Πολιτική

Τουρκία πέρα από κάθε όριο: Κράτησαν 20 λεπτά στον αέρα το αεροπλάνο του Δένδια

Ακούστε το άρθρο

Νέα ιταμή πρόκληση από την Τουρκία! Ανάγκασαν το κυβερνητικό αεροπλάνο που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια να πετάξει στον εναέριο χώρο τους ενώ και άδεια είχαν δώσει και γνώριζαν ότι η πτήση ήταν VIP!

Κουμουτσάκος: Αυτό που έγινε δεν ήταν καθόλου φιλική ενέργεια. Το επόμενο τρίμηνο θα είναι για ατσαλένια νεύρα.

Κάθε φορά και κάτι πιο ακραίο. Κάθε φορά που προκαλεί η Τουρκία ξεπερνά τον… (κακό) εαυτό της. Δεν φτάνει που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί με κάθε ευκαιρία, ξεχνώντας τη λέξη “διάλογος”, αυτή τη φορά η Άγκυρα έφτασε στο σημείο να εμποδίσει στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και στο κυβερνητικό αεροπλάνο που τον μετέφερε από το Ιράκ πίσω στην Ελλάδα να περάσει από τον εναέριο χώρο της!

Όλα έγιναν το βράδυ της Τετάρτης (14.10.2020), όταν ο Νίκος Δένδιας και η ελληνική αποστολή που τον συνόδευε στο Ιράκ μπήκαν στο κυβερνητικό Embraer “Νεφέλη” για να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Και παρόλο που στην Τουρκία γνώριζαν πως επρόκειτο για πτήση VIP, αποφάσισαν να ξεπεράσουν για άλλη μια φορά τα όρια και να κάνουν “καψόνι” (όσο μπορεί αυτός ο όρος να χρησιμοποιηθεί σε κάτι τόσο σοβαρό), αναγκάζοντας το αεροπλάνο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών να κάνει επί 20 λεπτά κύκλους στον αέρα έως ότου να επιτρέψουν την υπέρπτηση!

Και όλα αυτά ενώ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Τουρκία είχε επιτρέψει αρχικά την υπέρπτηση του ελληνικού κυβερνητικού αεροσκάφους που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών πάνω από το έδαφος της. Όταν όμως η πτήση έφτασε στα σύνορά της με το Ιράκ, βόρεια της Μοσούλης, εμπόδισε την πτήση, αρνήθηκε να δώσει άδεια υπέρπτησης που είχε εγκρίνει λίγο νωρίτερα (!) και ανάγκασε το ελληνικό αεροπλάνο να κάνει κύκλους επί 20λεπτο έως ότου να δοθεί, τελικά, η άδεια!

Οι Τούρκοι ήξεραν ότι η πτήση ήταν VIP, ότι σε αυτή βρισκόταν ο Νίκος Δένδιας και η αντιπροσωπεία που τον συνόδευε στο Ιράκ. Όταν από την Τουρκία δεν επέτρεψαν στο αεροπλάνο να περάσει από τον εναέριο χώρο της, ξεκίνησε ένας διπλωματικός μαραθώνιος, από τη μια σε διπλωματικό επίπεδο και από την άλλη με τον πιλότο του Embraer να προσπαθεί να συνεννοηθεί με τις τουρκικές αρχές! Στο διάστημα αυτό, το αεροπλάνο υποχρεώθηκε να χαμηλώσει ύψος και να κάνει κύκλους και τέθηκε ζήτημα για το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος επάρκειας καυσίμων.

Τελικά, το αεροπλάνο του Νίκου Δένδια έφτασε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί από την ελληνική πλευρά στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ αναμένεται να γίνει και διάβημα. Δεν αποκλείεται ο Νίκος Δένδιας να αναφερθεί στο πρωτοφανές και πολύ σοβαρό περιστατικό, όπως χαρακτηρίζεται, μετά την ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων, σήμερα.

Δείτε τι μετέδωσε η ΕΡΤ 

Πηγή: newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα