Κόσμος

Τζουμχουριέτ: Η Τουρκία πρότεινε στις ΗΠΑ την εγκατάσταση των S-400 στα κατεχόμενα

Ακούστε το άρθρο

Την πληροφορία ότι η τουρκική κυβέρνηση πρότεινε στις ΗΠΑ την εγκατάσταση των ρωσικής προέλευσης πυραύλων τύπου S-400 στα κατεχόμενα, φέρνει σήμερα στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριέτ».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κύπρου και τον Νίκο Στέλγια, ο αρθρογράφος της Τζουμχουριέτ, Μεχμέτ Αλί Γκιουλλέρ, αναφέρει πως στους διπλωματικούς κύκλους της Άγκυρας κυκλοφορεί η πληροφορία ότι, η τουρκική πλευρά, η οποία αναζητεί φόρμουλες για την εξομάλυνση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ εν όψει της συνάντησης του Αμερικανού και Τούρκου Προέδρου, εισηγήθηκε την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στα κατεχόμενα.

Ο κ. Γκιουλλέρ στο σημερινό άρθρο γνώμης του στην Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι η Τουρκία χτύπησε την πόρτα των ΗΠΑ με έξι προτάσεις. Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ χθες έστειλε νέο μήνυμα συνεργασίας και διαλόγου στις ΗΠΑ.

Τα κατεχόμενα και το μοντέλο της Κρήτης

Ο αρθρογράφος της «Τζουμχουριέτ» προσθέτει ότι η τουρκική πρόταση περί εγκατάστασης των S-400 στα κατεχόμενα απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ με το σκεπτικό ότι θα δημιουργούσε επιπλοκές στις σχέσεις με την Κύπρο.

Σύμφωνα πάντα με την «Τζουμχουριέτ», η τουρκική πλευρά εισηγήθηκε επίσης, στην Ουάσιγκτον την επίλυση του προβλήματος των S-400 με βάση το «μοντέλο της Κρήτης». Σύμφωνα με αυτήν την φόρμουλα η τουρκική πλευρά θα διαχειρίζεται τους ρωσικούς πυραύλους με τον ίδιο τρόπο που διαχειρίζεται σήμερα η ελληνική πλευρά τους κυπριακής ιδιοκτησίας ρωσικούς πυραύλους που είναι εγκαταστημένοι στην Κρήτη.

Οι τουρκικές προτάσεις

Η τουρκική πλευρά πρότεινε επίσης, στις ΗΠΑ, την δημιουργία ενός κοινού, αμερικανοτουρκικού αρχηγείου, το οποίο θα παρακολουθεί και θα εποπτεύει την λειτουργία των S-400. Ο κ. Γκιουλλέρ ονομάζει αυτό το μοντέλο ως «μοντέλο του Πακιστάν».

Ο κ. Γκιουλλέρ αναφέρεται και σε δυο άλλες τουρκικές φόρμουλες για τα S-400, στα «μοντέλα» του Ίντζιρλικ και του Ναχιτσεβάν. Συγκεκριμένα, η Άγκυρα προσεγγίζει θετικά την ιδέα της εγκατάστασης των S-400 στην βάση Ίντζιρλικ, όπου ο αμερικανικός στρατός θα έχει την δυνατότητα να επιτηρεί την χρήση τους. Εναλλακτικά, τα S-400 θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην αυτόνομη περιοχή του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα με την Τουρκία, στο Ναχιτσεβάν από όπου θα παρέχουν ασπίδα προστασίας σε Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν.

Η ιδέα της τουρκικής γραπτής εγγύησης

Τέλος, ο Τούρκος αρθρογράφος της Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι στο τραπέζι των αμερικανοτουρκικών διαπραγματεύσεων για το ζήτημα των S-400 βρίσκεται και η ιδέα της τουρκικής γραπτής εγγύησης της μη ενεργοποίησης των ρωσικών πυραύλων, ένα εγχείρημα που θα εποπτεύει ο αμερικανικός στρατός.

Πηγή: newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα