Αγροτικά Ηλεία

Τηλεδιάσκεψη για τους ΤΟΕΒ- Απαιτείται πολιτική λύση

Ακούστε το άρθρο

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τους ΤΟΕΒ του νομού, οι κορωνοενισχύσεις, καθώς και οι αποζημιώσεις για τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε ο παγετός σε καλλιέργειες, ήταν τα θέματα της τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε την Παρασκευή το απόγευμα η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας με την συμμετοχή βουλευτών της Ηλείας.

Με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών κ. Χρήστο Βαλιανάτο και εκπρόσωπο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οπωροκηπευτικών Δυτικής Ελλάδος, συνομίλησαν οι βουλευτές Ηλείας κ.κ. Κώστας Τζαβάρας, Ανδρέας Νικολακόπουλος και Διονύσης Καλαματιανός, ενώ η κα Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου δεν κατάφερε για τεχνικούς λόγους να συμμετάσχει.

«Όχι» μόνο προσωρινές λύσεις…

Αρχικά, για όλα τα θέματα έκανε μια ενημέρωση ο κ. Βαλιανάτος. Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών ανέφερε, ότι αν και διαφαίνεται ότι προχωρούν οι διακανονισμοί των κατά τόπους ΤΟΕΒ με την ΔΕΗ για το ρεύμα, απαιτείται πολιτική απόφαση, με δεδομένο ότι και να διευθετηθεί το πρόβλημα στην παρούσα φάση, ενδέχεται οι ΤΟΕΒ μεσούσης της καλλιεργητικής περιόδου να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις.

Στην περίπτωση αυτή, εάν διακοπεί το ρεύμα θα υπάρξει ολική καταστροφή, υπενθυμίζοντας ότι για παράδειγμα φέτος υπάρχει μια τεράστια ποσότητα βιομηχανικής τομάτας που προορίζεται να παραδοθεί στα δύο εργοστάσια του νομού. Εάν δε, το προϊόν υποστεί ζημιά από αδυναμία ποτίσματος, η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη.

Κ. Τζαβάρας: «Δώστε βάση στο Ταμείο Ανάκαμψης»

Στη συνέχεια το λόγο  έλαβε ο βουλευτής  κ. Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος κάλεσε τους αγρότες να μην χάσουν την ευκαιρία με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά το τέλος της πανδημίας και της  οικονομικής κρίσης, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα είναι αυτή η αρρυθμία που υπάρχει μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω μηχανοργάνωσης και των γεωργικών ασφαλίσεων που  μονίμως θα είναι πηγή προβλημάτων για τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες. Έχω δεχτεί τηλέφωνα για τις ζημιές από το παγετό και πιστεύω ότι και σε αυτό το θέμα θα υπάρξει εξέλιξη» είπε ο κ. Τζαβάρας.

Α. Νικολακόπουλος: «Θα βρεθεί λύση για τους ΤΟΕΒ»

Ο βουλευτής κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι έχει κάνει  και σειρά παρεμβάσεων για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Ηλείας:

«Και εντός της εβδομάδας κατέθεσα και δύο κοινοβουλευτικές αναφορές με βάση δύο από τα θέματα τα οποία  είχα θέσει και για το πρόβλημα με την τιμή της κορινθιακής σταφίδας και για το πλαφόν των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.  Στο θέμα του ΤΟΕΒ θα συμφωνήσω ότι θα βρεθεί μία λύση, έχω μιλήσει ήδη με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους υφυπουργούς Σκρέκα και Οικονόμου», επεσήμανε ο κ. Νικολακόπουλος.

Δ. Καλαματιανός: «Να μεριμνήσει η Κυβέρνηση για την λειτουργία των ΟΕΒ»

Από την πλευρά του ο βουλευτής  κ. Διονύσης  Καλαματιανός τόνισε:

«Διορθώνουμε την παθογένεια δεκαετιών. Θέλει ένα κάλυμμα προστασίας ο αγρότης. Ο σημαντικότερος παράγοντας μια καλλιέργειας  είναι η άρδευση, που είναι ζωτικής σημασίας για τη γεωργία, κυρίως ενόψει του καλοκαιριού που οι απαιτήσεις αυξάνονται διαρκώς.

Τα χρέη των ΟΕΒ  προς τη ΔΕΗ είναι γνωστά και  διογκώθηκαν δυστυχώς το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά το 2019.  Ακόμα μέσα στον κορωνοϊό η ΔΕΗ κράτησε ψηλά τα τιμολόγια. Η κυβέρνηση πρέπει να μεριμνήσει για  να διασφαλιστεί η λειτουργία των ΟΕΒ, ενόψει και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής»», είπε.

Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής» ο κ. Βαλιανάτος, χαρακτήρισε εποικοδομητική την τηλεδιάσκεψη, επαναλαμβάνοντας ότι οι βουλευτές θα πρέπει να στηρίξουν και να προωθήσουν μια πολιτική λύση για τα χρόνια ζητήματα που αφορούν στην αγροτικό κόσμο και οικονομία.

Όλη η επικαιρότητα