Πολιτισμός

«Το μυστικό τραγούδι του κάστρου» που προβάλει το κάστρο Χλεμούτσι σε ολόκληρο τον κόσμο

Ακούστε το άρθρο

Ποιος θα μπορούσε ξεχάσει το καλοκαίρι του 2020 με τους αυστηρούς περιορισμούς του COVID και τις αναβολές πολλών εκδηλώσεων και Φεστιβάλ σε ολόκληρη την επικράτεια. Στο επιβλητικό Κάστρο Χλεμούτσι όμως γεννιόταν κάτι μοναδικό.

Το Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης και ο καλλιτεχνικός Διευθυντής, Γιώργος Βούκανος, προετοίμαζε με μεθοδικότητα και πολύ κόπο εν μέσω Lock Down κάτι που φάνταζε αρκετά δύσκολο και ίσως ακατόρθωτο.

Τον ερχομό της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ για πρώτη φορά στο Κάστρο Χλεμούτσι και την κάλυψη της από την Κρατική Τηλεόραση για να ερμηνεύσει το βραβευμένο με Tourism Awards 2020 έργο του «Το Μυστικό Τραγούδι του Κάστρου».

Με ένα καταιγισμό τηλεοπτικών σποτ και συνεντεύξεων από την Κρατική Τηλεόραση ανακοινώνεται τόσο η συναυλία, με απευθείας συνδέσεις από το Χλεμούτσι, όσο και με αφιερώματα στην Κρατική Τηλεόραση από τις πρόβες και την παράσταση με ένα καστ περίπου 100 συντελεστών (μουσικοί, καλλιτέχνες, τηλεοπτικό συνεργείο και τεχνικοί). Το «Μυστικό Τραγούδι του Κάστρου» μαγνητοσκοπείται και περιμένουν όλοι με ανυπομονησία την μετάδοση του.

Αυτό το επίσης δύσκολο καλοκαίρι του 2021 ανακοινώνεται ο εορτασμός των 10 ετών από την ίδρυσή του Διεθνούς Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης με ένα πλήθος εκδηλώσεων, αλλά με ξεκίνημα την ναυαρχίδα του Φεστιβάλ «Το Μυστικό Τραγούδι του Κάστρου» που αλλάζει μορφή και δημιουργείται ένα νέο μαγευτικό έργο με πρωτοπόρες τεχνολογίες, 3D Animation και 3d Hologram, νέα τραγούδια και νέες ενορχηστρώσεις από τον Γιώργο Βούκανο. Δυστυχώς, όμως, οι καταστροφικές πυρκαγιές σταματούν το ξεκίνημα του, αφού με την ευαισθητοποίηση στα τραγικά γεγονότα και τη συμπαράσταση στους  πυρόπληκτους, πολύ σωστά ανακοινώνεται από τον Δήμαρχο Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Γιάννη Λέντζα η αναβολή των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας καθώς και άλλων Φεστιβάλ στην Ελλάδα, όπως του Ελληνικού Φεστιβάλ, των Φεστιβάλ της Ηλείας, των εκδηλώσεων της Περιφέρειας κ.α. για να δοθούν νέες ημερομηνίες αργότερα. Σε αυτό το κενό διάστημα μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε το Φεστιβάλ και τους συντελεστές του έργου! Ανακοινώνεται η μετάδοση του έργου σε 1η Παγκόσμια Προβολή για 12 Αυγούστου από την ΕΡΤ2, ΕΡΤworld για την Ομογένεια, ERTflix, Live Streaming και on demand έως 12 Σεπτεμβρίου. Και το ταξίδι του Μυστικού Τραγουδιού ξαναρχίζει με ένα εντυπωσιακό τηλεοπτικό Σποτ της ΕΡΤ από το εμβληματικό Κάστρο Χλεμούτσι!

