Ελλάδα

Τα σενάρια για τα σχολεία: Πότε σχεδιάζεται το άνοιγμα- Τι θα γίνει με προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις

Ακούστε το άρθρο

Να ανοίξουν πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια στις 22 Μαρτίου και μια εβδομάδα αργότερα, στις 29 Μαρτίου, να ανοίξουν και τα Δημοτικά σχεδιάζει η κυβέρνηση, αν μειωθούν τα κρούσματα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, τα μαθήματα θα πάρουν παράταση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ενώ οι προαγωγικές εξετάσεις των τριών τάξεων των Γυμνασίων και των δύο πρώτων τάξεων των Λυκείων θεωρείται πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Έτσι φαίνεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι ικανοποιηθεί το αίτημα της ΟΛΜΕ και να μην πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις.

Κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, εκτίμησε πότε θα αρχίσει να αποδίδει το lockdown ενώ σχολίασε την τωρινή επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με το πότε θα αποδώσει το τωρινό lockdown αναφέρθηκε εκτεταμένα, η κ. Παπαευαγγέλου: «Τα επώδυνα μέτρα θα αποδώσουν αλλά θέλουν χρόνο. Οι συνάνθρωποι μας που έχασαν τη ζωή τους σήμερα πιθανότατα είχαν νοσήσει μέχρι και ένα μήνα πριν. Το πότε θα δούμε τους διασωληνωμένους και τους θανάτους να μειώνεται δεν το γνωρίζουμε. Και αυτό γιατί σήμερα έχουμε κατά μέσο όρο περίπου 350 εισαγωγές την ημέρα στο νοσοκομείο ενώ η διάρκεια νοσηλείας είναι μακρά και η διάρκεια νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι 11 ημέρες».

Η κ. Παπαευαγγέλου πρόσθεσε ότι η εμπειρία από της άνοιξης από άλλες χώρες έδειξε ότι χρειάζονται 15-20 μέρες από το lockdown για να υπάρξει μείωση των θανάτων. «Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών του ΕΟΔΥ και με βάση κάποια μαθηματικά μοντέλα φαίνεται μία μέση μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 35% λόγω του lockdown και εφόσον τηρούνται τα μέτρα από όλους θα αποδώσει».

Η ίδια σημείωσε ότι τις πρώτες 7-10 μέρες από το lockdown περιμένουμε μία αύξηση των κρουσμάτων. Όμως μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες αναμένουμε μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και πιθανολογείται ότι μέσα στις 1-2 εβδομάδες αργότερα να δούμε και μείωση των ασθενών σε ΜΕΘ και μείωση στους θανάτους.

Όσον αφορά στις πανελλαδικές εξετάσεις αυτές θα διεξαχθούν κανονικά με την ύλη να είναι μειωμένη. Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ «στο Υπουργείο Παιδείας λένε ότι οι υποψήφιοι την έχουν ήδη διδαχθεί».

via

Όλη η επικαιρότητα