WEB tv Ηλεία

Κατάκολο – Μετανάστες: Μας αποχαίρετησαν οι 55 που έμειναν ελεύθεροι

Ακούστε το άρθρο

Μετά την ανακοίνωση πως είναι ελεύθεροι οι 55 μετανάστες επιβιβάστηκαν σε αστικά λεωφορεία και από το Κατάκολο βρέθηκαν στον Πύργο και τον σταθμό του ΚΤΕΛ, στον Πύργο, απ` όπου αναχώρησαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης, για την Αθήνα.

Όπως έγραψε χθες η εφημ. ΠΑΤΡΙΣ κομβικό σημείο για την παραμονή ή όχι στο χώρο του «Αέναον» των μεταναστών θα ήταν το τεστ για τον κορωνοιό που θα έκαναν. Χθες το μεσημέρι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε στο «Αέναον» όπου είχαν καταλύσει –φρουρούμενοι- από το απόγευμα της Τρίτης οι 65 μετανάστες και διενεργήθηκαν τα απαραίτητα τεστ. Τα αποτελέσματα των τεστ έδειξαν ότι και οι 65 είναι αρνητικοί στον ιό, εξέλιξη που προκάλεσε ανακούφιση γενικότερα…

Μετά από την συγκεκριμένοι εξέλιξη οι 55 μετανάστες που διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα αφέθηκαν ελεύθεροι όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Οι υπόλοιποι 10 (8 Ιρακινοί, 1 Αφγανός και 1 Τούρκος), που δεν είχαν έγγραφα μεταφέρθηκαν στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας, στον Πύργο, όπου και θα κρατηθούν μέχρι νεοτέρας…

Οι δυο άνδρες Ουκρανικής καταγωγής, φερόμενοι ως διακινητές των μεταναστών (αρνητικά και γι` αυτούς τα τεστ κορωνοιού), μετά και την απολογία τους στον Εισαγγελέα Πύργου, έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν.

Σημειώνεται πως σε ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου γνωστοποιήθηκε πως οι 57 από τους μετανάστες ήταν ήδη αιτούντες ασύλου στη χώρα μας.

«Δεν είμαι μέλος του PKK»…

Μετά την ανακοίνωση πως είναι ελεύθεροι οι 55 μετανάστες επιβιβάστηκαν σε αστικά λεωφορεία και από το Κατάκολο βρέθηκαν στον Πύργο και τον σταθμό του ΚΤΕΛ, στον Πύργο, απ` όπου αναχώρησαν χθες αργά το απόγευμα για την Αθήνα.

Ένας από αυτούς (σ.σ. δημοσιογράφος που είχε φυλακιστεί στο παρελθόν και αναφέρθηκε και στις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία της Κυβέρνησης Ερντογάν), δήλωσε πως –λαθεμένα- αναφέρθηκε πως ήταν μέλος του PKK και χαρακτήρισε τον εαυτό του ως Κούρδο ακτιβιστή. Χαρακτήρισε τους Έλληνες καλούς ανθρώπους εξηγώντας πως πέρασε στην Ελλάδα από τον Έβρο…

Κάποιοι συμπληρώσαν πως το «εισιτήριο» που τους ζητήθηκε για τη μεταφορά τους με το αλιευτικό σκάφος στην Ιταλία κόστιζε 2000 ευρώ το άτομο. Ένας νεαρός Αφγανός δήλωσε πως στη χώρα τους δεν έχουν τη ζωή που θέλουν, σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι. Τόνισε δε πως το κόστος για να φτάσεις μέχρι την Ελλάδα αγγίζει τα 10.000 ευρώ σε ένα ταξίδι που συχνά διαρκεί πάνω από ένα χρόνο. Προορισμός των περισσότερων ήταν η Ιταλία (κι από εκεί η Γερμανία) ενώ τόνισαν ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν και πάλι προσπάθεια για να φτάσουν στη χώρα που επιθυμούν…

Αντωνακόπουλος: «Διαφωνήσαμε αλλά ανταποκριθήκαμε»…

Με δήλωση του ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος τόνισε πως «Από την πρώτη στιγμή, παρότι εγγράφως είχαμε εκφράσει τη διαφωνία μας στο Λιμενικό Σώμα ότι δεν έχουμε τις δυνατότητες να φιλοξενήσουμε τους 65 μετανάστες – πρόσφυγες αλλά αφού η Πολιτεία αποφάσισε να τους στείλει στο Κατάκολο ως συνήθως, κάτι που δεν μας βρίσκει σύμφωνους, εμείς ανταποκριθήκαμε από την πρώτη στιγμή ως δήμος. Προσφέραμε διατροφή, κλινοσκεπάσματα, αντισηπτικά, φροντίδα στα παιδιά και η Πολιτική Προστασία βρισκόταν συνεχώς εκεί μαζί με τη Δημοτική Αστυνομία.

Μάθαμε ότι ορισμένοι από τους 65 ανάφεραν ότι είναι πρώην αστυνομικοί κάποια άλλοι άλλες ιδιότητες… εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι και το Λιμενικό και η Αστυνομία και άλλες Υπηρεσίες στη χώρα που ασχολούνται με θέματα Εθνικής ασφάλειας κάνουν τη δουλειά τους. Εμείς περιμένουμε ως φυσικοί ιδιοκτήτες του χώρου του λιμανιού ενημέρωση σοβαρή και έγκυρη γιατί είναι κάτι που μας αφορά. Το λιμάνι Κατακόλου είναι ιδιοκτησία των πολιτών της περιοχής, ο δήμος εκφράζει τους πολίτες της περιοχής».

Όλη η επικαιρότητα