Εκπαίδευση Ηλεία

Τμήμα Μουσειολογίας Πύργου: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος

Ακούστε το άρθρο

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος σε σχέση με την φθίνουσα πορεία του τμήματος Μουσειολογίας και γενικότερα των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στον Πύργο,  που ουσιαστικά τo οδηγεί σε λουκέτο,  αποκαλύπτεται με τον ποιο οδυνηρό τρόπο για την τοπική κοινωνία.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Παυλόπουλος, Αντώνης Φώτης

Λάθη, παραλείψεις, μικροκομματικές σκοπιμότητες, τοπικιστικές αντιλήψεις, εξαργύρωση προσωπικών φιλοδοξιών και η συγκεντρωτική φιλοσοφία του Πανεπιστημίου Πατρών, βάζουν τέλος στα όνειρα των φοιτητών που είναι να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους πάνω στο γνωστικό αντικείμενο που επέλεξαν να στηρίξουν  την επαγγελματική τους πορεία…

Τα σημάδια είχαν φανεί από την στιγμή που η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας περιελάμβανε συνεχείς μεταλλάξεις του Πανεπιστημιακού Τμήματος του Πύργου,  που είχε ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση της εμβέλειας της αποδοχής του από τους υποψηφίους φοιτητές ως μία προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης…

Οι “όψιμοι σωτήρες” που κραυγάζουν σήμερα και αναζητούν ευθύνες,  θα πρέπει να αναλογιστούν τι έκαναν όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα σημάδια της πρόθεσης των “φίλων” της πόλης να απαξιώσουν ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα,  αδιαφορώντας για την ευεργετική αλληλεπίδραση που είχε η παρουσία του  ως επιστημονικό ίδρυμα στην ίδια την κοινωνία της  πόλης.

Και τώρα τι; Ήρθαν να βάλουν τα “στήθη” τους απέναντι σε μία ειλημμένη απόφαση για να πουν ότι “εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε, αλλά η πολιτεία φταίει”. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτή τη φράση. Και έτσι θα έχουν όλοι ήσυχοι την συνείδησή τους ότι προστάτεψαν τα συμφέροντα της πόλης.

Αφού όμως τα έχουν ξεπουλήσει τόσες φορές στο παρελθόν όταν σφύριζαν αδιάφορα μπροστά στις συνεχείς ενέργειες απαξίωσης του Τμήματος Μουσειολογίας, για το οποίο  η “σθεναρή τους” αντίσταση αποδείχθηκε αναποτελεσματική… στον σχεδιασμό του προαναγγελθέντος θανάτου του …

Το χρονικό της απαξίωσης

– Το Μάρτιο του 2007 υπογράφτηκε η απόφαση έναρξης λειτουργίας του Τμήματος Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας & Σχεδιασμού Εκθέσεων – ΤΕΙ Πάτρας με έδρα τον Πύργο (ΦΕΚ 253/24823/Β6) – Δεν πρόλαβε να βγάλει απόφοιτους

–       Ο τέως δήμαρχος Πύργου είχε «τελειώσει»  το ΤΕΙ  με δηλώσεις του από το 2011 συμβάλλοντας στην απαξίωσή του

–  Το 2013 μετονομάστηκε σε Τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας & Επικοινωνίας Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας (Π.Δ.95/2013 – ΦΕΚ 133/Α/5-6)

– Το 2014 κινδύνευσε το πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά  2»

– Το 2018 έγινε  εισήγηση από την της προέδρο του τμήματος ΤΕΙ Πύργου κ. Αναστασίας Ζαφειροπούλου στη Σύγκλητο περί αναστολής λειτουργίας της κατεύθυνσης της  Μουσειολογίας στο τμήμα ΔΟΕΠ & ΤΜ του ΤΕΙ  Πύργου (ελλείψει ενδιαφέροντος – μόνο  φοιτητές). Τότε η κ.  Ζαφειροπούλου  είχε δηλώσει στην εφημερίδα « Πατρίς»  «η συνέχιση λειτουργίας του τμήματος, εγείρει  ζήτημα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος».

