Οικονομία

Τουρισμός: «Ξυπνούν» οι κρατήσεις από Βρετανία

ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ ΚΟΙΤΑΝΕ ΤΗ ΘΕΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Ακούστε το άρθρο

«Ξυπνούν» οι κρατήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία σύμφωνα με ξενοδοχειακούς παράγοντες, μετά την απόφαση για ελεύθερη μετακίνηση στις «πορτοκαλί» χώρες των Βρετανών πολιτών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Παράλληλα οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι ανησυχία υπάρχει λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, όχι όμως ακυρώσεις κρατήσεων, διαψεύδοντας εκτιμήσεις που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες.

Να σημειωθεί ότι τι ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος που ρωτήθηκε σχετικά από τον ΟΤ απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για ακυρώσεις, ενώ μετά από λίγο έγραψε στο Twitter: «Από τα δεδομένα της στιγμής των τουριστικών προορισμών, δεν προκύπτει από πουθενά “κύμα ακυρώσεων”. Αγωνία υπάρχει, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, κυρίως για ενδεχόμενη αντίδραση βασικών μας αγορών, από την άλλη όμως υπάρχει και η προσδοκία, εν αναμονή κρατήσεων από Βρετανία».

Θετικός ο Ανδρεάδης

Επίσης ο επίτιμος προεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης επαναφέρει μετά την εξέλιξη στη Βρετανία το θετικό σενάριο για τα έσοδα και σημείωσε: «Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Αγγλίας για κατάργηση της καραντίνας των εμβολιασμένων επισκεπτών στην χώρα μας και παρά την έξαρση των κρουσμάτων σε όλη την ΕΕ, η πρώτη εκτίμηση μου για τα τουριστικά έσοδα 2021 είναι ότι θα φθάσουν στο 50% των εσόδων του 2019 δηλαδή στα 9 δισ. ευρώ».

Η προεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κα. Κωνσταντίνα Σβύνου δήλωσε στον ΟΤ ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ εκφράζεται, όπως πρόσθεσε, και μια αισιοδοξία για τις κρατήσεις μετά την απόφαση της Βρετανικής Κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος συμπλήρωσε ότι ναι, υπάρχει ανησυχία, όχι όμως ακυρώσεις, αντιθέτως ξυπνάνε οι κρατήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία.

Η επιστροφή μιας αισιοδοξίας παράλληλα με τον φόβο της μετάλλαξης συνυπάρχουν, σηματοδοτώντας τη ρευστότητα που κυριαρχεί στον κλάδο ο οποίος βρίσκεται σε κινούμενη άμμο.

Στα ύψη οι κρατήσεις

Πάντως από τη στιγμή που η κυβέρνηση Τζόνσον αποφάσισε ότι από τις 19 Ιουλίου και μετά όσοι πλήρως εμβολιασμένοι επιστρέφουν στη Βρετανία από τις «πορτοκαλί» χώρες (όπως Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία κλπ) δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, οι κρατήσεις για τους τουριστικούς προορισμούς… εκτοξεύτηκαν!

Οι κρατήσεις πτήσεων και πακέτων για διακοπές σε τουριστικούς προορισμούς της «πορτοκαλί» λίστας που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, αυξήθηκαν έως και 400%. Οι κρατήσεις για την Ελλάδα τριπλασιάστηκαν, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο «Sky News», με τη χώρα να εμφανίζεται ως η πιο κερδισμένη από την απόφαση της κυβέρνησης του Λονδίνου, ενώ και η EasyJet ανακοίνωσε πως οι κρατήσεις πτήσεων προς «πορτοκαλί» χώρες αυξήθηκαν κατά 400%. .

Δεν ακυρώνουν οι Γερμανοί

Επίσης σύμφωνα με το γερμανικό Fvw, η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει ακόμη σημαντικό αντίκτυπο στις κρατήσεις των Γερμανών οι οποίοι βιάζονται να εξασφαλίσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους σε δημοφιλείς προορισμούς, σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Ωστόσο, η γερμανική ταξιδιωτική βιομηχανία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις καθώς ταξιδιωτικοί περιορισμοί επιβάλλονται εκ νέου σε ορισμένες περιοχές για να αποφευχθεί η ταχεία εξάπλωση της εξαιρετικά μολυσματικής νέας παραλλαγής του ιού.

Για παράδειγμα, αναφέρει το Fvw, πολλοί παραθεριστές εγκατέλειψαν γρήγορα την Πορτογαλία την περασμένη εβδομάδα αφού οι γερμανικές αρχές κήρυξαν τη χώρα ως περιοχή «ανησυχίας για την μετάλλαξη του ιού».

Η επιθυμία των ανθρώπων να ταξιδέψουν είναι ισχυρή, δήλωσε η ένωση των γερμανών τουριστικών πρακτόρων (DRV) στο πρακτορείο ειδήσεων DPA. Οι κρατήσεις τον Ιούνιο ήταν διπλάσιες από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έρευνα πωλήσεων αν και ο όγκος πωλήσεων του Ιουνίου 2020 ήταν φυσικά πολύ χαμηλότερος από ό, τι το Ιούνιο του 2019.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε πολύ υψηλή ζήτηση για ταξίδια της τελευταίας στιγμής», σχολίασε ο επικεφαλής της FTI, Ralph Schiller.

Επίσης ο Andreas Rüttgers, διευθυντής τουρισμού της Schauinsland-Reisen, δήλωσε ότι δεν μπορεί να δει αρνητικές επιπτώσεις στις κρατήσεις από την παραλλαγή Delta, εκτός από την Πορτογαλία.

Ομοίως, η DER Touristik δεν μπορεί να δει κανένα σημάδι «αυξημένων ακυρώσεων» προς το παρόν. Όσον αφορά τους προορισμούς, το 75% των κρατήσεων είναι για τη Μεσόγειο, με την Τουρκία (Αττάλεια), την Ισπανία (Βαλεαρίδες / Μαγιόρκα), τα ελληνικά νησιά, τη Γερμανία, την Κροατία και την Ιταλία να είναι στην κορυφή της τρέχουσας κατάταξης.

Τέλος η TUI ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στην Πορτογαλία μετά τις ακυρώσεις που είχε κάνει λίγες ημέρες πριν όταν ακύρωσε σειρά ταξιδιών μετά από σχετικές οδηγίες του γερμανικού κράτους.

Πηγή: ot.gr

Όλη η επικαιρότητα