Διατροφή

Το μεσογειακό υπερτρόφιμο που νικά τη γήρανση

Ακούστε το άρθρο

Τις προοπτικές ενός βασικού συστατικού της μεσογειακής διατροφής για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και την αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, αναδεικνύουν οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Minnesota ανακάλυψαν έναν πιθανώς νέο τρόπο με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει τις ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως αναφέρεται στη δημοσίευση της σχετικής μελέτης στο Molecular Cell.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν ο καθηγητής Doug Mashek, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του ανακάλυψε ότι το ελαιόλαδο, που βρίσκεται σε υψηλή θέση στη μεσογειακή διατροφή, μπορεί να αποτελεί το κλειδί για τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής και για τον μετριασμό των παθήσεων που σχετίζονται με τη γήρανση.

Πρώιμες μελέτες με αντικείμενο τη διατροφή έχουν υποδείξει ότι το κόκκινο κρασί αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία, καθώς περιέχει την ρεσβερατρόλη, η οποία ενεργοποιεί ένα συγκεκριμένο μονοπάτι στα κύτταρα που θεωρείται ότι αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και αποτρέπει την ανάπτυξη ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.

Σύμφωνα με τον Δρ. Mashel, όμως, απλά και μόνο η κατανάλωση ελαιολάδου δεν είναι επαρκής κίνηση έτσι ώστε κάποιος να αποκομίσει όλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει αυτό το υπερτρόφιμο στην υγεία. Η ομάδα του ειδικού, μάλιστα, υπέδειξε ότι συνδυαστικά με τη νηστεία, τον περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων και την άσκηση, οι επιδράσεις της κατανάλωσης ελαιόλαδου είναι ακόμα πιο έντονες και προφανείς.

«Ο τρόπος που λειτουργεί το λίπος στον οργανισμό συνίσταται καταρχήν από την αποθήκευσή του στα μικροσκοπικά λιπίδια, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα αποθηκεύουν λίπος. Στη συνεχεία, όταν το λίπος διασπάται, κατά τη διάρκεια της άσκησης ή της νηστείας για παράδειγμα, είναι η στιγμή που η σηματοδότηση και οι επωφελείς επιδράσεις του εκάστοτε τροφίμου γίνονται αντιληπτές», εξηγεί ο Δρ. Mashek.

Τα επόμενα βήματα των ερευνητών είναι να μεταφράσουν τα ευρήματά τους και σε ανθρώπους, με στόχο να ανακαλύψουν νέα φάρμακα ή να αναπροσαρμόσουν τα διατροφικά σχήματα που βελτιώνουν την υγεία, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

«Θέλουμε να καταλάβουμε τη βιολογία και έπειτα να τη μεταφράσουμε στους ανθρώπους, ευελπιστώντας να αλλάξουμε το πρότυπο της υγειονομικής περίθαλψης για τους ανθρώπους που επισκέπτεται οκτώ διαφορετικούς γιατρούς για να θεραπεύουν οκτώ διαφορετικές διαταραχές. Όλες αυτές είναι παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση, επομένως αυτή είναι που πρέπει να στοχεύσουμε στις θεραπείες μας», καταλήγει ο ειδικός.

Πηγή: ygeiamou.gr

Όλη η επικαιρότητα