Αγροτικά Ηλεία

Το παράπονο ενός λεμονά…

Ακούστε το άρθρο

Είναι λεμονοπαραγωγός στον Κάμπο Ηλείας και εκφράζει το παράπονό του, που είναι και παράπονο όλων των συναδέλφων του λεμονάδων. 

Δεν ήθελε το όνομά του και φωτογραφία του. “Δεν έχει σημασία ποιος το λέει αλλά να λέει την αλήθεια. Δυστυχώς και φέτος οι Τούρκοι διαμόρφωσαν τις τιμές λεμονιού στην χώρα μας με τις μεγάλες εξαγωγές που έκαναν. Φέτος η χρονιά για τους παραγωγούς δεν ήταν καλή, αφού λίγοι κέρδισαν και οι πολλοί έχασαν. Όπως κάθε χρόνο οι πρώιμες ποικιλίες πήγαν καλά και ξεκίνησαν από 80 λεπτά το κιλό αλλά ήταν μικρές ποσότητες. Στη συνέχεια τα τούρκικα λεμόνια που ήρθαν στην εγχώρια αγορά «πάγωσαν» τις τιμές.

Η ποικιλία που δεν πήγε καλά εμπορικά ήταν η Ιντερντονάτο, που την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου η τιμή κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Στη συνέχεια από την κακοκαιρία «Μήδεια» και μετά παρουσιάστηκε μια αύξηση της ζήτησης λεμονιών, με την τιμή να κυμαίνεται από 27 έως 30 λεπτά το κιλό. Στη συνέχεια αυξήθηκε στα 35 λεπτά και σήμερα οι όψιμες ποικιλίες έφτασαν να πωλούνται από τους παραγωγούς στα 40 έως 45 λεπτά το κιλό. Κάποια στιγμή οι εισαγωγές από Τουρκία πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο.

Αν θέλουμε να μιλάμε για στήριξη του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας”

Πηγή:  “Επί γης”, η νέα αγροτική εφημερίδα που εκδίδεται από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Βαρουξή- εκδότη της εφημερίδας “Πατρίς”.

Όλη η επικαιρότητα