Το παραμύθι ξεκινά και αρχίζουν ξεχύνονται οι μαγευτικές μελωδίες και τραγούδια του Γιώργου Βούκανου, οι εντυπωσιακές εικόνες από το εμβληματικό Κάστρο Χλεμούτσι, οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί και εντυπωσιακές ερμηνείες από την εξαιρετική Άντα Αθανασοπούλου και τον Δώρο Δημοσθένους. Το μαγευτικό παραμύθι της Μαίρης Βούκανου ζωντανεύει με την ονειρική αφήγηση του Αστέρη Πελτέκη που έχει και την σκηνοθετική επιμέλεια του κειμένου, και της ταλαντούχας Χρύσας Ρώμα. Το «White Rose», η «Πανσέληνος», το «Μέλι μου κι Αστέρι μου», αλλά και νέα τραγούδια σε στίχους Έφης Παναγοπούλου όπως η «Κυρά της Θάλασσας» και «Στα Αστέρια» προστίθενται σε αυτό το δημοφιλές παραμύθι και εντυπωσιάζουν. Οι αέρινες Χορογραφίες της Δημήτρας Μπέρτσου με παρτενέρ τον Χάρη Διαμαντόπουλο μας παρέσυραν στον κόσμο του παραμυθιού. Με την εξαιρετική τηλεσκηνοθεσία του Χρήστου Φασόη, δημιουργείται ένα μοναδικό τηλεθέαμα που παρουσιάζει το Χλεμούτσι με ένα μοναδικό τρόπο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με την διεύθυνση του καταξιωμένου Μαέστρου Γιώργου Αραβίδη ερμηνεύει μοναδικά το «Μυστικό Τραγούδι του Κάστρου». Ο Γιώργος Βούκανος με τις ενορχηστρώσεις και τις συνθέσεις του δημιουργεί ένα μοναδικό ζωντανό Soundtrack μια μουσική παρακαταθήκη για την περιοχή και το Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης που πέρασε τα στενά όρια του Δήμου και ακούγεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Μυστικό Τραγούδι του Κάστρου θα συνεχίσει το ταξίδι του στις 22 Αυγούστου στις Νύχτες Πανσελήνου του Υπουργείου Πολιτισμού και στις 8 Σεπτέμβριου με την νέα του μορφή. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Εδώ η Συναυλία της ΕΡΤ και το Τηλεοπτικό Spot

https://www.ertflix.gr/klasiki-moysiki/to-mystiko-tragoydi-toy-kastroy/?fbclid=IwAR0-Mnkl7ezX3yeN_Caz7RaNEGrawHyyzIturXSi5rNhiH6FkSsrgEViQ0Q

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

2012 – 2014 «Μεσαιωνικές Ημέρες Καλοκαιριού»

Η πρωτότυπη αυτή πολυθεματική δράση ξεκίνησε αρχικά ως Μεσαιωνικές αναβιώσεις που έγιναν το 2012 έως το 2014 με τίτλο «Μεσαιωνικές Ημέρες Καλοκαιριού». Οι εκδηλώσεις ήταν και τότε επαναλαμβανόμενες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης με δημιουργό τους τον τότε καλλιτεχνικό Διευθυντή και ιδρυτή του Φεστιβάλ Γιώργο Βούκανο. Οι δράσεις γινόντουσαν με εξαιρετική επιτυχία πριν τη δύση του Ήλιου, όπου το κοινό παρακολουθούσε σπαθασκίες, τοξοβολία ενώ ακουγόταν μια ηχητική ξενάγηση της Ιστορίας του Κάστρου Ελληνικά – Αγγλικά με μουσικές που είχε δημιουργήσει ο Συνθέτης ειδικά για το event. Τα Μεσαιωνικά αυτά δρώμενα σταμάτησαν τα επόμενα χρόνια.

2018 – White Rose το Video Clip / πρωτότυπης προβολής του Κάστρου και του πολυθεματικού θεσμού. https://www.youtube.com/watch?v=N6VwifBJ7zg

Το 2018 όμως ο συνθέτης Γιώργος Βούκανος αναλαμβάνοντας και πάλι τη Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Melody Spirit, άλλαξε εντελώς το αρχικό concept και ξεκίνησε μια πρωτότυπη ιδέα που χαρακτηρίστηκε ως καινοτόμος πολιτιστική πολυθεματική δράση που χάρισε σε αυτό το πολιτιστικό γεγονός, μεγάλες διακρίσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό όπως το κορυφαίο βραβείο των Tourism Awards 2020, την ένταξη της Θεματικής Πολιτιστικής Δράσης καθώς του Φεστιβάλ στην Ένωση Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ (2019) και την δημιουργία μοναδικών τρόπων προβολής του Κάστρου και του event (Video – Clip) με την αγαστή συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Παράλληλα, ξεκινά και ένα μοναδικό ταξίδι παραστάσεων που το παρακολουθούν χιλιάδες θεατές κάθε χρόνο δημιουργώντας μια μοναδική πολιτιστική δράση με την συμμετοχή θεσμικών Φορέων, Περιφέρειας – Δήμου – Εφορείας Αρχαιοτήτων αλλά και τοπικών πολιτιστικών συλλόγων που συμμετέχουν σε αυτή.

