Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Το «ΟΧΙ» μέσα από τις λέξεις Ηλείων μαθητών

Ακούστε το άρθρο

Είναι μεγάλη η συγκίνηση και η χαρά, όταν ακούς από τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού, να αναφέρονται με τόσο μεγάλο θαυμασμό για τους ήρωες του 1940, που πολέμησαν στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας, τους Ιταλούς του δικτάτορα Μουσολίνι.

Και είναι ακόμη πιο συγκινητικό το γεγονός, ότι έχουν βαθιά χαραγμένη στη μνήμη τους την θυσία των Ελλήνων στρατιωτών το 1940, που χάθηκαν στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου, αποκρούοντας τον μεγαλύτερο και σαφώς ανώτερο σε εξοπλισμό ιταλικό στρατό. Αυτό δείχνει ότι τα νιάτα της Ελλάδας δεν ξεχνούν την αυτοθυσία των προγόνων τους και έτσι κάθε χρόνο τέτοια μέρα την 28η Οκτωβρίου, τιμούν τους ήρωες της Ελλάδας, τους ήρωες των βουνών της Πίνδου, τους ήρωες του μεγάλου ΟΧΙ.

Και φυσικά τιμούν και τους ήρωες της Ελληνικής Αντίστασης, όλους αυτούς που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής και από τους αδίστακτους τότε Γερμανούς ναζί.

Τι λένε όμως οι μικροί μαθητές του Πύργου για το ιστορικό ΟΧΙ και τι γνωρίζουν φυσικά για τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940;

Αλέξανδρος Κολόκας

«Γνωρίζω ότι η Ελλάδα αρνήθηκε να παραχωρήσει εδάφη στην Ιταλία, ότι έγιναν τρομερές μάχες στα βουνά της Πίνδου και στην Ήπειρο με την πιο σημαντική μάχη από αυτές να είναι του υψώματος 731. Γνωρίζω ότι η Ελλάδα κράτησε τρομερή αντίσταση και οδήγησε τους Ιταλούς σε μία τρομερή υποχώρηση, ενώ πολύ μεγάλη αντίσταση κράτησε η Ελλάδα και στους Γερμανούς κάνοντας τους όταν ήθελαν να επιτεθούν στη Σοβιετική Ένωση να πέσουν στο Ρωσικό χειμώνα. Υπήρχαν και κάποιες ομάδες Ελλήνων μετά οι οποίοι ξεκίνησαν αντάρτικο πόλεμο και το πιο σημαντικό γεγονός που έγινε κατά την αντίσταση ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου».

Αλέξανδρος Κεκέσης

«Γνωρίζω ότι το ΟΧΙ το είπε ο Ιωάννης Μεταξάς όταν ο Ιταλός πρέσβης πήγε στο σπίτι του και του είπε ότι θέλουμε μερικά εδάφη από την Ελλάδα. Ο Μεταξάς τότε είπε το ιστορικό ΟΧΙ, αφού το ήθελε αυτό και ο λαός. Μετά ο Ιταλός πρέσβης ειπε στον Μεταξά ότι αυτό σημαίνει πόλεμος. Ο Ιταλός πρέσβης του είπε ότι στις 6:00 θα μπουν μέσα για να κατακτήσουν την Ελλάδα. Τελικά ο ιταλοί μπήκαν στην Ελλάδα στις 5:00 και οι Έλληνες πήγαν στα βουνά της Πίνδου και ήταν έτοιμοι για να τους πολεμήσουν. Οι Έλληνες είχαν μία τρομερή αντίσταση, τους είχαν νικήσει σχεδόν και όσοι σκοτώνονταν τα πτώματά τους τα πέταγαν στη θάλασσα».

Δημήτρης Πετρόπουλος

«Το 1940 ο πρωθυπουργός τότε, ο Ιωάννης Μεταξάς είπε ΟΧΙ στους Ιταλούς για την παράδοση της χώρας, που ήθελαν να τους παραχωρήσουμε κάποια εδάφη μας. Μετά ήρθε το αλβανικό έπος όπου σκοτώθηκαν πάρα πολλοί Έλληνες στα βουνά της Ηπείρου για να μείνει ελεύθερη η πατρίδα μας. Έπεσαν πάρα πολλοί πατριώτες μαχόμενοι στα βουνά της Αλβανίας και για αυτό λένε όλοι για το έπος του 1940».

