Ηλεία

Τηλεκπαίδευση αλά Ελληνικά- Τι λένε διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί

Ακούστε το άρθρο

Η τηλεκπαίδευση ή αλλιώς η εξ’ άποστάσεως διδασκαλία έχει μπει για τα καλά στη ζωή των μαθητών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης αλλά και των γονέων τους όπως και των εκπαιδευτικών από το πρώτο «κύμα» του κορωνοϊού τον Μάρτιο του 2020.

Δυστυχώς και λόγω της νέας εξάπλωσης του ιού  από τις αρχές Νοεμβρίου ξεκίνησε και πάλι η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία πρώτα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια και κατόπιν στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία.

Και ξεκίνησε με αρκετά προβλήματα τις πρώτες μέρες, τα οποία φυσικά έχουν περιοριστεί πλέον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα λειτουργούν τέλεια.

Το ερώτημα όμως είναι αν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα η πολιτεία για την τηλεκπαίδευση σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Και η απάντηση είναι ότι παρότι έχουν γίνει κάποια σοβαρά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, εντούτοις έπρεπε να γίνουν πολλά περισσότερα, αφού πέρα από το σύστημα το οποίο παρουσιάζει προβλήματα, πολλά παιδιά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαθέτουν tablet και υπολογιστές, ενώ υπάρχει θέμα και με το ίντερνετ όπου και πάλι κάποια παιδιά δεν μπορούν να έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο, αφού δεν το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση των γονέων τους.

Το Υπουργείο έχει τονίσει ότι υπάρχουν αρκετές λύσεις για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα, αφού τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως και μέσα από σταθερό τηλέφωνο και σίγουρα μέσα από ένα σύγχρονο κινητό, χωρίς να καταναλώνουν τα data τους και χωρίς να πληρώνουν στην εταιρεία που έχουν.

Αλλά και πάλι θα μπορούσε η πολιτεία να έχει φροντίσει έτσι ώστε να εφοδιάσει όλους τους μαθητές με τον κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και επίσης να έχει λάβει σοβαρά υπόψη της και τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν με το ίντερνετ, τόσο στις φτωχές οικογένειες, όσο κυρίως και σε οικογένειες οι οποίες είναι σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν πολύ καλό σήμα.

Για αυτό το σοβαρό θέμα μίλησαν εκπαιδευτικοί, μαθητές, αλλά οι διευθυντές της πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηλείας.

Οι διευθυντές σχολείων και οι καθηγητές

Γεώργιος Κομιώτης Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Πύργου

«Ήδη εγώ έχω μερικές αιτήσεις γονέων που έχουν φέρει τα κοινωνικά κριτήρια για να πάρουν τα tablet και εντός των επόμενων ημερών τα λίγα tablet που έχουμε θα τα χορηγήσουμε σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας. Όμως να καλύψουμε όλες τις ανάγκες αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε. Εγώ έχω τρεις – τέσσερις από αυτές τις αιτήσεις πού μπορώ να τις καλύψω από τα ήδη υπάρχοντα tablet πού μας έχει στείλει το υπουργείο».

Ηλίας Ρέτσος διευθυντής 1ου ΓΕΛ Πύργου

«Συνολικά είχαμε από πέρσι 15 περίπου tablet και laptop τα οποία και τα μοιράσαμε. Αυτή τη στιγμή έχω σημειώσει περίπου 10 άτομα, τα οποία θέλουν να τους δώσουμε tablet ή laptop. Υπάρχουν και πολλοί μαθητές που ντρέπονται να έρθουν να ζητήσουν γιατί έχουν γονείς ανέργους κτλ. Ειδικότερα ξέρω συγκεκριμένη περίπτωση όπου και ο πατέρας και η μητέρα είναι άνεργοι και ντρεπόταν ο μαθητής να έρθει να μας το πει για να του έδινα ένα laptop. Δυστυχώς αυτά που είχαμε τα μοιράσαμε σε όλους, υπέγραψαν οι μαθητές υπεύθυνες δηλώσεις ότι τα πήραν και μακάρι το Υπουργείο Παιδείας να μας δώσει και άλλα γιατί όντως η ζήτηση για laptop και tablet είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και νομίζω ότι θα ήταν πάρα πολύ καλό να βοηθήσουμε και άλλους μαθητές οι όποιοι βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση».

