Πολιτική

Την παραπομπή Παππά αποφάσισε η Βουλή – 178 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, «διαρροή» ενός προς το «όχι»

Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού ψηφιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ εξακολούθηση και κατά συρροή τάχθηκε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής.

Συνολικά ψήφισαν 277 βουλευτές, ενώ υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 178 βουλευτές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, 86 καταψήφισαν, 12 ψήφισαν παρών, ενώ Ελληνική Λυση και ΜεΡΑ25 απείχαν από την διαδικασία. Στην διαδικασία υπήρξε 1 άκυρο ψηφοδέλτιο, ενώ φαίνεται πως υπήρξε διαρροή 1 ψήφου από κάποιο βουλευτή ενός εκ των κομμάτων του κοινοβουλίου, που συντάχθηκε με το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μη ψάχνετε στη ΝΔ για τις διαρροές» αναφέρουν πηγές της ΝΔ δείχνοντας το ΚΙΝΑΛ για τη «διαρροή» μιας ψήφου προς το «όχι» που ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη μιας άκυρης. «Κοιτάξτε στην καραμανλική πτέρυγα για διαρροές» απαντούν πηγές του ΚΙΝΑΛ.

Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο Νικος Παππάς έκανε λόγο για «κωλοτούμπα» της ΝΔ. Ειδικότερα, ανέφερε ότι «η Ν.Δ. ολοκλήρωσε την κωλοτούμπα της, υπερψηφίζοντας ένα πόρισμα που ανακαλεί τον κορμό της κατηγορίας εναντίον μου. Και, μάλιστα, με διαρροές. Η πλειοψηφία συγκρούστηκε με την αλήθεια και έμεινε με τα υπολείμματα της κομματικής της σκοπιμότητας. Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του».

Νωρίτερα, ο Νίκος Παππάς είχα χαρακτηρίσει «φιάσκο» την προανακριτική επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί δικαίωση για εκείνον. Κατά την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια ο πρώην υπουργός ψηφιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση, κάνοντας εκτενή ανάλυση του τηλεοπτικού τοπίου, χωρίς όμως να αναφερθεί στα περίφημα sms που παρουσίασε ο εργολάβος Καλογρίτσας στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Μάλιστα, προς το τέλος της ομιλίας του, όταν βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας φώναξε αν οι φάκελοι που κατέθεσε ο κ. Παππάς στα πρακτικά, περιέχουν και τα sms με τον Καλογρίτσα, εκείνος απάντησε: «Δεν έχουμε πακιστανικά τηλέφωνα εμείς».

Αναφερόμενος στην υπόθεση, υποστήριξε ότι «το κατηγορητήριο γκρεμίστηκε», αφού το πόρισμα δεν αναφέρεται σε κακούργημα. «Αν έχει παραβεί κάποιος το καθήκον του είναι όποιος είχε θητεύσει σε αυτό το χαρτοφυλάκιο και δε ρύθμισε, δεν αδειοδότησε και δεν αξίωσε την πληρωμή φόρων και δεν προστάτευσε τις θέσεις εργασίας. Αντιλαμβάνεστε κύριοι της Νέας Δημοκρατίας πόσα έσοδα έχει απωλέσει το Δημόσιο από το έτος 1989 όπου ξεκίνησε αυτή η παρανομία και η παραβίαση του Συντάγματος;».

Για πολιτικές σκοπιμότητες έκανε λόγο ο κ. Παππάς υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για εκείνους που έκλεισαν την ΕΡΤ. «Ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι αισθανόσασταν ότι η υπόθεση μπορεί να οδηγηθεί σε φιάσκο. Γι’ αυτό από την αρχή είχατε συμπεριλάβει την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, η οποία αποδείχτηκε ότι ήταν οικονομικός και πολιτικός σας αερόσακος μετά την σφοδρή σύγκρουση με την αλήθεια» είπε ο κ. Παππάς.

Αλέξης Τσιπρας: «Όσα κάναμε είναι παράσημο για εμάς»

Στο πλευρό του Νίκου Παππά στάθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας λέγοντας: «Στήσατε μια προανακριτική γιατί σας το ζήτησαν αυτοί που δεν συγχώρεσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν τους άφησε να μην πληρώνουν φόρους, όχι μόνο δεν τους έδωσε εκατομμύρια με λίστες Πέτσα, αλλά τους ανάγκασε να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Βεβαίως επειδή αυτοί σας το ζήτησαν που ακόμη δεν μπορούν να χωνέψουν. Και κάτι άλλο δεν μπορούν να χωνέψουν, ότι ο Παππάς και Κρέτσος τους έκλεισαν σε ένα δωματιάκι και για 2- 3 ημέρες έτρωγαν σουβλάκια και σάντουιτς για να γίνει καθαρός διαγωνισμός

Αυτό δεν μπορούν να το χωνέψουν ότι τους υποχρεώσαμε στην ισονομία και τους υποβάλλαμε στην βάσανο εντός έντιμου διαγωνισμού. Αυτά όμως για εμάς δεν αποτελούν στοιχεία κατηγορητηρίου. Εσείς αραδιάζετε όλα αυτά για να στήσετε αστείο κατηγορητήριο που καταλήγει στην παράβαση καθήκοντος. Μα όσα κάναμε είναι παράσημο για εμάς. Για εσάς μπορεί να είναι παράβαση του δικού σας καθήκοντος. Για εμάς το καθήκον μας είναι η προάσπιση του Δημόσιου συμφέροντος».

Η απάντηση Γεραπετρίτη

«Η παράβαση καθήκοντος δεν είναι ένα ασήμαντο αδίκημα, ούτε εύσημο όπως ακατανόητα είπε ο κ. Τσίπρας, αλλά μία μείζον πολιτειακή μομφή που θα πρέπει να εκκαθαριστεί» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ακεραιότητας της διαδικασίας, από το ότι η προανακριτική επιτροπή στάθμισε όλα τα αντικειμενικά δεδομένα και επέλεξε το ένα από τα δύο αποδιδόμενα αδικήματα» σχολίασε και συμπλήρωσε: «Αμφίν θάττερον. Ή έκανε καλά τη δουλειά της ή ήταν διεφθαρμένη. Στο μέτρο που έγινε άρτια η εργασία, η Βουλή ήταν στο ύψος των περιστάσεων».

Ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στην στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας, υποστηρίζοντας ότι τα τα sms με τον εργολάβο Καλογρίτσα στοιχειοθετούν την ποινική ευθύνη του Ν. Παππά.

Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε στην τοποθέτησή του πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στόχο να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας. Χρειαζόταν να ελέγξει τη δικαστική εξουσία και τα ΜΜΕ. Για τη δικαστική εξουσία ανέλαβε ο Παπαγγελόπουλος, το δε σκέλος που είχε να κάνει με τα ΜΜΕ το ανέλαβε ο κ. Παππας».

Μάλιστα, έκανε λόγο για παράνομες μεθοδεύσεις του τότε αρμόδιου υπουργού.

«Τα sms στοιχειοθετούν την ποινική ευθύνη Παππά. Ήθελε κανάλι με μπροστινό τον Καλογρίτσα το οποίο θα ελέγχεται 100% από τπον κ. Παππά. Ο Υπουργός που είχε τον έλεγχο του διαγωνισμού κανόνιζε τις ς συναντήσεις Καλογρίτσα – CCC. (…) Ο υπουργός που έπρεπε να θέσει τους κανόνες και να απέχει από την διαδικασία μπήκε ως εγγυητής της διαδικασίας, και κανόνιζε να έρθουν τα λεφτά» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Πηγή: newsbomb.gr

Όλη η επικαιρότητα