Οικονομία

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού – Πως διαμορφώνονται

Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές και στα τέλη κυκλοφορίας φέρνει το 2021. Αιτία η νέα φορολογική κλίμακα με βάση την οποία θα υπολογίζονται.

Από το 2021, λοιπόν, όποιος αγοράσει αυτοκίνητο θα πρέπει να ελέγξει πόσους ρύπους εκπέμπει με βάση το πρότυπο Worldwide Light Test Procedure (Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων).

Αυτό το πρότυπο βγάζει περισσότερους ρύπους σε σχέση με το προηγούμενο. Δηλαδή, το ίδιο αυτοκίνητο θα εμφανίζεται στα χαρτιά να εκπέμπει περισσότερους ρύπους σε σχέση με τον υπολογισμό που γινόταν μέχρι τώρα.

Αν η κλίμακα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, παρέμενε αμετάβλητη, θα υπήρχε σημαντική αύξησή τους για όλα τα καινούργια οχήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, με νομοθετική διάταξη που ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας (23.11.2020) στη Βουλή, προβλέπεται καινούργια φορολογική κλίμακα.

Η νέα φορολογική κλίμακα διαμορφώνει τα τέλη κυκλοφορίας ως εξής

Από 0 έως 122 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο δεν επιβάλλεται τέλος κυκλοφορίας

Από 123 έως 139 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο το τέλος είναι 0,64 ευρώ ανά γραμμάριο.

Από 140 έως 166 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο το τέλος είναι 0,7 ευρώ ανά γραμμάριο.

Από 167 έως 208 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο το τέλος είναι 0,85 ευρώ ανά γραμμάριο.

Από 209 έως 224 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, το τέλος είναι 1,87 ευρώ ανά γραμμάριο.

Από 225 έως 240 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο το τέλος είναι 2,2 ευρώ ανά γραμμάριο.

Από 241 έως 260 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο το τέλος είναι 2,5 ευρώ ανά γραμμάριο.

Από 261 έως 280 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο το τέλος είναι 2,7 ευρώ ανά γραμμάριο.

Από 281 γραμμάρια και πάνω το τέλος είναι 2,85 ευρώ ανά χιλιόμετρο.

Η καινούργια αυτή κλίμακα θα ισχύει για τα επιβατικά αυτοκίνητα που θα ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος μέλος της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά με βάση τις τιμές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο) σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων (Worldwide Light Test Procedure), όπως αναγράφονται στην άδεια του οχήματος και μόνο εφόσον οι τιμές αυτές συμφωνούν με αυτές που αναγράφονται στο Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης ή άλλο δικαιολογητικό που προσκομίζεται στο τελωνείο για τις ανάγκες υπολογισμού τελών ταξινόμησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 8 του άρθρου 121 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001).

Σε περίπτωση που οι τιμές δεν συμφωνούν, λαμβάνονται υπόψη οι τιμές ρύπων που αναγράφονται στο Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης ή το έτερο δικαιολογητικό που προσκομίσθηκε στο τελωνείο.

Τα τέλη κυκλοφορίας για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, για τις δίκυκλες, τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής χρήσης καθώς και για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης, ρυμουλκούμενα, ημιρυμουλκούμενα (τροχόσπιτα) είναι αδιαίρετα και οφείλονται για ολόκληρο το έτος ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που κυκλοφόρησαν εντός του έτους. Τα οχήματα αυτά θεωρείται ότι κυκλοφόρησαν για ολόκληρο το έτος εφόσον δεν τεθούν σε ακινησία για ολόκληρο το έτος.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλη η επικαιρότητα