Αφιερώματα Ηλεία

Τι λένε οι Ηλείοι πολίτες για τους αγώνες και τα ιδανικά του 1821 – «Οι Ήρωες μας τελείωσαν…!»

Ακούστε το άρθρο

Οι ήρωες του 21 έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας από όπου αναβλύζει  η θέληση για ελευθερία, για αποτίναξη κάθε ζυγού που μπορεί να περιορίσει την δυνατότητα του ανθρώπου να γίνεται καλύτερος, να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον.

Η συμπλήρωση των 200 χρόνων από την περίοδο της έναρξης της επανάστασης του 21 βρίσκει τους Έλληνες καθώς και όλο τον πλανήτη να πολεμά  με τον αόρατο εχθρό της πανδημίας…

Φωτογραφία: Γιάννης Βασιλόπουλος

Τα μηνύματα της εθνικής παλιγγενεσίας επίκαιρα όσο ποτέ με τους πολίτες να νιώθουν υπηρηφάνεια για τους προγόνους τους και να αναζητούν από το φως της ιστορίας, την φλόγα εκείνη που θα δώσει το έναυσμα για την αντίσταση απέναντι σε κάθε τι που καταδυναστεύει την προσωπικότητα τους…

Η Ελευθερία και η Δημοκρατία είναι τόσο κεκτημένα όσο και ζητούμενα αφού η αμφιλεγόμενη πορεία των κοινωνιών προς το αύριο,  δεν έχει επιτρέψει στους κατοίκους των πολιτισμένων χωρών του πλανήτη να αισθάνονται τελείως ελεύθεροι να υποστούν τις συνέπειες των δικών τους προσωπικών επιλογών….

Η εξέλιξη και η τεχνολογία κάνει ακόμα δυσδιάκριτα τα όρια των ελευθεριών αφού δεν είναι λίγες οι φορές που αντί να βοηθούν το ανθρώπινο γένος να δημιουργεί κοινωνίες αλληλεγγύης και δικαίου, να συμβάλλουν στην διαμόρφωση ενός πλαισίου όπου ο άνθρωπος, ο πολίτης είναι ελεύθερος μέσα στην φυλακή του.

Βελούδω Αντωνοπούλου: Πρέπει να αναρωτηθούμε ποια είναι τα ιδανικά μας;

Δυστυχώς κάποιοι αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι, έχυσαν το αίμα τους, πέρασαν πολλά βασανιστήρια και πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτούς. Δυστυχώς όμως βλέπω πως ξεπουλάνε την ανθρωπότητα, τα ήθη, τα έθιμα, την πατρίδα μας. Είναι πολύ άδικο αυτό για αυτούς που αγωνίστηκαν. Για μένα σήμερα δεν υπάρχει ήρωας. Όλοι κοιτάνε μόνο να βολευτούν, να πατήσουν τον άλλο για να επιβιώσουν. Δεν έχουμε πάρει τίποτα από την θυσία των αγωνιστών του 21. Κάθε φορά που βλέπω μία ταινία που έχει ως θέμα την επανάσταση δακρύζω και συνειδητοποιώ πως τέτοιοι άντρες με τα ιδανικά τους δεν θα ξαναβγούν….Εγώ υποκλίνομαι σε αυτούς τους ήρωες. Πρέπει να αναρωτηθούμε οι νέες γενιές ποιά είναι τα ιδανικά μας. Το έχουμε σκεφτεί αυτό. Εδώ κοιτάνε τη Θρησκεία να την εξαφανίσουν. Χωρίς θρησκεία ο άνθρωπος είναι κενός για μένα. Έχει χαλάσει πολύ η σημερινή εποχή.  Έχουμε ήδη κατρακυλήσει. Λυπάμαι πολύ για τη ζωή που κάνουμε και τον τρόπο που ζούμε. Θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη εποχή αν υπήρχαν καλύτεροι άνθρωποι στην κυβέρνηση. Κοιτάν το συμφέρον τους και δυστυχώς την πληρώνει ο λαός.

