Αγροτικά Πολιτική

Την άρση του αδιεξόδου σχετικά με τις εκχερσωμένες εκτάσεις ζητά ο βουλευτής Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Κ. Τζαβάρας: «Νομοθετική ρύθμιση για να μη χαθούν αγροτικές επιδοτήσεις»

Νομοθετική ρύθμιση για να μη χαθούν επιδοτήσεις που σχετίζονται με τις εκχερσωμένες εκτάσεις ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, προκειμένου να απεγκλωβιστούν εκατοντάδες καλλιεργητές στην Ηλεία και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η κύρωση των δασικών χαρτών.

Ο Κώστας Τζαβάρας επισημαίνει πως με την απόφαση 710/2020 η Ολομέλεια του  Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη ρύθμιση που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2017 σχετικά με τις εκχερσώσεις για αγροτική καλλιέργεια χωρίς διοικητικές πράξεις, με συνέπεια να σταματήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εξαγοράς από τους ενδιαφερόμενους καλλιεργητές, οι οποίοι εδώ και περίπου έναν χρόνο παραμένουν εγκλωβισμένοι και σε καθεστώς αβεβαιότητας.

Ο Ηλείος βουλευτής τονίζει ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, έχουν κατατεθεί στις Διευθύνσεις Δασών 74.395 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 370.294 στρέμματα, εκ των οποίων επιδοτούνται μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ 351.245, δηλαδή το 95%.  Ειδικά σε νομούς όπως η Ηλεία το  πρόβλημα είναι εντονότερο, καθώς στις δασικές υπηρεσίες του νομού έχουν κατατεθεί περίπου 15.000 αιτήσεις εξαγοράς για εκτάσεις που υπερβαίνουν τα 50.000 στρέμματα, με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές του νομού να κινδυνεύουν με απώλεια αγροτικών επιδοτήσεων μετά την κύρωση των δασικών χαρτών.

Επικαλούμενος τις απόψεις έμπειρων στελεχών των δασικών υπηρεσιών της Ηλείας, ο Κώστας Τζαβάρας υπογράμμισε ότι ο γεωργικός χαρακτήρας των συγκεκριμένων εκτάσεων είναι μη αναστρέψιμος και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να δρομολογηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει ρεαλιστική λύση με ταυτόχρονο σεβασμό στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Δυστυχώς χάθηκε η ευκαιρία να προσαρμοστεί η διάταξη του άρθρου 24 του Συντάγματος στις πραγματικές ανάγκες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση αρνήθηκαν κάθε συζήτηση, με αποτέλεσμα σήμερα οι αγρότες να δέχονται τις δυσμενείς επιπτώσεις της πρόσφατης κρίσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις για την εξαγορά των παρανόμως εκχερσωμένων εκτάσεων. Πλέον είναι επιτακτική ανάγκη η νομοθετική ρύθμιση που θα προστατέψει τους παραγωγούς της Ηλείας, σε σχέση πάντα με όσα προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ», δήλωσε.

Όλη η επικαιρότητα