Κόσμος

Τέλος τα εμβόλια της AstraZeneca για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ακούστε το άρθρο

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανανέωσε την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά της COVID-19 για μετά τον Ιούνιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προηγούμενο μήνα ενεργοποίησε νομικές ενέργειες κατά της AstraZeneca για τη μη τήρηση του συμβολαίου της, αναφορικά με την παράδοση των εμβολίων της κατά της COVID-19, αλλά και για την απουσία ενός «αξιόπιστου» σχεδίου από την εταιρεία, για τη διασφάλιση της εμπρόθεσμης παράδοσης των εμβολίων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε μήνυση κατά της AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, που ορίζονται βάσει συμβολαίου.

Στόχος της προσφυγής είναι η AstraZeneca να υποχρεωθεί να παραδώσει στην ΕΕ τις δόσεις του εμβολίου της που αναφέρονται στο συμβόλαιο, είχαν εξηγήσει τότε Ευρωπαίοι διπλωμάτες που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Υπενθυμίζεται ότι η AstraZeneca είχε δεσμευθεί να παραδώσει 120 εκατ. δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου και τελικά παρέδωσε μόλις 29,7 εκατ. δόσεις.

Όσον αφορά το δεύτερο τρίμηνο, οι αρχικές δεσμεύσεις για 180 εκατ. δόσεις έχουν προ πολλού ψαλιδιστεί στα 70 εκατομμύρια.

Η επιλογή mRNA

Σε δηλώσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς είχε επισημάνει:

«Είναι τώρα η ώρα για το δεύτερο κύμα του ευρωπαϊκού εμβολιασμού, το οποίο σίγουρα θα μας απασχολήσει και το 2022 και το 2023. Η απόφαση που έχουμε πάρει είναι, βάσει βέβαια των συστάσεων ενός επιστημονικού πάνελ που μας συμβουλεύει σχετικά, να κινηθούμε σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία που κάνει την τεχνολογία mRNA, δηλαδή την Pfizer/ BioΝTech για αυτή την δεύτερη γενιά εμβολιασμών. Η δεύτερη γενιά boosters, που θα καλύπτουν όλες τις πιθανές μεταλλάξεις πρέπει οπωσδήποτε να γίνει στην τεχνολογία mRNA».
Είχε προσθέσει δε ότι:

«Από τις εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια, μόνο η Pfizer και η Moderna ακολουθούν αυτή την τεχνολογία, Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει τα εμβόλια δεύτερης γενιάς να παρασκευάζονται εντός της Ένωσης και η μόνη που καλύπτει τον συγκεκριμένο όρο είναι η Pfizer».

Πηγή

Όλη η επικαιρότητα