Ηλεία

ΤΕΒΑ: Ολοκλήρωση Δράσεων-Συνοδευτικών μέτρων στο Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης

Ακούστε το άρθρο

Συνοδευτικό Μέτρο 1- Υπηρεσίες Κοινωνικοποίησης Παιδιών –Δραστηριότητες

«Γνωριμία με τον αθλητισμό».

Στο πλαίσιο των δράσεων  υλοποίησης των Συνοδευτικών Μέτρων, που στοχεύουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελούμενων του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους), ο Δήμος Ανδραβίδας -Κυλλήνης ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η υλοποίηση της πρώτης δράσης με θέμα Υπηρεσίες Κοινωνικοποίησης Παιδιών –Δραστηριότητες «Γνωριμία με τον αθλητισμό».

Το συνοδευτικό μέτρο περιελάμβανε συναντήσεις-δραστηριότητες (δημιουργικό παιχνίδι-γνωριμία αθλημάτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας και συναντήσεις –δραστηριότητες (βασιλική αθλοπαιδεία-γνωριμία αθλημάτων)για παιδιά σχολικής ηλικίας 6-12 ετών

Η κίνηση είναι το πρώτο μέσο με το οποίο ο άνθρωπος προσεγγίζει, ερεύνα και γνωρίζει το περιβάλλον του. Αποτελεί τη βάση στην οποία αναπτύσσονται όλοι οι υπόλοιποι τομείς στην ζωή του. Η κίνηση στην βρεφική, νηπιακή και παιδική ηλικίας μέσο εξερεύνησης του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, συντελεί στην απόκτηση γνώσεων καθώς και στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Ακόμη συντελεί στην κατανόηση των περιορισμών του σώματος σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον. Η δημιουργία μιας γνωστικής βάσης και ενός ρεπερτορίου κινήσεων αποτελούν αλληλένδετους παράγοντες που επιτρέπουν στο παιδί να πειραματίζεται με τις ικανότητες του. Μέσα από επαναληπτικές διαδικασίες επιτυγχάνει συνεχώς πιο σύνθετες δραστηριότητες τόσο στο παιχνίδι όσο και στην εξυπηρέτηση των αναγκών του.

Η δράση πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 21 έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης  και απευθυνόταν σε όλα τα παιδιά του Δήμου.

Συνοδευτικό Μέτρο 2– Αγωγή του παιδιού και του εφήβου :καθημερινά ζητήματα

Στο πλαίσιο των δράσεων  υλοποίησης των Συνοδευτικών Μέτρων, που στοχεύουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελούμενων του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους), ο Δήμος Ανδραβίδας -Κυλλήνης υλοποίησε με μεγάλη επιτυχία τη  δεύτερης δράση με θέμα Αγωγή του παιδιού και του εφήβου :καθημερινά ζητήματα.

Μέσα από το συνοδευτικό μέτρο 2 καλύφθηκε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων αλλά και ηλικιών ,οι εισηγητές εισήγαγαν  του συμμετέχοντες σε βασικές έννοιες και ζητήματα της παιδικής και εφηβικής ψυχολογίας δίνοντας βασικές κατευθύνσεις και συμβουλές .

Στους συμμετέχοντες δόθηκε  η δυνατότητα να  θέσουν τα ερωτήματα που τους απασχολούν ._ __ ______.

Οι  τρείς ημερίδες έλαβαν χώρα σύμφωνα με το κατώθι πρόγραμμα

  • Τετάρτη 23-09-2020 , Λεχαινά- Αίθουσα Άστρον και ώρα 19.30
  • Παρασκευή 25/09/2020, Ανδραβίδα –αίθουσα Δημοτικού συμβουλίου και ώρα 19.30
  • Τετάρτη 30/09/2020, Βάρδα – αίθουσα Δημοτικού συμβουλίου και ώρα 19.30

Η μετάβαση του παιδιού στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο αποτελούν κρίσιμες περιόδους για την κοινωνική και τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου. Σε αυτές τις μεταβατικές περιόδους, επειδή το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με νέες συνθήκες, καλείται να αναπτύξει νέες δεξιότητες και να διαμορφώσει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του, προκειμένου να επιτύχει μία ομαλή προσαρμογή. Η επιδίωξη υψηλών σχολικών επιδόσεων, η αποδοχή από την ομάδα των συνομιλήκων, οι σχέσεις με τους γονείς, οι αλλαγές στη σωματική ανάπτυξη και η ανάπτυξη της ταυτότητας, αποτελούν μερικά από τα ζητήματα που σχετίζονται με το άγχος που βιώνουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια αυτής της ηλικίας.Το σχολείο ως ένα περιβάλλον που προάγει την ανάπτυξη και την μάθηση, αποτελεί ίσως έναν από τους πιό σημαντικούς χώρους δραστηριότητας των μαθητών. Αφενώς γιατί εκεί περνάνε πολλές ώρες από την καθημερινότητά τους, αφετέρου διότι τα ερεθίσματα που λαμβάνουν στο σχολικό περιβάλλον διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη συμπεριφορά τους και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.Ένα φαινόμενο το οποίο αδιαμφισβήτα παρεμποδίζει την ομαλή προσαρμογή και την ανάπτυξη του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον είναι ο σχολικός εκφοβισμός(bullying). Το bullying ορίζεται ως ένα πρότυπο επιθετικής συμπεριφοράς μεταξύ δύο ή περισσότερων παιδιών.

Ο σχολικός εκφοβισμός παρουσιάζει τα παρακάτω τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

α) η πρόκληση βίας γίνεται σκόπιμα,

β) υπάρχει επανάληψη ή απειλή επανάληψης της βίαιης συμπεριφοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα

γ) υπάρχει διαφορά δύναμης ανάμεσα στα παιδιά που εκφοβίζουν και σε αυτά που υφίστανται τον εκφοβσιμό. Ο εκφοβισμός μπορεί να είναι σωματικός, λεκτικός ή και ψυχολογικός.