Τιμόθεος Κόρδας υποδιευθυντής 2ο Λύκειο Πύργου

«Είχε τεθεί από τα παιδιά το ζήτημα αυτό, είχαμε ρωτήσει το υπουργείο και η εξήγηση που έχει δοθεί είναι ότι τα παιδιά που μπαίνουν στην πλατφόρμα του Webster για να κάνουν μαθήματα δεν θα καταναλώνουν δεδομένα. Οπότε αν κάποιος δεν έχει στο σπίτι του ίντερνετ, μπορεί να μπαίνει από το κινητό του με τα δεδομένα που έχει και δεν θα αφαιρούνται από αυτόν δεδομένα. Πρέπει όμως να έχει λίγα δεδομένα για να μπορεί να συνδεθεί. Όσον αφορά για τις ταχύτητες του Internet, για το αν μπορεί τα παιδιά να κάνουν άνετα την τηλεκπαίδευση, δεν είμαι ειδικός σε αυτό το θέμα, απλά η σύνδεση είναι ανάλογη με το που μένει κάποιος. Αν μένει δηλαδή στο κέντρο ή σε κάποιο απόμερο μέρος. Μας πήρε συγκεκριμένα ένας μαθητής πού μένει σε μία περιοχή έξω από τον Πύργο και μας ενημέρωσε ότι δεν έχει καλό σήμα. Σε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε δυστυχώς τίποτα. Πάντως όλες αυτές είναι ειδικές περιπτώσεις. Πιστεύω ότι τα παιδιά τα οποία πραγματικά το θέλουνε και τέτοια μικρά εμπόδια τα ξεπέρασαν».

Κωνσταντίνος Μπάστας καθηγητής 1ο Λύκειο Πύργου

«Τα παιδιά έχουν πολλές δυνατότητες να μπουν στο σύστημα και μέσω του κινητού, αφού το υπουργείο εξασφαλίζει ότι τα δεδομένα τους δεν θα τελειώσουν, διότι δεν γίνεται χρήση τους.Οπότε έχουν ελεύθερη πρόσβαση μέσω του κινητού και μπορούν μέσα από τις διαδικασίες που δίνει το υπουργείο να παρακολουθήσουν εναλλακτικά τα μαθήματα. Το σχολείο από την πλευρά του ότι μπορεί κάνει με τους υπολογιστές που έχει στη διάθεσή του και αυτούς που του παρείχε το Υπουργείο τους δανείζει σε μαθητές και νομίζω ότι έχουν περιοριστεί πολύ τα προβλήματα. Ειδικά στο σχολείο μας δεν έχουμε τέτοια σοβαρά προβλήματα».

Οι διευθυντές των διευθύνσεων εκπαίδευσης Ηλείας

Νίκος Κλάδης Διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας

«Από πλευράς υπουργείου όντως έχει γίνει μία προσπάθεια και έχουν αναληφθεί όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες που αφορούν στην δωρεά παροχή των δικτύων. Δηλαδή δεν πληρώνουν data οι μαθητές, η εκπαίδευση γίνεται χωρίς χρέωση δηλαδή, επίσης αναμένεται η χορήγηση στα σχολεία από το υπουργείο 80.000 tablet περίπου, έως το τέλος του χρόνου όπως έχουμε μάθει. Από τη δική μας πλευρά επειδή γνωρίζουμε ότι αυτό το πρόβλημα αφορά κάποιους μαθητές που δεν έχουν τον αναγκαίο εξοπλισμό, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε και ήρθαμε σε επαφή με τις δημοτικές αρχές, για να δούμε μήπως και οι ίδιες στο μέτρο του δυνατού μπορούν να ικανοποιήσουν κάποιες ανάγκες των πιο φτωχών κοινωνικά μαθητών».

