Οικονομία

Τέλος στα χειρόγραφα τιμολόγια- Διοικητής ΑΑΔΕ Γ. Πιτσίλης: «Κινούμαστε ψηφιακά»

Ακούστε το άρθρο

Τέλος στα χειρόγραφα τιμολόγια βάζει το υπουργείο Οικονομικών αφού ήδη έχει ξεκινήσει πιλοτικά η ψηφιακή διαβίβαση στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – MyDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και μετά.

Ρεπορτάζ: Πάνος Πεντάζος – Παναγιώτης Παυλόπουλος

Από την 1η Ιανουαρίου του 2021, το μέτρο καθίσταται υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που θα αποστέλλουν στη ψηφιακή πλατφόρμα όλα τα δεδομένα εσόδων και εξόδων, ενώ από 1η Νοεμβρίου του 2020 θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να έχουν αναβαθμίσει τις ταμειακές τους μηχανές.

Έτσι οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη και on-line εικόνα για την δραστηριότητα και το οικονομικό προφίλ επιχειρήσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πιστεύουν ότι το MyDATA» θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Άποψη με την οποία δεν ταυτίζονται απόλυτα οι φοροτεχνικοί-λογιστές τονίζοντας πως το υπουργείο “βιάζεται” να θέσει σε εφαρμογή ένα μέτρο χωρίς να το έχει ελέγξει σε πραγματικό χρόνο

Τα ηλεκτρονικά βιβλία θα δώσουν τη δυνατότητα στο ελεγκτικό μηχανισμό να προχωρά σε εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων για τα έσοδα. τις πωλήσεις, τις δαπάνες, και τα κέρδη και να «τεστάρει» την ειλικρίνεια των δηλώσεων στην εφορία πράγμα που θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα περιορίσουν σημαντικά λειτουργικά και διαχειριστικά κόστη καθώς και χρονοβόρες και δαιδαλώδεις διαδικασίες στην διεκπεραίωση των φορολογικών τους υποθέσεων ενώ οι συνεπείς θα λαμβάνουν άμεσα τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες το 2020 είναι έτος εκπαίδευσης, το 2021 είναι έτος ανοχής λένε στελέχη της ΑΑΔΕ που έχουν  εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου να υπάρχει υποχρέωση διαβίβασης και στην ουσία κυρώσεις μόνο για τη μη διαβίβαση. Όχι για την ανακριβή διαβίβαση και όχι για την εκπρόθεσμη.

Γιώργος Πιτσιλής Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων

Κινούμαστε ψηφιακά

Αντιλαμβανόμαστε όλοι και ιδίως εν μέσω πανδημίας, ότι το να έχουμε όλοι την ψηφιακή αποτύπωση της οικονομίας, είναι κάτι που και το κράτος χρειάζεται για να μπορέσει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, αλλά και οι ίδιες οι επιχειρήσεις το χρειάζονται προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Πρέπει να σκεφτούμε τι είναι αυτό που γλιτώνουμε, όλη τη διακίνηση χαρτιών και εγγράφων που γλιτώνουμε, και τι μπορεί να σημαίνει αυτό ―εγώ δεν είμαι γιατρός― αλλά ως αίσθηση ασφάλειας. Τι σημαίνει ότι γλιτώνουμε από τη διακίνηση των εγγράφων και κινούμαστε ψηφιακά; Εμείς το θεωρούμε αναγκαιότητα αυτό, πρέπει να το κάνουμε και πρέπει να σας πω με μεγάλη χαρά και τιμή, και να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τα στελέχη της Α.Α.Δ.Ε που δούλεψαν ακατάπαυστα γι’ αυτό. Τα ηλεκτρονικά βιβλία ήταν μια ιδέα μια Κυριακή πρωί, πριν από 2-2,5 χρόνια και σήμερα είναι μια πραγματικότητα, γιατί μια χούφτα άνθρωποι στην Α.Α.Δ.Ε. το υλοποίησαν με ίδιες δυνάμεις».