– Το 2019  με τον Ν. 4610/2019 (Α’70) (Γαβρόγλου)  με τίτλο: «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» και στην περ. ιε’ της παρ. 1 του άρθρου 36 αυτού, ιδρύθηκε Τμήμα Μουσειολογίας, του Πανεπιστημίου Πατρών, με έδρα τον Πύργο, εντασσόμενο στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

– Λίγους μήνες μετά την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2019 ο Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών κ. Β. Κόμης συγκαλεί σε συνεδρίαση τα μέλη της Κοσμητείας, προκειμένου, μεταξύ των άλλων, να λάβουν απόφαση για αλλαγή της έδρας του Τμήματος Μουσειολογίας, παρόλο που ως έδρα του τμήματος έχει οριστεί η πόλη του Πύργου δια νόμου (α. 36 παρ. 1 περ. ιε’ Ν. 4610/2019) και όχι με προηγούμενη απόφαση της Κοσμητείας.

–   Στις 3 Σεπτεμβρίου 2020 η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών με αφορμή την κατανομή μικρού αριθμού μόνιμων μελών ( μόνο 12 από τις 205 θέσεις πανελλαδικά) Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) στο ίδρυμα Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, σε επίσημη ανακοίνωσή της αναφέρει: «το Πανεπιστήμιο Πατρών οδηγείται σε απαξίωση με σημαντικές συνέπειες για την περιοχή, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι εμφανείς σε κρίσιμους τομείς» (Ανακοίνωση Πρυτανείας 03/09/2020)

–   Στις 4 Σεπτεμβρίου ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Πάτρας αναφέρει:  «υπάρχουν Τμήματα με αριθμό μελών ΔΕΠ από μηδέν έως δύο-τρία. Αυτά τα Τμήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Παραδείγμα είναι το Τμήμα Μουσειολογίας (έδρα Πύργος) με δύο μέλη ΔΕΠ… το Τμήμα ( Εφημερίδα «Πατρίς» 05/09/2020)

–   Στις 6 Σεπτεμβρίου η  πρόεδρος του τμήματος Μουσειολογίας, Αν. Ζαφειροπούλου δηλώνει «η μεταφορά της ειδικότητας του Τουρισμού σε άλλο τμήμα της Πάτρας και η δημιουργία τμήματος στον Πύργο με αντικείμενο μόνο τη Μουσειολογία, άφησε τους καθηγητές χωρίς αντικείμενο διδασκαλίας, με συνέπεια να επιλέξουν άλλα τμήματα, αξιοποιώντας σχετική διάταξη του νόμου. Πλέον είμαστε δύο καθηγητές στο τμήμα κι εγώ σε έναν χρόνο αφυπηρετώ. Το ίδιο συμβαίνει και με τους φοιτητές, αφού η κατεύθυνση προτίμησής τους είναι ο Τουρισμός, που πλέον ως αντικείμενο σπουδών είναι σε τμήμα της Πάτρας. Δυστυχώς χαντακωθήκαμε…»

–   Στις 9 Σεπτεμβρίου αναγράφεται στον τοπικό τύπο ότι : « Χωρίς πανεπιστημιακά τμήματα αναμένεται να μείνει η Ηλεία το ερχόμενο καλοκαίρι, αφού το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των τμημάτων, μέσα από καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μεταφορές. Οι βασικοί άξονες του πλάνου προβλέπουν μείωση των τμημάτων από 35 σε 27 σε πρώτη φάση, αρχής γενομένης από τη Μουσειολογία του Πύργου, τη Γεωπονία της Αμαλιάδας και τη Φυσικοθεραπεία του Αιγίου», «το τμήμα Μουσειολογίας είτε θα καταργηθεί είτε θα ενσωματωθεί στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, που εδρεύει στο Αγρίνιο, με ταυτόχρονη μεταφορά τους στην Πάτρα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται ακόμα και η κατάργηση του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας» ( Εφημερίδα «Πρωινή»)

–   Στις 10 Σεπτεμβρίου η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών διαπιστώνει ότι: «Το Πανεπιστήμιο Πατρών σύντομα θα έχει μεγάλη δυσκολία ή θα οδηγηθεί σε αδυναμία ποιοτικής εκτέλεσης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής του λειτουργίας με τα παλιά Τμήματα να μην μπορούν να ανανεώσουν τα γνωστικά τους αντικείμενα και τα νέα τμήματα να μην μπορούν να λειτουργήσουν».. και Αποφασίζει: «τη σύσταση Επιτροπής για το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία άμεσα και σε κάθε περίπτωση ΜΕΧΡΙ 30/11/2020 θα καταθέσει εισήγηση»