Η ανάγκη για την αντιμετώπιση του φαινομένου κρίνεται επιτακτική καθώς αποτελεί πάγιο δικαίωμα κάθε παιδιού να μπορεί να πηγαίνει στο σχολείο χωρίς να φοβάται ότι κάποιος συμμαθητής του θα το απειλήσει,θα του επιβληθεί με τη βία, θα το εξευτελίσει ή θα το ταπεινώσει. Υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση του φαινουμένου δεν είναι μόνο η πολιτεία και οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι γονείς. Οι γονείς οφείλουν να έχουν ένα καθοδηγητικό ρόλο στη ζωή του παιδιού, λειτουργώντας οι ίδιοι ως θετικά πρότυπα συμπεριφοράς για τα παιδιά και βοηθώντας τα να αναπτύξουν αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας, διαχείρησης του συναισθήματος και λειτουργικούς τρόπους επίλυσης των προβλημάτων τους.

Συνοδευτικό Μέτρο 3 – Διατροφικές Συμβουλές (και συμβουλές υγιεινής Διατροφής )

Στο πλαίσιο των δράσεων  υλοποίησης των Συνοδευτικών Μέτρων, που στοχεύουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελούμενων του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους), ο Δήμος Ανδραβίδας -Κυλλήνης ολοκληρώθηκε με  επιτυχία η τρίτης δράσης με θέμα Διατροφικές Συμβουλές (και συμβουλές υγιεινής Διατροφής )

Πρόκειται για τρείς ημερίδες , οι οποίες έλαβαν χώρα σύμφωνα με το κατώθι πρόγραμμα

  • Τρίτη 22/09/2020 – Ανδραβίδα, αίθουσα δημοτικού συμβουλίου και ώρα 19.30
  • Πέμπτη 24/09/2020 – Βάρδα, αίθουσα δημοτικού συμβουλίου και ώρα 19.30
  • Τρίτη 29/09/2020 –Λεχαινά, Αίθουσα Άστρον και ώρα 19.30

Η διατροφική ποικιλία προσφέρει στα παιδιά θρεπτικά συστατικά και επιλογές σε αυτά που τρώνε.  Επειδή βρίσκονται διαρκώς σε περίοδο ανάπτυξης  η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στο καθημερινό διαιτολόγιό τους αποτελεί σήμερα τον μόνο ουσιαστικό παράγοντα για την σωστή ωρίμανση του οργανισμού και την πρόληψη μετέπειτα διαταραχών. Το καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις κατηγορίες: γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα,  κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, αβγό, όσπρια, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο. Οι τροφές θα πρέπει να κατανέμονται σε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το φαγητό θα πρέπει να είναι κατά κύριο λόγο “σπιτικό”. Έτοιμα φαγητά πρέπει να καταναλώνονται σπάνια. Το μόνο απαραίτητο ποτό είναι το νερό. Συνιστάται η κατανάλωση 30ml νερού ανά κιλό σώματος καθώς τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην αφυδάτωση επειδή είναι υπερκινητικά και επίσης γιατί μπορεί να μην έχουν μάθει να αναγνωρίζουν το αίσθημα της δίψας.Είναι σημαντικό, επίσης, τα παιδιά να καταναλώνουν μικρά ενδιάμεσα γεύματα (σνακ), αρκεί αυτά να είναι υψηλής θρεπτικής αξίας, όπως ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά, γάλα, γιαούρτι, ψωμί και προϊόντα από δημητριακά ολικής αλέσεως, τοστ, κ.ά.
Τα λίπη και τα γλυκά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.Η διατροφή των παιδιών θα πρέπει να είναι πλήρης σε μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.  Ιδιαιτέρως σημαντική για την ανάπτυξή τους είναι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, ψευδαργύρου και σιδήρου. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη και δομή του σκελετού, των δοντιών κ.α. του παιδιού.  Σημαντικές πηγές ασβεστίου αποτελούν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.  Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ομαλή ανάπτυξη και σύνθεση των ιστών και όλων των συστημάτων του παιδικού οργανισμού. Βρίσκεται στο κρέας και τα προϊόντα του καθώς επίσης και τα δημητριακά, σε λιγότερο απορροφήσιμη μορφή.  Ο σίδηρος αποτελεί βασικότατο συστατικό για την υγεία, το οποίο όμως παρουσιάζει την μεγαλύτερη συχνότητα ανεπάρκειας ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά κατά την παιδική ηλικία. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η επαρκής πρόσληψη τροφών που περιέχουν σίδηρο όπως το κρέας, το γάλα, τα αυγά και πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και όσπρια όπως οι φακές δευτερευόντως.Το πρόγευμα για τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό γιατί, κατά την διάρκεια του βραδινού ύπνου, όσα αποθέματα ενέργειας έχει το παιδί εξαντλούνται λόγω της ταχείας ανάπτυξής του.  Η παράλειψή του έχει συνδεθεί, σύμφωνα με μελέτες, με μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας. Όσον αφορά τα κύρια γεύματα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που γευματίζουν με τους γονείς τους τουλάχιστον μία φορά την ημέρα έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες από αυτά που δεν καταναλώνουν κανένα γεύμα μαζί τους.

Οι ωφελούμενοι είχαν  την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και τους τρόπους επιτυχίας αυτής . Επίσης είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις καθώς και να συζητήσουν τα προβλήματα και τα θέματα που τους απασχολούν.

Όλη η επικαιρότητα