Τηλεδιάσκεψη από τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηλείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ηλεία

Share

Κρέμεται από μία κλωστή

Με θέμα «Η Ηλεία αντιμέτωπη με την ακαδημαϊκή ερήμωση» πραγματοποιήθηκε χθες η τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηλείας. Βασικό στοιχείο που πρόεκυψε από τις τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων ήταν ότι η διαφαινόμενη κατάργηση των τμημάτων της Μουσειολογίας στον Πύργο και τα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα έχει ταξικά χαρακτηριστικά που θέλει την Περιφέρεια αποκλεισμένη από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Την τηλεδιάσκεψη, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχε ο  πρ. υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, συντόνισαν ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ηλείας, Παναγιώτης Φλεβοτόμος και η συντονίστρια της Ομάδας Παιδείας – Πολιτισμού, Λίνα Λάκκα.

Ο κ. Γαβρόγλου, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «Αυτό που είχαμε σαν γενική σκέψη επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα μεγάλα, δυνατά, πανεπιστημιακά ιδρύματα, με ερευνητικά ινστιτούτα. Επίσης προγράμματα σπουδών για τους μαθητές των ΕΠΑΛ θα μπορούσαν να αποκτήσουν τίτλους Πανεπιστημιακών προσόντων.

Τα ΤΕΙ είχαν κλείσει τον κύκλο τους και δεν ανταποκρινόταν στην κοινωνική πραγματικότητα, π.χ ένα 75% των τίτλων των τμημάτων των ΤΕΙ ήταν ίδιο με αυτά πανεπιστημίων. Αποτέλεσμα ήταν η αγορά εργασίας να επιλέγει απόφοιτους ΤΕΙ γιατί ήταν πιο φθηνοί ως εργατικό δυναμικό. Ότι κάναμε, το κάναμε κατόπιν συναινέσεων και ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

Στα κατά τόπους τμήματα δώσαμε παραπάνω καθηγητές όμως όλα αυτά εξαρτιόνταν από τις αποφάσεις των συγκλήτων. Έτσι δεν έγινε δυνατό αυτό που προσπάθησαν να κάνουμε»…

Από την πλευρά του ο Παύλος Χαραμής, μέλος του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ανέφερε πως «Το να προσπαθούν να θέσουν ως αιτία των προβλημάτων την θεσμοθέτηση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στέκει. Το πρόβλημα δεν είναι όλα όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά κάτι πιο βαρύ όπως είναι η έκθεση Πισσαρίδη που βοηθάνε να τεκμηριώσει την πολιτική της η κυβέρνηση στα θέματα της Παιδείας».

«Ταύτιση απόψεων της κυβέρνησης και του Πανεπιστημίου της Πάτρας»

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, τόνισε πως «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε οριακό σημείο αφού η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ηλεία κρέμεται από μία κλωστή που είναι έτοιμη να σπάσει. Δυστυχώς από τις 38 θέσεις που είχαν δοθεί επί Γαβρόγλου καμία δεν δόθηκε στη Μουσειολογία του Πύργου και έπρεπε να φτάσουμε πριν λίγο καιρό που δόθηκαν κάποιες θέσεις εκτάκτου προσωπικού μετά από δύο χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια οι φοιτητές και οι οικογένειές τους αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα.

Περιμένουμε να δούμε και την τελική πρόταση του πανεπιστημίου της Πάτρας, αν θα προτείνει οριστικά την εξάλειψη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Ηλεία. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την ενίσχυση των τμημάτων μας ενώ μιλά και για μείωση του αριθμού των φοιτητών η οποία θα πλήξει όλα τα περιφερειακά τμήματα.

Βλέπουμε μία ταύτιση απόψεων της κυβέρνησης και του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Ξεκάθαρη αρμοδιότητα έχει το Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση που αποφασίζει για τη διαμόρφωση του Πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας.

Η κλεψύδρα έχει αδειάσει είναι ώρα για δέσμευση και για έμπρακτη συστράτευση στον αγώνα για να διατηρήσουμε τα κεκτημένα μας, τις δύο σχολές που έχουμε και μία που απαιτούμε, το ΤΕΦΑΑ, που ιδρύθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και έχει ανασταλεί η λειτουργία του με απόφαση της κας Κεραμέως».

«Δεν θέλουν μόρφωση στην περιφέρεια»

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος δήλωσε πως «Τα τμήματα δεν ισχυροποιήθηκαν στο παρελθόν ούτε από την πολιτεία ούτε από την τοπική αυτοδιοίκηση. Το τελευταίο διάστημα επιταχύνθηκε η υπονόμευση τους με μείωση δαπανών και μείωση εισακτέων. Φαίνεται πως έχουμε να κάνουμε με μία ειλημμένη απόφαση όσον αφορά την κατάργηση τους.

