σε οποιαδήποτε ενέργεια υπονόμευσης αυτής της προσπάθειας.»

Παράλληλα εξέφρασαν την απεριόριστη εμπιστοσύνης τους, στο προσώπου του Τάκη Αντωνακόπουλου, σχετικά με τον χειρισμό των διαδικασιών. Έχει προκύψει ένα αρραγές μέτωπο για την άμεση πραγματοποίηση αυτών των έργων που έχουν -εκτός των άλλων – και οικονομικό χαρακτήρα τόνωσης της τοπικής οικονομίας.

Τέλος όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Πύργου, ακολουθεί άμεσα ένα πρόγραμμα έργων αγροτικής οδοποιίας, ενός εκατομμυρίου ευρώ, για το οποίο εκπονούνται μελέτες, για την ίδια περιοχή.

Δείχνοντας συνέπεια στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ο Τάκης Αντωνακόπουλος,  υλοποιεί  το μισό Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου με έργα που αφορούν, την αγροτική οδοποιία.

Όλη η επικαιρότητα