Υγεία

Το μητρικό γάλα είναι η ιδανικότερη και η επαρκέστερη φυσική τροφή για τα μωρά το πρώτο 6μηνο της ζωής τους

Ακούστε το άρθρο

Η Παιδίατρος Έφη Χριστάκου μας επισημαίνει τα οφέλη του..  

Οι μαμάδες επιλέγουν το θηλασμό αλλά δεν τα καταφέρνουν όλες για ένα 6μηνο 

Πολλά τα οφέλη που προσφέρει το μητρικό γάλα τόσο στα μωρά όσο και στις μαμάδες .. Πρόκειται για ένα δώρο η αξία του οποίου είναι αναντικατάστατη ως εφόδιο υγείας και ζωής στο βρέφος.

Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 ο θηλασμός πέρασε από φάση κρίσης καθώς αρκετές μητέρες προτιμούσαν το έτοιμο γάλα είτε γιατί δεν τους άρεσε η ιδέα του θηλασμού είτε λόγω εργασίας απουσίαζαν από το σπίτι.. Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν κατά της τάσης να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα  του εμπορίου..

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), τη UNICEF και άλλους παγκόσμιους  οργανισμούς, ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες, ακολουθούμενος από συνεχιζόμενο μητρικό θηλασμό για τουλάχιστον δύο χρόνια, σε συνδυασμό με την προσθήκη θρεπτικών στερεών τροφών αποτελούν το κλειδί για τη μελλοντική υγεία.

Κυρία Χρηστάκου ποια είναι τα οφέλη του θηλασμού για το μωρό ;

Είναι πάρα πολλά τα οφέλη όπως το ότι το  μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο και επιβαρύνει επίσης λιγότερο τα νεφρά του μωρού. Συμβάλλει στην ανάπτυξη της χλωρίδας του εντέρου και στη λειτουργία της απορρόφησης, έτσι μειώνει τους κολικούς, η δυσκοιλιότητα, το σύγκαμα κ.α.

Περιέχει ουσίες απαραίτητες για την ανάπτυξη (νουκλεοτίδια, αμινοξέα, ορμόνες, αυξητικούς παράγοντες), Επιπλέον το μητρικό γάλα περιέχει περισσότερη χοληστερόλη η οποία σε αύτη την ηλικία έχει ευεργετική δράση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Το μητρικό γάλα θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού. Περιέχει αντισώματα που το βοηθούν να προστατευτεί από λοιμώξεις όπως η γαστρεντερίτιδα, η πνευμονία ωτίτιδα, μειώνει την πιθανότητα αλλεργιών όπως τροφικών, ατοπική δερματίτιδα, έκζεμα. Συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη και διαμόρφωση της στοματικής κοιλότητας και στη μείωση της τερηδόνας. Μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης, στη μετέπειτα ζωή, νεανικού σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαίας νόσου, παιδικού καρκίνου, παχυσαρκίας. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι το μητρικό γάλα είναι ζωντανό: Περιέχει μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ζωντανά κύτταρα με διαφορετικές λειτουργίες. Ο σίδηρος και το ασβέστιο του μητρικού γάλακτος απορροφώνται καλύτερα από τα βρέφη. Το μητρικό γάλα αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες  του μωρού, από γεύμα σε γεύμα, από μέρα σε μέρα και από εποχή σε εποχή.

Υπάρχουν οφέλη για τη μητέρα ;

Φυσικά και υπάρχουν πολλά οφέλη και για τη μητέρα ! Ο θηλασμός βοηθά στην ταχύτερη επάνοδο της μήτρας στη φυσιολογική της κατάσταση. Συντελεί στην καλύτερη ρύθμιση του βάρους της μητέρας καθώς η μητέρα που θηλάζει μεταβολίζει περίπου 500 θερμίδες ημερησίως. Ένα άλλο σημαντικό που ενημερώνω πάντα σε τις μαμάδες είναι ότι με το θηλασμό  ο καρκίνος του μαστού και του ενδομητρίου είναι σπανιότερος σε γυναίκες που θήλασαν  περισσότερο από 1 έτος. Όπως και ότι οι μητέρες που θηλάζουν μειώνουν την πιθανότητα αναιμίας και οστεοπόρωσης. Εκτός από όλα αυτά το μητρικό γάλα προσφέρεται έτοιμο, αποστειρωμένο και σε κατάλληλη θερμοκρασία και βεβαίως μητέρα και μωρό ανταλλάσσουν άπειρα ερεθίσματα κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Φυσικά δεν κοστίζει και δεν είναι συσκευασμένο για να επιβαρύνει το περιβάλλον…

Σωστά. Τα οφέλη είναι πολλά για την κοινωνία αρκεί να σκεφτούμε ότι δεν κοστίζει, ότι ο θηλασμός συμβάλλει στη μείωση της νοσηρότητας, των φαρμακευτικών εξόδων της περίθαλψης και είναι μια οικολογική  τροφή , χωρίς παραγωγή σκουπιδιών.

Κυρία Χρηστάκου από τις νέες μαμάδες τί εισπράττετε, επιλέγουν το θηλασμό ως βασική τροφή του μωρού τους ;

Ο μητρικός θηλασμός κερδίζει συνεχώς έδαφος. Οι μητέρες ενημερώνονται για τα οφέλη του θηλασμού και δείχνουν πρόθυμες να προσφέρουν αυτό το ανεκτίμητο δώρο στα μωρά τους. Τον προτιμούν αρχικά, όμως σε μικρό ποσοστό καταφέρνουν να κρατήσουν αποκλειστικό θηλασμό μέχρι τον 6ο μήνα. Όμως με την κατάλληλη ενημέρωση και ενθάρρυνση από τους επαγγελματίες της υγείας όπως οι μαιευτήρες, οι παιδίατροι και οι μαίες αλλά και την ουσιαστική υποστήριξη της οικογένειας ο μητρικός θηλασμός θα κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Όλη η επικαιρότητα