–   Στις 14 Οκτωβρίου ανακοινώνονται οι χρηματοδοτήσεις/επιχορηγήσεις των Πανεπιστημίων της χώραςκαι με στην γενική δραματική μείωση που έχουν όλα τα ιδρύματα το Πανεπιστήμιο Πατρών επιχορηγήθηκε με 7,3 εκ. € έναντι  8,7 του 2019

–   Στις 20 Οκτωβρίου στην συνάντηση τους με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως συνάντησε στις 20 Οκτωβρίου, στο Υπ. Παιδείας ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας μετά του Αντιπρυτάνεως Καθηγητή Δ. Μαντζαβίνου επεσήμαναν ότι την αδυναμία άσκησης του εκπαιδευτικού έργου στα Τμήματα του πρώην ΤΕΙ αν δεν ληφθεί άμεσα μέριμνα.»( Δελτίο Τύπου της Πρυτανείας Πανεπιστημίου Πατρών 23/10/2020)

–   Στις 23 Οκτωβρίου  σε «Ανοιχτή Επιστολή της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών προς την Πολιτεία» αναφέρεται «Η αύξηση των Τμημάτων από 24 σε 35 με την παράλληλη υποστήριξη επιπλέον 14 παλαιών προγραμμάτων σπουδών (για τους φοιτητές του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας) και η λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών σε 6 πόλεις (Πάτρα, Αίγιο, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πύργο και Αμαλιάδα) δημιούργησαν ανυπέρβλητα προβλήματα» και ζητά « Τον εξορθολογισμό του Ακαδημαϊκού Χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών»

*  Το τμήμα από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του βρέθηκε αντιμέτωπο με ελλείψεις σε χρηματοδότηση, διδακτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Ο Πύργος δεν αγκάλιασε το ΤΕΙ.

* Το Μάρτιο του 2013  ο Κώστας Τζαβάρας βρέθηκε υπό καθεστώς «ομηρίας» από περίπου 200 σπουδαστές του ΤΕΙ Πύργου και πολίτες, αποκλεισμένος στο στούντιο της Ολυμπιακής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης ( ήταν αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού)

* Στο τμήμα Μουσειολογίας εγγράφθηκαν και φοιτούν για το Ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020, 233 φοιτητές και για το Ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021, 267 φοιτητές ενώ στη μεταβατική περίοδο λειτουργίας, με ευθύνη του Τμήματος Μουσειολογίας, είναι εγγεγραμμένοι 1.600 φοιτητές

Γιώργος Παναγιώτοπουλος Καθηγητής στο τμήμα Μουσειολογίας

“Την ευθύνη είχαν και έχουν η πολιτεία και το Πανεπιστήμιο Πατρών”

Το Τμήμα Μουσειολογίας ιδρύθηκε από την πολιτεία το 2019 με τη σύμφωνη γνώμη του Πανεπιστημίου Πατρών, δέχθηκε φοιτητές με προσδοκίες για την ακαδημαϊκή τους πορεία, θεραπεύει γνωστικό αντικείμενο διεθνώς αναγνωρισμένο και επιπλέον φέρει την ευθύνη για την ολοκλήρωση των σπουδών και του καταργηθέντος τμήματος με υποχρεώσεις 1600 φοιτητών.

Οι ανάγκες του, όπως επιβάλλουν οι ακαδημαϊκές συνθήκες, έχουν γνωστοποιηθεί έγκαιρα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στην πολιτεία, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020. Το ίδιο έχει επαναληφθεί και για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021.  Μια ακαδημαϊκή μονάδα με δύο (2) μόνο μέλη ΔΕΠ και άλλες ελλείψεις για την  υποστήριξη του ακαδημαϊκού – διδακτικού έργου, πως μπορεί να προσφέρει αυτό που είναι αναγκαίο στους  2100 περίπου φοιτητές –  παιδιά του ελληνικού λαού; Κάνω έκκληση στην ευθύνη όλων σας, για την στελέχωση  του τμήματος όπως επιβάλλουν οι ακαδημαϊκές συνθήκες και η ανάγκη βιωσιμότητάς του.