Την ίδια χρονιά έγινε η παρουσίασή του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με διθυραμβικά σχόλια με στόχο την προβολή του ως τουριστικό πολιτιστικό προϊόν.

2019 – Ξεκινά η Διεθνής αναγνώριση του Θεσμού

Το 2019 έρχεται η πρώτη διεθνή αναγνώριση του καλλιτεχνικού οράματος και του αγαπημένου θεσμού αφού το Μυστικό Τραγούδι του Κάστρου γίνεται μέλος του European Festivals Association (EFA) (https://www.festivalfinder.eu/festivals/international-festival-of-andravida-kyllini-municipality) συμπαρασύροντας και το Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης το οποίο μετονομάζεται σε Διεθνές. Παράλληλα ανανεώνεται το έργο με μοναδικές χορογραφίες και video art projection, ενώ δημιουργούνται και εντυπωσιακά σκηνικά αφού στήνεται ένα μεσαιωνικό χωριό με σπίτια και άλλες γωνιές στο Κάστρο, στοιχεία αναπαράστασης, που προσελκύουν ιδιαίτερα παιδιά και νέους.

Οι συνεργασίες σε καλλιτεχνικό επίπεδο ενισχύονται, αφού συμμετέχουν καλλιτεχνικά σχήματα από το εξωτερικό όπως μια χορωδία αναγεννησιακής μουσικής από την Ιταλία και η Γκιόστρα Ζακύνθου. Το Μυστικό Τραγούδι του Κάστρου – δημιουργεί ένα νέο οπτικοακουστικό θέαμα, με αξιόλογους συντελεστές και καλλιτέχνες από την Πάτρα, την Αθήνα αλλά και την Ηλεία.

Το Μυστικό Τραγούδι του Κάστρου μετατρέπει την περιοχή και το Κάστρο Χλεμούτσι ως ένα πολιτιστικό προορισμό με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον αφού τον προβάλλουν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής. Ταυτόχρονα είναι και η πρώτη χρονιά πού έχει την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δημιουργήθηκε παράλληλα ειδικό Video προβολής από το site της Περιφέρειας https://western-greece.com/kyllini/

https://www.youtube.com/watch?v=UBEQ_GV8R3M

2020 – Χρονιά Βραβείων και εξέλιξης μέσα στην δοκιμασία της πανδημίας.

Το 2020 μέσα στη σκληρή χρονιά της Πανδημίας για τον πολιτισμό μας καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε το Μυστικό Τραγούδι του Κάστρου, και με όλες τις οδηγίες και προφυλάξεις για το κοινό το παρουσιάσαμε με πιο εντυπωσιακό τρόπο αφού είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να παρουσιαστεί με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Χάλκινων Πνευστών της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και την Musica Vivo της Λειψίας. Η παράσταση αυτή πέρα από την μεγάλη προβολή της από το κρατικό κανάλι, μαγνητοσκοπήθηκε και θα μεταδοθεί τον Απρίλιο του 2021 από την ΕΡΤ2, ώστε να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 2020 μας επιφύλαξε μια  κορυφαία διάκριση για τον συνθέτη και το «Μυστικό Τραγούδι του Κάστρου» και μια μεγάλη δικαίωση για την πολυετή αυτή προσπάθεια. Το  Βραβείο  Tourism Awards 2020 στην κατηγορία Πολιτιστικού Τουρισμού, ενώ την ίδια χρονιά ήταν υποψήφιο και για τα European Tourism Awards. https://winners.tourismawards.gr/mesaionikes-nychtes-kastroy-melody-spirit-institute-giorgos-voykanos/

Όλη η επικαιρότητα