Παιδί

Τι να κάνετε αν το μωρό αποκοιμιέται όσο το θηλάζετε

Ακούστε το άρθρο

Έχετε καθίσει αναπαυτικά και το μωρό σας θηλάζει γαλήνια μέχρι που το σωματάκι του χαλαρώνει πάνω στο δικό σας και εκείνο αποκοιμιέται. Είναι σίγουρα μια τρυφερή στιγμή που σας γεμίζει έντονα συναισθήματα αγάπης.

Ωστόσο, οι περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται αν πειράζει που το μωρό αποκοιμιέται όσο θηλάζει.

Πειράζει που το μωρό αποκοιμιέται όσο το θηλάζετε;

Όταν τα νεογέννητα προσπαθούν να θηλάσουν, πολλές φορές αποκοιμιούνται χωρίς να έχουν προσλάβει αρκετό γάλα. Μπορεί να έχουν κουραστεί να αντλούν γάλα ή ακόμη μπορεί να έχουν απογοητευτεί που δεν μπορούν να αντλήσουν όσο γάλα θα ήθελαν. Ωστόσο, ένα μωρό μπορεί να θηλάζει για πέντε λεπτά και να αντλεί αρκετό γάλα, ενώ ένα άλλο μπορεί να θηλάζει για είκοσι λεπτά και να μην καταφέρνει να πάρει όσο γάλα χρειάζεται.

Σε κάθε περίπτωση, αν το μωρό σας αποκοιμιέται όσο το θηλάζετε, αναζητήστε τα παρακάτω σημάδια ώστε να βεβαιωθείτε ότι παίρνει όσο γάλα χρειάζεται:

  • Το μωρό ξεκινά να θηλάζει με ανοιχτά μάτια και δείχνει ξύπνιο.
  • Μετά από μια σύντομη περίοδο που το μωρό ρουφάει γρήγορα γάλα, καταπίνει ορατά μετά από κάθε πιπίλισμα ή τουλάχιστον μετά από κάθε δυο ρουφηξιές.
  • Τα στήθη σας είναι αισθητά πιο μαλακά και λιγότερο γεμάτα στο τέλος του θηλασμού, αφού έχει φύγει το περισσότερο γάλα που τα σκληραίνει.
  • Εάν το μωρό έχει αποκοιμηθεί στο στήθος σας, τα χεράκια του είναι ανοιχτά και χαλαρά και τα μπρατσάκια του κρέμονται επίσης χαλαρά. Εάν τα χέρια του είναι γροθιές ή το πρόσωπό του φαίνεται να έχει ένταση, μπορεί να πεινάει ακόμα.
  • Ένα μωρό που τρέφεται επαρκώς παίρνει κανονικά βάρος και συγκεκριμένα θα έχει πάρει το βάρος που έχασε μετά τον τοκετό (τα περισσότερα μωρά χάνουν περίπου το 7% του συνολικού βάρους τους και το αναπληρώνουν μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες).
  • Όταν το μωρό σας τρέφεται επαρκώς, βρέχει συνήθως περίπου 6 πάνες την ημέρα με διάφανα ή αρκετά ανοιχτόχρωμα ούρα και κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του θα κάνει κιτρινόχρωμα κακά τρεις φορές την ημέρα.

Σε κάθε περίπτωση, για όποια απορία ή ανησυχία έχετε σχετικά με τον θηλασμό και την ανάπτυξη του μωρού σας, απευθυνθείτε στον γιατρό σας, ο οποίος είναι σε θέση να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές.

via

Όλη η επικαιρότητα