Κυρία και Κύριοι συνάδελφοι,

Η ακαδημαϊκή χρονιά άρχισε. Οι φοιτητές αναμένουν.  Τον λόγο και την ευθύνη, είχαν και  έχουν, η πολιτεία και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Στάθης Καννής Παράταξη ” Μπορούμε”
Εμμονή και αδιαφορία

“Η λειτουργία του Τμήματος Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών στον Πύργο είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την πόλη μας. Ήδη, από τον Δεκέμβριο του 2019, η Κοσμητεία του Πανεπιστημίου είχε αρχίσει να συζητά το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας του τμήματος από τον Πύργο στην Πάτρα και να διακινούνται σενάρια που οδηγούσαν ακόμα και στην κατάργησή του. Δεν μπορεί η δημοτική αρχή να κάνει ότι δεν άκουσε την πρόεδρο του Τμήματος, η οποία καταλόγισε εμμονή στο Πανεπιστήμιο Πατρών με το συγκεκριμένο τμήμα και αδιαφορία για την ενίσχυσή του”


Χάρης Μιχαλακόπουλος Αναγενεσις Δήμου Πύργου

“Να μάθουμε ποιοί κοροϊδεύουν ποιούς”

” Η συζήτηση για το Τμήμα Μουσειολογίας Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα τον Πύργο, είναι μια ακόμα τροφή για ατέρμονες καταστάσεις-φωτογραφίες και διαγωνισμό για το ποιος είχε δίκιο-έχει δίκιο κλπ…  Δυστυχώς στο τέλος πάντα διαπιστώνουμε ότι μόλις σβήνουν τα φώτα κάθε παράστασης που δίνεται, για μια εφήμερη πόζα στο φακό, τότε αρχίζουν πάλι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες, τα αλισβερίσια κλπ…          Να μάθουμε όλοι ποιοι κοροϊδεύουν-ποιους τέλος πάντων… Ονόματα δεν έχουν αυτοί που έβαλαν τρικλοποδιές στο παρελθόν; Μήπως ζουν ανάμεσά μας και τώρα στη Πολιτική ζωή και παριστάνουν”.

Παναγιώτης Μπράμος Περιφερειακός Σύμβουλος

Απαξιώνεται….

Τονίζεται ότι στο τμήμα Μουσειολογίας εγγράφθηκαν και φοιτούν για το Ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020, 233 φοιτητές και για το Ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021 (επιτυχόντες) 267 φοιτητές. Επιπλέον κατά τη μεταβατική περίοδο λειτουργίας, με ευθύνη πλέον του Τμήματος Μουσειολογίας, είναι εγγεγραμμένοι 1.600 φοιτητές. Ήδη το κλίμα αβεβαιότητας δημιουργεί εύλογη ανησυχία στο επιστημονικό προσωπικό, τους φοιτητές και την τοπική κοινωνία.

Η πρόσληψη μόνιμων μελών Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) στα Πανεπιστήμια, για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, αποδεικνύεται μη επαρκής ώστε να θεραπευτούν τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης που έχουν προκύψει.

Αυτή η έλλειψη όμως δεν μπορεί να προτάσσεται προκειμένου να τεκμηριωθεί ο χαρακτηρισμός του τμήματος ως «μη βιώσιμου», ιδιαίτερα όταν το τμήμα μουσειολογίας αποτελεί ενεργό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας.

Σε μια Περιφέρεια με ανεξάντλητο πολιτιστικό απόθεμα και μια χώρα που ο αρχαιολογικός τουρισμός αποτελεί δραστηριότητα αιχμής, το μοναδικό τμήμα Μουσειολογίας, που θα δημιουργήσει τους αυριανούς επιστήμονες, ώστε να στηριχθεί και να αναδειχθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά, απαξιώνεται.

ΑΕΙ πυργου σε μια κλωστή…

«Κρίσιμες στιγμές» ακόμα και για την ίδια του την ύπαρξη αναμένεται να διανύσει το επόμενο διάστημα το τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο, το οποίο αν και δε λειτουργεί χρόνια όπως άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη βιωσιμότητά του και την εύρυθμη λειτουργία του. «Μονόδρομος» φαίνεται να είναι η άμεση κινητοποίηση αρμόδιων φορέων, προκειμένου από κοινού να πιέσουν ώστε να βρεθεί λύση και να παραμείνει σε λειτουργία το μοναδικό τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη.