Βασίλης Τσατάς: Ήρωες σαν το 21 σήμερα δεν υπάρχουν  

Είναι ιστορικές στιγμές που  δημιουργήθηκαν από την παλιγγενεσία του έθνους από όπου δημιουργήθηκε το νεώτερο Ελληνικό Κράτος. Οι στιγμές αυτές πρέπει να αποτελούν φωτεινά παραδείγματα για όλους εμάς. Ήρωες όπως το 21 σήμερα δεν μπορούν να υπάρχουν αλλά με διαφορετική μορφή. Ναι πιστεύω ότι σήμερα υπάρχει ελευθερία.

Όλγα Παρασκευοπούλου: Οι νέοι μας έχουν αγάπη για την ελευθερία

Υπάρχει ελευθερία. Οι Έλληνες είμαστε πάντα αισιόδοξοι, αγαπάμε την πατρίδα μας. Όπως και παλιά αγωνίστηκαν και τώρα αν χρειαστεί και οι νέοι μας έτσι έχουν αγάπη προς την πατρίδα και την ελευθερία.

Γιώργος Μπουγάς: Δεν έχουμε ήρωες όπως εκείνης της εποχής

Σήμερα δεν είμαστε όπως οι ήρωες εκείνες της εποχής. Δεν υπάρχουν ήρωες ούτε και ηγέτες υπάρχουν. Οι εκδηλώσεις που κάνουν σήμερα στην Αθήνα μας κάνουν και νιώθουμε υπερήφανοι. Και η διαχείριση στα Ελληνοτουρκικά θεωρώ πως είναι σωστή. Τώρα με την πανδημία είναι σε όλο τον κόσμο. Οι νέοι δεν προσέχουν.

Νίκος Μιχαλόπουλος: Οι αγώνες για την ελευθερία είναι συνεχείς  

Οι αγώνες για την ελευθερία είναι συνεχείς. Κάθε φορά κατακτώνται πράγματα. Χάνονται μερικά αλλά συνεχίζει ο άνθρωπος να κερδίζει καινούριες θέσεις στην ζωή του. Οι ελευθερίες σήμερα δεν είναι στο καλύτερο δυνατό τους σημείο. Η δημοκρατία βάλλεται και σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δικαιώματα που είχαν κερδηθεί με αγώνες έχουν καταστρατηγηθεί. Πάντως το θετικό είναι ότι πάντα δημιουργούνται δυνάμεις ντόπιες και παγκόσμιες που συνεχίζουν να παλεύουν για αυτό το πράγμα. Η Ελληνική Επανάσταση είναι ορόσημο για την ελευθερία του κόσμου των λαών και την απελευθέρωση όχι μόνο από το ζυγό των Τούρκων αλλά και από το ζυγό των κοτσαμπάσηδων και όλων αυτών που εκμεταλλεύονταν τη γη. Οι αγώνες αυτοί σε άλλες συνθήκες να έχουν μία επικαιρότητα και θα πρέπει συνδυαστικά να βλέπουμε όλα αυτά τα  πράγματα.

Σπύρος Μπλάθρας: Χρειάζεται σοβαρότητα από όλους μας  

Η Ελλάδα του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του τότε. Και αλίμονο αν είχαμε. Έχουμε εξελιχθεί έχουμε καταφέρει πάρα πολλά πράγματα. Βέβαια έχουμε και πράγματα που ακόμα μας κυνηγούν και πρέπει να τα διορθώσουμε. Μας ήρθε και η πανδημία που πλέον είναι παγκόσμιο φαινόμενο και δεν είναι απλό αλλά είναι πολύ σοβαρό θέμα και θα έχει συνέπειες για αρκετό χρονικό διάστημα. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Χρειάζεται σοβαρότητα από όλους, ψυχραιμία και πάνω από όλα πρέπει να σκέφτονται ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Πρέπει να πάμε μπροστά. Και για να πάμε μπροστά χρειάζεται όλοι να βάλουμε το χέρι μας. Σήμερα η Ελλάδα μετέχει σε μία ένωση, όπως είναι η Ε.Ε, έχει ισχυρές συμμαχίες. Πιστεύω ότι στον εξωτερικό τομέα έχουμε κάνει ότι καλύτερο μπορούμε. Πρέπει όμως να κοιτάξουμε τα εσωτερικά μας σαν χώρα γιατί εκεί έχουμε πολλά να διορθώσουμε.

Όλη η επικαιρότητα