Με τις κινήσεις αυτές πάμε σε μια κοινωνία ταχυτήτων με πολιτική παρέμβαση στην παιδεία. Δεν υπάρχει μαθηματική εξίσωση πτυχίων και χρημάτων αλλά πτυχίων και ανθρώπων. Αυτή τη κοινωνία τη φοβούνται πολύ, δεν θέλουν μόρφωση στην περιφέρεια. Θα κάνουμε δυναμικές κινητοποιήσεις και ζητάμε από την αξιωματική αντιπολίτευση επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή και από τους βουλευτές να δεσμευτούν ότι δεν θα αλλάξουν τα μηχανογραφικά.

Θέλουν να κάνουν ταξική την εκπαίδευση και το ζήτημα είναι πολιτικό και ταξικό. Δεν θα σιωπήσουμε ούτε θα κάτσουμε φρόνιμα…».

«Θα παλέψουμε και θα διεκδικήσουμε στους δρόμους»

Ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης τόνισε ότι «Ο πιο παραγωγικός Κάμπος σε πολλά προϊόντα δικαιούται να διαθέτει τμήμα όπως είναι αυτό της Γεωπονίας. Το τμήμα αναβαθμίστηκε αλλά παράλληλα είδαμε την ανάπτυξη και άλλων τμημάτων. Αυτό που μας μένει είναι να αγωνιστούμε και λέμε στους κυρίους της κυβέρνησης ότι δεν θα το καταργήσουν το τμήμα αλλά να σκεφτούν πως θα το αναβαθμίσουν. Λέμε επίσης πώς το τμήμα αυτό θα καλύψει τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας που αυτά τα 8 χρόνια που λειτουργεί το προτίμησαν, που βγήκαν γεωπόνοι και θα μείνουν στη γη τους για να μπορέσουν να παλέψουν και να προσπαθήσουν με τις γνώσεις που πήραν να δώσουν αξία στον κόπο και στον ιδρώτα τους. Θα παλέψουμε, και όχι για να δικαιολογήσουμε εσάς που κάνατε λάθη. Θα είμαστε στους δρόμους για να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε».

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος είπε ότι «Συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες του Πύργου και της Αμαλιάδας για τα πανεπιστημιακά τμήματα. Η Ολυμπία ουδέποτε είχε τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κάτι αδιανόητο για μία περιοχή του Διεθνούς κύρους και του αξιακού περιεχομένου της. Διεκδικούμε ένα προπτυχιακό ξενόγλωσσο τμήμα σπουδών όπως προέβλεπαν παλαιότεροι νόμοι και όπως εξειδικεύει ο νόμος 46/92».

«Μας αντιμετωπίζουν ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού»…

Η πρόεδρος του τμήματος Μουσειολογίας Πύργου, Αναστασία Ζαφειροπουλου, δήλωσε πως «Το τμήμα μας έχει μπει στο στόχαστρο περισσότερο από κάθε άλλο και η πρόταση της επιτροπής σχεδιασμού αντιμετωπίζεται από την πρυτανεία ως η μόνη λύση. Δεν υπάρχει περίπτωση με τον στρατηγικό σχεδιασμό που έχουν κάνει να λειτουργήσει τμήμα στον Πύργο το βλέπω ξεκάθαρα ότι μας αντιμετωπίζουν ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Αν ήθελαν να είναι ακαδημαϊκά βιώσιμο θα μπορούσαν να το έχουν ενισχύσουν με διδακτικό προσωπικό όταν επελέγησαν 38 άτομα και δεν μας έδωσαν κανένα και τώρα μας λένε χαριστικά πάρτε δύο θέσεις

Ο αντιπρόεδρος του τμήματος μουσειολογίας του Πύργου Γιώργος Παναγιωτόπουλος «Είμαστε η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που από την πρώτη ημέρα που ιδρύθηκε ένα τμήμα δεν έχει ολοκληρώσει έναν κύκλο φοίτησης με ότι αυτό συνεπάγεται για την ακαδημαϊκή ζωή των φοιτητών και την επαγγελματική τους πορεία. Πρέπει να αφήσουμε πολλά πίσω μας για να αποκτήσουμε αναπτυξιακή πορεία στο μέλλον».

Η πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, Αγλαΐα Λιόπα-Τσακαλίδου «Η Γεωργία αλλάζει και πρέπει να αναπτύξουμε ενέργειες μεταξύ των διάφορων κρίκων της αλυσίδας παραγωγής των προϊόντων. Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται μορφωμένος εκπαιδευμένος, παραγωγός – καλλιεργητής εκεί που παράγονται τα προϊόντα και ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η πεδιάδα που ξεκινάει από την Αχαΐα, συνεχίζει στην Ηλεία και φτάνει έως τη Μεσσηνία».

Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος και ο πρ. βουλευτές Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μπαξεβανάκης,  Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη και Μάκης Μπαλαούρας.