Η έλλειψη προσωπικού προκειμένου να γίνεται σωστά η εκπαιδευτική λειτουργία του τμήματος αυτό το εξάμηνο, αποτελεί το βασικό λόγο «κατάρρευσής» του όπως τονίζει η πρόεδρος του τμήματος Αναστασία Ζαφειροπούλου-Μακρυγένη. Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει, έχει γίνει γνωστό στο Πανεπιστήμιο Πατρών από τον Ιούλιο, όπου και κατατέθηκαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που ανέφεραν τις ανάγκες που έχει το τμήμα, με το Πανεπιστήμιο ωστόσο να της γνωστοποιεί πως δεν έχει τη δυνατότητα κάλυψης όλων των βασικών αναγκών που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος.

Ιδιαίτερα καυστική ήταν όσον αφορά τις συζητήσεις που γίνονται για το τμήμα, καθώς όπως ανέφερε συγκεκριμένα σε αυτές περισσότερος λόγος γίνεται για το κλείσιμό του μιας και δεν έχει βιωσιμότητα, παρά για τη διόρθωση της κατάστασης. Αυτή είναι και η άποψη που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, με την κ. Ζαφειροπούλου να σημειώνει πως η τελευταία συζήτησή της με τον Πρύτανη έγινε την περασμένη Τρίτη και ουσιαστικά αυτό ήταν που άφησαν να εννοηθεί.

Οι ανάγκες της Μουσειολογίας

Όσον αφορά το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, η πρόεδρος της Μουσειολογίας επεσήμανε πως δημιούργησαν ένα τμήμα που έχει ενσωματώσει το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο είναι και υπεύθυνο για να μεταφέρει τα προβλήματα αυτού στο Υπουργείο. Δήλωσε πως γνωρίζει επιφανειακά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο, όπως άλλωστε και όλοι όσοι δεν απασχολούνται από αυτό. Αντικρίζει δε πως δεν υπάρχει δυνατότητα να λάβει το τμήμα περισσότερο προσωπικό από αυτό που μας έχουν δώσει, γεγονός που δεν καλύπτει τις ανάγκες του τμήματος για το χειμερινό εξάμηνο, ενώ και για το θερινό υπάρχει έντονη αμφιβολία.

Το τμήμα έχει δυο μόνιμους καθηγητές, ενώ είχαν προκηρυχθεί πέντε θέσεις για διδάκτορες για απόκτηση ακαδημαϊκής εμπειρίας, πρόγραμμα που είναι του Ειδικού Λογαριασμού του Πανεπιστημίου. Ακολούθως, υπάρχει το ΠΔ 407/1980 που δίνει τη δυνατότητα να μοιραστούν άτομα σε όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας, αφού πρώτα προηγηθούν οι θέσεις αυτές που τις δίνει το υπουργείο παιδείας κάθε ακαδημαϊκό έτος. Για το Πανεπιστήμιο Πατρών, η κ. Ζαφειροπούλου ενημέρωσε πως διετέθησαν μόνο 23 θέσεις του συγκεκριμένου ΠΔ και με βάση αλγόριθμο του Πανεπιστημίου στο τμήμα Μουσειολογίας αναλογούσαν δυο θέσεις από αυτή την ενίσχυση και αφαιρέθηκε ένα 0,20 λόγω παραπόνων άλλων τμημάτων που δεν τους δόθηκαν όσα χρειάζονταν. Έτσι, γίνεται αντιληπτό προς πάσα κατεύθυνση πως είναι αδύνατο να καλυφθούν όλες οι ανάγκες με την ενίσχυση των 23 ατόμων που έδωσε το Υπουργείο.

Τα σενάρια και οι απορρίψεις!

Όπως είναι λογικό, με την υπάρχουσα κατάσταση του τμήματος τα σενάρια δίνουν και παίρνουν! Το σενάριο περί ενσωμάτωσης του τμήματος Μουσειολογίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας απερρίφθη άμεσα από το δεύτερο ως επιβλαβές για το ίδιο, καθώς και αυτό έχει προβλήματα παρότι έχει ξεκινήσει να υφίσταται από πέρυσι. Με όλα όσα ακούγονται καθημερινά να είναι πολλά, η κ. Ζαφειροπούλου θέλησε να θέσει το ερώτημα προς όλους τους φορείς για το τι θα συνέφερε τον Πύργο. Να έχει ένα τμήμα με κατεύθυνση ενός άλλου τμήματος που είναι σε άλλη περιοχή;

Ο κορωνοϊός έφερε δυσκολίες!