 

 

Αλέξης Νταουλάρης-Λογιστής Φοροτεχνικός

Εφαρμόζεται βαστικά…

Κατ’ αρχή από πρώτη Νοέμβρη πρέπει όλοι οι επιχειρηματίες που έχουν φορολογικό μηχανισμό να έχουν αναβαθμίσει τις ταμειακές μηχανές που έχουν. Η ηλεκτρονική τιμολόγηση έχει ξεκινήσει ήδη μέσα από παρόχους που έχουν πιστοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό να το διαλέξει η επιχείρηση. Αν θέλει δυνητικά μπορεί να κόβει τα παραστατικά της μέσω του παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης ο οποίος έχει όλη την ευθύνη και της έκδοσης και της διαβίβασης προς το σύστημα  My Data που είναι το σύστημα όπου θα κρατούνται ηλεκτρονικά τα βιβλία όλων των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Το My Data ξεκινάει από την 1η /1ου /2020  σε πιλοτική φάση. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να στέλνουν τα τιμολόγια τους στο σύστημα αυτό προκειμένου, όπως είπε και η Γενική Γραμματεία,  να διαπιστωθεί πως θα τρέξει όλο αυτό το εγχείρημα και για το λόγο αυτό δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο.                                                     Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από το 2021 και μετά θα γίνει υποχρεωτικό και από ότι λένε στο υπουργείο θα αλλάξει και ο χρόνος διαβίβασης των τιμολογίων καθώς θα πρέπει να φεύγουν on time, δηλαδή το αργότερο πέντε λεπτά μετά τη κοπή του θα πρέπει να έχει ήδη αναρτηθεί στο My Data.                                                                                                Επί της ουσίας σημαίνει άλλη μία υποχρέωση των επιχειρήσεων να κρατούν ένα ακόμα είδος βιβλίων, εκτός από τα βιβλία  που είναι σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα  που και αυτά είναι υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις να κρατούν. Θα πρέπει δηλαδή να κρατά και τα φορολογικά βιβλία που είναι διασυνδεμένα με το Υπουργείου, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να ξέρουν οι οικονομικές αρχές  ανά πάσα στιγμή και κάθε μέρα τι έσοδα και τι έξοδα έχει η επιχείρηση και τους φόρους οφείλει να πληρώσει. Αυτά θα διασταυρώνονται με τις δηλώσεις που ήδη έχει υποβάλλει η επιχείρηση και αν συμφωνούν τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα ενώ αν δεν συμφωνούν τότε η επιχείρηση θα βγαίνει προς έλεγχο.

Όταν θα μπουν τα ηλεκτρονικά βιβλία θα πρέπει οι επιχειρήσεις να μηχανογραφηθούν. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα με τα στοιχεία του 2019 περίπου 400.000 με 500.000 επιχειρήσεις είναι χειρόγραφες. Τι σημαίνει αυτό;  Ότι θα πρέπει αυτές οι επιχειρήσεις χωρίς να τους αναγκάζει το υπουργείο εμφανώς, αλλά έμμεσα λόγω του ότι θα πρέπει να στέλνουν ηλεκτρονικά τα τιμολόγια  Online, να μηχανογραφηθούν και αν δεν το κάνουν την διαδικασία αυτή θα πρέπει να την διεκπεραιώνει ο λογιστής τους . Αυτό συνεπάγεται μία αύξηση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων, είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο που θα πρέπει να επωμιστούν άμεσα προκειμένου να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν προς την υποχρέωση που έχουν στην εφορία σε αυτό το τομέα. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε εμείς οι λογιστές είναι γιατί δεν μεσολαβεί ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την δημιουργία και την λειτουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας,  ώστε να διαπιστωθεί αν αντέχει να δέχεται όλα τα δεδομένα των επιχειρήσεων και να είναι και αυτές ποιο έτοιμες από πλευράς  οικονομικής κατάστασης για να ανταποκριθούν στην δαπάνη που απαιτείται για το σκοπό αυτό.

Σάκης Χαμεζόπουλος Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών Ηλείας

Πρόωρο βήμα….

