Ηλεία

Το Γενικό Λύκειο Ανδρίτσαινας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ “Choice”

Ακούστε το άρθρο

To Γενικό Λύκειο Ανδρίτσαινας την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021 με αφορμή τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA3-Forward Looking CooperationProjects, CHOICEPolicy Reform in STEMτης Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, έλαβε μέρος στο 1ο διαδικτυακό εργαστήριο σχεδιασμού και ανάπτυξης ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων.

Το Γενικό Λύκειο Ανδρίτσαινας επελέγη από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας για να εκπροσωπήσει τον Ν. Ηλείας. Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή, γι αυτό δεσμευόμαστε όλοι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Το σχολείο μας τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη εμπειρία στο πεδίο της πρωτοποριακής και καινοτόμου STEAM εκπαίδευσης υλοποιώντας διαθεματικά σενάρια συνεργαζόμενο με σχολεία του Μαθητικού Δικτύου «Ατίθασα Πινέλα». Στην Ηγετική Ομάδα «Choice» συμμετέχουν οι καθηγητές/τριες: Σ. Κοτρέτσου, Χ. Γάτος και Γ. Ρέππας, υποστηρικτική ομάδα: Κ. Μιχοπούλου και εξωτερικοί συνεργάτες-μέλη του Μαθητικού Δικτύου «Ατίθασα Πινέλα»: Ε. Κοντογούρη, Καθηγήτρια στο Πειραματικό Σχολείο του Παν/μιου Αθηνών, Π. Θεοφανίδου, Καθηγήτρια στο 8ο Γυμνάσιο Περιστερίου, Μ. Τερεζάκης, Φοιτητής στο Παν/μιο Πατρών στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής.

Ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειακό Δ/ντή, Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Κ. Γιαννόπουλο, τον κ Σ. Παπαδάκη Σπυρίδων Οργανωτικό Συντονιστή του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας, όλα τα στελέχη αυτού που εμπλέκονται στο πρόγραμμα. Εκφράζουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου που έχει την παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου κ. Άννα Γεωργακοπούλου για την υποστήριξη και την ενθάρρυνση. Τέλος, ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κ. Νικολούτσο γιατί μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά για το έργο που υλοποιείται στο σχολείο μας και για τη δέσμευσή του να υποστηρίξει τη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Choice».

Υπενθυμίζεται ότι οι όροι STEM και STE(A)M προκύπτουν ως ακρωνύμιο από τις λέξεις Science-Επιστήμες, Technology-Τεχνολογία, Engineering-Μηχανική, Mathematics- Μαθηματικά ενώ το (Α) αφορά το Arts- Τέχνες & Ανθρωπιστικές επιστήμες. Παγκοσμίως υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την STE(A)M προσέγγιση στην εκπαίδευση, δεδομένου ότι επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη δημιουργικότητας και καινοτομίας και παράλληλα κριτικής σκέψης, προσαρμοστικότητας και ευελιξίας των μαθητών συμβάλλοντας στην καλλιέργεια  δεξιοτήτων του 21ου αλλά και σύνδεση εκπαίδευσης, πανεπιστημίων και αγοράς εργασίας μέσω μιας ολιστικής διαθεματικής προσέγγισης.

Οι Ηγετικές Ομάδες Εργασίας “CHOICE” αποτελούνται από εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολικών μονάδων ΓΕΛ Ανδρίτσαινας (Ηλεία), Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Πατρών (Αχαΐα) και Εκπαιδευτηρίων “Παναγίας Προυσιώτισσας” (Αιτωλοακαρνανία) καθώς και πρότυπα (role-models) από την Αγορά Εργασίας και Πανεπιστημιακούς Φορείς. Η υποστήριξη και καθοδήγηση των ομάδων γίνεται από την επιστημονική ομάδα CHOICE της ΠΔΕΔΕ που απαρτίζεται από Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας.

Στο πρώτο εργαστήριο σχεδιασμού και ανάπτυξης ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των ομάδων είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συνομιλήσουν με πρότυπα από τον χώρο της αγοράς εργασίας της ευρύτερης περιοχής και του Πανεπιστημίου, οι οποίοι εστίασαν στη σημασία σύνδεσης εκπαίδευσης, πανεπιστημίων και αγοράς εργασίας, μέσα από μια ολιστική προσέγγιση εκπαίδευσης, τόσο σε τομείς αμιγώς τεχνολογικούς, όσο και σε τομείς πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής.

