Οικονομία

Τηλεργασία: Τι ισχύει για εργαζόμενους και εργοδότες

Ακούστε το άρθρο

Σε εφαρμογή τίθεται από αύριο το πρωί το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας στο 50% για όλον τον Νοέμβριο, για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού ενώ την ίδια στιγμή προσαρμόζεται προβλέπονται αλλαγές στο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων.

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν εργοδότες και εργαζόμενοι, ενώ προβλέπεται πρόστιμο 3.000 ευρώ στις επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν το μέτρο.

Ειδικότερα, επιχειρήσεις και εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκαταστήματα σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της χώρας, για τον μήνα Νοέμβριο, υποχρεούνται να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζόμενους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία μπορεί να παρασχεθεί, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

Εντός 24ωρου οι επιχειρήσεις οφείλουν να προαναγγείλουν στην «Εργάνη» την εξ αποστάσεων εργασία του 50% των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο για την «Δήλωση Εξ αποστάσεως Εργασία – Εντυπο ειδικού σκοπού».

Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης αυτή επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ στις επιχειρήσεις.

Το ωράριο των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα προσαρμόζεται, υποχρεωτικά, για τον Νοέμβριο, κατά την έναρξη και λήξη του με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός δίωρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με τη έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους.

Σημειώνεται ότι η προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση

Το σύστημα της υποχρεωτικής τηλεργασίας εφαρμόζεται υποχρεωτικά μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό.

Εξαιρούνται:

  • τα σχολεία και γενικώς οι εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Παιδείας,

  • τα νοσοκομεία και γενικώς οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας,

  • οι φαρμακαποθήκες,

  • οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και

  • οι ταχυμεταφορές.

Όλη η επικαιρότητα