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό όλα τα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μην επιτρέποντας να γίνονται τα μαθήματα δια ζώσης σε πληθώρα τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών που έχουν μεγάλο πληθυσμό φοιτητών, ενώ όσον αφορά τα εργαστήρια δεν υπάρχει ζήτημα διεξαγωγής τους μιας και η πλατφόρμα του Πανεπιστημίου είναι τέτοια που επιτρέπει την ομαλή συνέχιση της εκπαίδευσης.

Άγνωστη η τύχη των φοιτητών!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κ. Ζαφειροπούλου, στο Τμήμα το τρέχον εξάμηνο έχουν εγγραφεί περίπου 230 και το περασμένο 222 άτομα. Αιχμές άφησε όσον αφορά το ουσιαστικό ενδιαφέρον των φορέων του τόπου, μιας και όπως είπε δεν υπήρξε κάτι ουσιαστικό που θα έλυνε το πρόβλημα του τμήματος και αυτό οδεύει προς κλείσιμο. Επιπλέον έδειξε τη συμπαράστασή της στους σημερινούς σπουδαστές του τμήματος, χαρακτηρίζοντας ως απάνθρωπες τις ενέργειες που γίνονται εις βάρος των φοιτητών και των οραμάτων τους.

Θετικά σχόλια εξέφρασε όσον αφορά τις συναντήσεις της με το νυν δήμαρχο Τάκη Αντωνακόπουλο, στις οποίες η πρόεδρος της Μουσειολογίας του εξέθεσε τι πρέπει να κάνει η τοπική κοινωνία και ο ίδιος ως αρχηγός της προκειμένου να «αγκαλιαστεί» ένα τμήμα που ουκ ολίγες φορές έχει δεχθεί στο παρελθόν μπούλινγκ από τον προηγούμενο δήμαρχο που δεν επιθυμούσε την ίδρυση μιας νέας σχολής (στην προκειμένη περίπτωση νομικής) παρά την παραμονή της συγκεκριμένης και που μετέφερε σε γενικές γραμμές ότι έκανε περισσότερο κακό στον Πύργο, παρά καλό.

Μουσειολογία στη…ΜΕΘ!

Για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η Μουσειολογία μίλησε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, που τόνισε πως αυτή τη στιγμή το εν λόγω τμήμα διαθέτει μονάχα δυο μέλη ΔΕΠ και παραπάνω θέσεις δε δόθηκαν, ενώ από το έκτακτο προσωπικό των 23 ατόμων που έλαβαν ουσιαστικά δόθηκε για το τμήμα του Πύργου το 1,8%, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό από όλα τα τμήματα.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως έχει ενημερώσει πλήρως το Υπουργείο, τους βουλευτές του νομού και το δήμαρχο Τάκη Αντωνακόπουλο, εκτιμώντας πως αυτό που απομένει πλέον είναι να διεκδικήσουν από το ίδιο το Υπουργείο την απόδοση περισσότερων θέσεων για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του τμήματος. Επιπλέον πρόσθεσε πως το τμήμα έχει ανάγκη για ενίσχυση το λιγότερο από 10 με 12 άτομα διδακτικό προσωπικό, καθώς και με τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, ενώ επεσήμανε πως το υπάρχον προσωπικό είναι μονάχα δυο άτομα συν την πρόεδρο του τμήματος κ. Ζαφειροπούλου, που ωστόσο το επόμενο καλοκαίρι συνταξιοδοτείται. Τέλος, για το συγκεκριμένο ζήτημα τόνισε πως χρειάζεται κινητοποίηση βουλευτών και τοπικών φορέων προκειμένου να ασκήσουν πίεση στο Υπουργείο για να καλυφθούν οι θέσεις αυτές, ενώ από την πλευρά του Πανεπιστημίου ανέφερε πως έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Σε ασφυκτική κατάσταση το Πανεπιστήμιο!

Στη δύσκολη εποχή που διανύει το Πανεπιστήμιο Πατρών εστίασε στη συνέχεια ο κ. Μπούρας, που τόνισε πως η κατάσταση είναι ασφυκτική τόσο λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού του, όσο και για τις λιγότερες θέσεις που πήρε σε σχέση με τα άτομα που έφυγαν. Συγκεκριμένα, η μείωση στον προϋπολογισμό του όπως μας ενημέρωσε ο πρύτανης είναι 1,5 εκατομμύριο ευρώ λιγότερα, γεγονός που δυσκολεύει τη γενικότερη διαχείριση.

Όλη η επικαιρότητα