Έτσι, με μεγάλη χαρά και τιμή οι Ηγετικές Ομάδες Δημιουργίας της ΠΔΕΔΕ υποδέχτηκαν τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας κ. Βασίλη Αϊβαλή, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κωνσταντίνο Νικολούτσο, καθώς και  τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτη Τσιχριτζή.

Ο κ. Βασίλης Αϊβαλής αναφερόμενος στο έργο και στη σύνθεση των μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, τόνισε  τη σημαντικότητα της εξειδίκευσης των νέων σε θέματα τεχνολογίας για τη μελλοντική επαγγελματική τους πορεία. Ο κ. Κωνσταντίνος Νικολούτσος αναφέρθηκε με παραδείγματα από τον εμπορικό τομέα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στην αναγκαιότητα σύνδεσης εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη λειτουργίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων κοντά στους χώρους εργασίας. Υποστηρικτικά και συμπληρωματικά στις προηγούμενες τοποθετήσεις ο κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής τόνισε την ανάγκη υποστήριξης με επιστημονικό τρόπο και με υψηλή τεχνολογία τον τομέα της φυτικής και ζωικής παραγωγής, μιλώντας με παραδείγματα από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.

Οι μαθητές/τριες συμμετείχαν ενεργά και με αμείωτο ενδιαφέρον στο εργαστήριο, ενώ τους κέντρισε πολύ το ενδιαφέρον η συζήτηση  για το εκπαιδευτικό υλικό αλλά και τον τρόπο που πρόκειται να αναπτυχθεί στο πλαίσιο του CHOICE. Συγκεκριμένα, μία σημαντική καινοτομία του έργου CHOICE είναι η συμπαραγωγή και η συνδιαμόρφωση εκπαιδευτικού υλικού STEM με STE(A)Μ προσέγγιση από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Με αυτόν τον τρόπο, οι Ανοιχτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι, που θα σχεδιαστούν και θα αναπτυχθούν συνεργατικά, θα εξασφαλίζουν ότι το παραγόμενο υλικό θα είναι ελκυστικό για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και σχεδιασμένο σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά και τις ανάγκες των νέων, αλλά και της σύγχρονης εποχής.

Το εργαστήριο συντονίστηκε από την επιστημονικά υπεύθυνη του έργου κ. Μπαλωμένου Αθανασία (ΣΕΕ, ΠΕ03 ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας) και την προωθήτρια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων της ΠΔΕΔΕ κ. Έλενα Σαρλή, με την υποστήριξη της κ. Έστερ Μαρίας Καλογερούδη, εκπρόσωπο από τον συνεργαζόμενο οργανισμό Eurotsaining, ενώ συνέβαλαν και συμμετείχαν ενεργά στην οργάνωση και διεξαγωγή του εργαστηρίου οι Συντονιστές εκπαιδευτικού Έργου και μέλη της επιστημονικής ομάδας του CHOICE κ.κ. Αντωνοπούλου Ζωή, ΣΕΕ ΠΕ02, Βαλμάς Θεοφάνης, ΣΕΕ ΠΕ70, Βετσόπουλος Απόστολος, ΣΕΕ ΠΕ02, Γεωργακοπούλου Άννα, ΠΕ07, Κουζέλη Χαρούλα, ΣΕΕ ΠΕ70, Κωσταρά Ευφροσύνη, ΣΕΕ ΠΕ02, Λεβεντάκης Χαράλαμπος, ΣΕΕ ΠΕ11, Μαστρογιάννης Αλέξιος, ΣΕΕ ΠΕ70, Παπαδούρης Παναγιώτης, ΣΕΕ ΠΕ70 και Τσιάχτας Αριστοτέλης, ΣΕΕ ΠΕ04.

Η Δ/ντρια ΓΕ. Λ. Ανδρίτσαινας

Δρ ΣΤΑΜΑΤΊΑ ΚΟΤΡΈΤΣΟΥ

Όλη η επικαιρότητα