Νικολέτα Θεοδωροπούλου

«Θυμάμαι για το ΟΧΙ ότι στις 28 Οκτωβρίου του 1940 έστειλε ο Μουσολίνι κάποιο πρέσβη από την Ιταλία για να πάει στο Μεταξά και να του ζητήσει κάποια ελληνικά εδάφη. Αυτό έγινε το πρωί στο εξοχικό του Μεταξά στην Κηφισιά. Εκεί λοιπόν έγιναν κάποιες διαπραγματεύσεις και ο πρέσβης ζήτησε ελληνικά εδάφη.  Όμως ο Μεταξάς σε ότι κι αν του ζήτησε ο Ιταλός πρέσβης απάντησε ΟΧΙ. Του είπε θέλω κάποια συγκεκριμένα ελληνικά εδάφη, όμως η απάντηση του Μεταξά σε όλες τις Ιταλικές προκλήσεις ήταν ΟΧΙ. Ο Ιταλός του είπε τότε αυτό σημαίνει Πόλεμος και στις 6:00 το πρωί άρχισε να πολεμάει η Ιταλία με την Ελλάδα.

Χρήστος – Γιάννης Πομάγκας

«Γνωρίζω ότι την 28η Οκτωβρίου του 1940 γιορτάζουμε το μεγάλο ΟΧΙ που είπε ο Μεταξάς στους Ιταλούς. Μετά από αυτό το ηχηρό ΟΧΙ η Ελλάδα μπήκε στον Ελληνο-ιταλικό πολεμο και μετά μπήκε και στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι μία μέρα μνήμης για την χώρα μας αυτό το έπος και φυσικά είναι μία μέρα μνήμης για όλους αυτούς που χάθηκαν πάνω στα βουνά της Αλβανίας και της Ηπείρου για όλους τους Έλληνες ήρωες».

Αφροδίτη Αντωνακοπούλου

«Αυτό το ΟΧΙ το είπε ο Ιωάννης Μεταξάς που τότε ήταν δικτάτορας στους Ιταλούς γιατί ήθελαν να κατακτήσουν την Ελλάδα. Αυτολεξεί δεν είπε το ΟΧΙ, αρνήθηκε όμως και μετά το είπαν αυτό σαν ένα μεγάλο ΟΧΙ. Τότε ήταν αρχηγός στην Ιταλία ο Μουσολίνι, οι απεσταλμένοι του οποίου είπαν στον Μεταξά ότι αν μέχρι τις 6:00 το πρωί δεν έχουν την απάντηση από τους Έλληνες για να μπουν μέσα στα ελληνικά εδάφη, τότε θα αρχίσει ο πόλεμος. Στις 5:30 τα ξημερώματα άρχισε εισβολή στην Ελλάδα από την Ιταλία και άρχισε τότε ο πόλεμος. Κατόπιν η Ελλάδα μπήκε στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο. Κερδίσαμε τους Ιταλούς, αλλά τότε ήρθανε οι σύμμαχοί τους οι Γερμανοί και μετά ήρθε η κατοχή».

Εύα Γκανταΐφη

«Ο τότε ηγέτης της Ιταλίας ο Μουσολίνι έστειλε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας τον Ιωάννη Μεταξά το βράδυ στο σπίτι του κάποιον πρέσβη και του είπε να του παραδώσουν οι Έλληνες κάποια εδάφη. Ο Μεταξάς όμως αρνήθηκε και τότε αυτοί του είπαν ότι αυτή η άρνηση σημαίνει πόλεμος. Μετά άρχισε ο πόλεμος όπου οι Έλληνες στρατιώτες πολέμησαν ηρωικά στα βουνά της Πίνδου και κατάφεραν να νικήσουν τους Ιταλούς. Όμως μετά ήρθαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα, οι οποίοι ήταν βάρβαροι και έκανα πολλά βασανιστήρια στον ελληνικό λαό».

 

*** Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου κ. Τρύφωνα Παρασκευόπουλο για την άδεια που μας έδωσε για την υλοποίηση αυτού του ρεπορτάζ.

Όλη η επικαιρότητα