Όπως γνωρίζεται από πρώτης πρώτου του 2021 ξεκινάει μία καινούρια εφαρμογή το my data, που είναι ένα καινούριο σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να ελέγξει τις επιχειρήσεις με απώτερο σκοπό να περιστείλει τη φοροδιαφυγή. Στο καινούριο αυτό σύστημα θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να ανεβάζουν στο πληροφοριακό σύστημα τις ΑΑΔΕ όλες τις συναλλαγές τους προκειμένου αυτές να καταγράφονται και να ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο. Η καινούρια πλατφόρμα επιφέρει καινούριες υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια στους λογιστές φοροτέχνες οι οποίοι θα διαχειριστούν όλη αυτή την πλατφόρμα με ότι αυτό συναπάγεται. Θεωρούμε από την πλευρά των λογιστών-φοροτεχνικών ότι αυτό είναι ένα πρόωρο βήμα το οποίο δεν έχει ωριμάσει αρκετά και θα έπρεπε καταρχήν να δοκιμαστεί στην πράξη και σε πραγματικό χρόνο πως λειτουργεί, να δούμε τα ελαττώματά του, να τα θεραπεύσουμε και στη συνέχεια να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή. Κατά συνέπεια θεωρώ θα έπρεπε ή τουλάχιστον το 2021 λαμβανομένης υπόψη και της πανδημίας που υπάρχει να έχει μία πιλοτική και προαιρετική εφαρμογή προκειμένου να προσαρμοστούν τόσο οι επιχειρήσεις, τόσο οι λογιστές όσο και η ίδια η ΑΑΔΕ στα καινούρια δεδομένα και στη συνέχεια να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή του. Φυσικά κανείς δεν αντιλέγει να περιστείλουμε τη φοροδιαφυγή στο μεγαλύτερο δυνατό σημείο αλλά αυτό να γίνει οργανωμένα και μεθοδικά.

 

Τάσος Καρνάρος Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κρέστενας

Ένα ακόμα αναγκαίο έξοδο

Η απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Επενδύσεων  δεν παίρνει καμία αμφισβήτηση. Εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε αφού είναι μία υποχρεωτική αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών ώστε να είναι σύμφωνη με την καινούρια ρύθμιση του my data του Taxisnet. Όλοι είναι υποχρεωμένοι να ρυθμίσουν τις μηχανές από πρώτη Νοεμβρίου. Η έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από μη αναβαθμισμένες ταμειακές μηχανές  συνιστά παράβαση των σχετικών διατάξεων του φορολογικού κώδικα. Είναι ένα ακόμα ένα αναγκαίο έξοδο για το πληττόμενο επιχειρηματία το οποίο πρέπει να προσέξει και να αναζητήσει τους σωστούς συνεργάτες για να μην υποχρεωθεί και μάλιστα εις διπλούν προκειμένου να το εφαρμόσει…

 

Ηλίας Ξνθούλης Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ηλείας

Ένα λάθος οδηγεί σε έλεγχο της επιχείρησης  

Ενόψει των ηλεκτρονικών τιμολογίων τα πράγματα δυσκολεύουν, αφού η αναβάθμιση είναι παρά πολύ δύσκολη αυτό το καιρό λόγω του ότι θα πρέπει οι επιχειρηματίες των οποίων δεν αναβαθμίζονται, να αγοράσουν νέες και να επιβαρυνθούν με ένα ακόμα έξοδο σε δύσκολες οικονομικά περιόδους. Η  ηλεκτρονική τιμολόγηση προϋποθέτει να είναι  καλά ενημερωμένος τόσο ο λογιστής όσο και επιχειρηματίας, γιατί το παραμικρό λάθος οδηγεί σε έλεγχο φορολογικών στοιχείων.  Είναι  ένα μέσο για να παταχθεί η φοροδιαφυγή κατά  ένα μεγάλο ποσοστό. Οι επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν αρκετά λόγο του ότι είναι πιθανό να ξανακλείσουν λόγω της ταχύτατης εξάπλωσης της πανδημίας που παρατηρείται  το τελευταίο διάστημα. Αυτό φυσικά θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών όλων των επιχειρήσεων, θα διαταράξει τις  εργασιακές σχέσεις,  θα συμβάλλει στην αύξηση της μαύρης εργασίας και θα οδηγήσει και σε  άλλες παρενέργειες που βλάπτουν ο υγιές εμπόριο.

Γιώργος Αλεξανδρόπουλος  Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως

Θετικό βήμα

Πιστεύω πως πρέπει να γίνει γιατί θα συμβάλλει στον περιορισμό του παραεμπορίου και της φοροδιαφυγής  που θα  πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει γιατί πλήττει το υγιές εμπόριο.

Η ηλεκτρονική έκδοση των τιμολογίων και η διασύνδεση από το 2021 online με την εφορεία θα δώσει την δυνατότητα του ελέγχου τέτοιων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Όλη η επικαιρότητα