Γιώργος Φωτεινόπουλος διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας

«Τα παιδιά μπορούν να μπαίνουν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία ακόμη και με σταθερό τηλέφωνο. Το Υπουργείο έχει πει ότι μπορεί να μοιράσει 80.000 ακόμη συσκευές αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Αν τα παιδιά δεν συμμετάσχουν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία θα παίρνουν απουσία. Πρακτικά δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το internet, αφού όλα τα παιδιά έχουν κινητό τελευταίας τεχνολογίας και μπορείς να μπαίνεις με αυτό στην εξ αποστάσεως διδασκαλία χωρίς να πληρώνεις, χωρίς να καταναλώνεις data. Και στη χειρότερη περίπτωση όπως είπα μπορούν να μπουν και με σταθερό τηλέφωνο αν και θα ακούνε μόνο τον ήχο. Τα αιτήματα τα οποία έχουμε δεν είναι πάρα πολλά. Οπότε δεν θεωρώ ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με το internet όσον αφορά το να μπαίνουν τα παιδιά και να παρακολουθούν την εξ αποστάσεως διδασκαλία».

«Στον καιρό της Τηλε-εκπαίδευσης»!!!

 

O Παναγιώτης Αλεξόπουλος του Μάριου μαθητής της Β΄ Τάξη Γυμνασίου Σχολείου Βουνάργου ανέφερε για την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

«Όλα της τηλε-εκπαίδευσης δύσκολα, και ο μαθητής πάνω από έναν Ηλεκτρονικό Υπολογιστή εάν και εφόσον αυτός υπάρχει στο σπίτι»!!! Αλλιώς με το «κινητό» τηλέφωνο δουλειά δε γίνεται….

Ευτυχώς άγχος δεν υπάρχει αυτή τη φορά, αφού το «έργο» το έχουμε ξαναδεί την Άνοιξη που μας πέρασε…

Υπάρχει η εμπειρία αυτή τη φορά, αφού έχουμε πλέον όλοι εξοικειωθεί με  έννοιες όπως «τηλε-εκπαίδευση», «καραντίνα», «lock down» & πολλές άλλες!!!

Τα «δύσκολα» τα βρίσκουμε στην «αναγκαστική» συνύπαρξη με τους γονείς και τα αδέρφια μας στο σπίτι, τις ίδιες ώρες με τις ίδιες «ανάγκες» και με πολλά – πολλά νεύρα!!! Και νυχτώνει και γρήγορα πλέον για κακή μας τύχη….

Από τη μία ο μπαμπάς και αυτός στο σπίτι με «τηλε-εργασία», όπου ζητάει και αυτός τον υπολογιστή να δουλέψει γιατί δεν τα καταφέρνει με το κινητό του, τον δυσκολεύει βλέπετε η μικρή οθόνη και δε μπορεί να δει τα γράμματα. Μεγαλώνει μάλλον!!!

Από την άλλη η μαμά με τις καθημερινές δουλείες του σπιτιού που όλα της πάνε «πίσω» λόγω του ότι είμαστε εμείς όλη την ώρα στα «πόδια» της!!!

Ευτυχώς μέσα σ’ όλα, η μικρή μου αδερφή πηγαίνει στο Δημοτικό Σχολείο και τουλάχιστον λείπει αυτή από το σπίτι. Για πόσο ακόμα όμως κανείς δε ξέρει….

‘Έτσι όπως καταλαβαίνεται το κλίμα στο σπίτι είναι πολλές φορές «εκρηκτικό»!!!

Ευτυχώς που αυτή τη φορά «τρέχει» λίγο καλύτερα η «τηλε-εκπαίδευση» με εξαίρεση την πρώτη μέρα της έναρξής της που είχαμε ολικό «Black Out» στην πλατφόρμα!!!

Μετά από όλα αυτά, αν με ρωτήσετε τελικά αν θέλω να ανοίξουν γρήγορα ξανά τα σχολεία, θα σας έλεγα «ΝΑΙ όσο πιο γρήγορα γίνετε»!!! Το Φθινόπωρο βλέπεται δεν είναι Καλοκαίρι, και το φως της ημέρας πλέον είναι πολύ λίγο για να μπορείς να βγεις το απόγευμα για λίγο έξω, έστω και στην αυλή του σπιτιού σου…. ΠΡΟΣΟΧΗ, ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ!!!

Όλη η επικαιρότητα