Ηλεία

Το «πλάνο» συγχωνεύσεων τμημάτων ΑΕΙ από το Πανεπιστήμιο Πατρών

Ακούστε το άρθρο

Έντονες και ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιδίωξη του Πανεπιστημίου Πατρών, να καταργήσει ουσιαστικά τις δύο πανεπιστημιακές σχολές της Ηλείας, σε Πύργο και Αμαλιάδα και να τις μεταφέρει σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας.

Παρά τις «φωνές», τόσο των βουλευτών, όσο και της περιφερειακής αρχής, αλλά και των δημάρχων Πύργου και Αμαλιάδας, όπως φυσικά και όλων των τοπικών φορέων, η Πρυτανεία στην Πάτρα δεν φαίνεται να αλλάζει απόφαση και μάλιστα έχει προεξοφλήσει την αποχώρηση των δύο σχολών από την Ηλεία.

Μία ενέργεια η οποία θα «πληγώσει» σε πάρα πολλούς τομείς την Ηλεία και όχι μόνο οικονομικά, γυρνώντας την πίσω πολλές δεκαετίες, σε μια εποχή όπου δεν υπήρχαν σε αυτή Πανεπιστημιακές Σχολές. Είναι σίγουρα αδιανόητο να έχουμε όλες αυτές τις ενέργειες από την πρυτανεία Πατρών, που δεν λαμβάνει υπόψη την «φωνή» τόσο της περιοχής, όσο φυσικά και των πολιτικών αρχών.

Έχει πάρει δυστυχώς ένα δικό της μονοπάτι, το οποίο θέλει να το βαδίσει ως το τέλος, αδιαφορώντας για το αν θα πλήξει τοπικές κοινωνίες και αν θα επηρεάσει τη ζωή σε εκατοντάδες φοιτητές, οι οποίοι φοιτούν σε Πύργο και Αμαλιάδα.

Ακυρώνει το μοντέλο “κάθε πόλη και ΑΕΙ”

Το σχέδιο του Πανεπιστημίου Πατρών ακυρώνει και το μοντέλο “κάθε πόλη και ΑΕΙ” που υιοθετήθηκε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στη χώρα μας και είχε οδηγήσει στην Περιφερειακή ανάπτυξη, αποφεύγοντας το συγκεντρωτισμό των σχολών, μόνο στις μεγάλες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα). Η απόφαση αυτή του Πανεπιστημίου Πατρών δεν θα επηρεάσει μόνο την Ηλεία, αλλά και την Αιτωλοακαρνανία, που βλέπει να χάνουν σχολές τόσο το Αγρίνιο όσο και το Μεσολόγγι, με αποτέλεσμα να υπάρχει και από κει έντονη διαμαρτυρία στην πρόταση της πρυτανικής αρχής.

«Γεννιέται» λοιπόν εδώ το ερώτημα, αν μπορεί να προχωρήσει η ιδέα που έχουν εκφράσει βουλευτές κυρίως της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και της Ηλείας, για την δημιουργία ενός νέου Πανεπιστημίου, αυτό της «Δυτικής Ελλάδας», το οποίο θα ανεξαρτητοποιηθεί από το πανεπιστήμιο της Πάτρας και θα περιλαμβάνει τις σχολές τόσο της Ηλείας, όσο και της Αιτωλοακαρνανίας.

Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορεί να …εκβιάζει η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών και θα μπορέσουν φυσικά να αναπτυχθούν και νέες σχολές στους δύο νομούς, οι οποίοι δεν θα εξαρτώνται από τις διαθέσεις που θα υπάρχουν από την πανεπιστημιακή αρχή της Πάτρας.

Που για μία ακόμη φορά προσπαθεί να συγκεντρώσει τις περισσότερες σχολές εκεί, αδιαφορώντας για όλα τα προβλήματα τα οποία θα δημιουργηθούν, με προσχήματα τα οποία φυσικά δεν έχουν καμία λογική. Και αυτό αφού δεν εξυπηρετούν ούτε την ανάπτυξη και βελτίωση της παιδείας, ούτε φυσικά θα προσφέρουν οικονομία στις οικογένειες των φοιτητών, που θα αναγκαστούν να φύγουν από τις σχολές της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας για να πάνε στην Πάτρα.

Επιμένει ο Μπούρας

Μιλώντας χθες στην κυριακάτικη «Καθημερινή» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, δήλωσε ότι «δεν νομίζω ότι έχουν γίνει αντιληπτές οι συνέπειες της διασποράς των τμημάτων», ουσιαστικά δικαιολογώντας την απόφαση του και όχι μόνο για να προχωρήσει η συγχώνευση των σχολών.

Ο κος Μπούρας ο οποίος συμμετείχε σε μία πολύωρη συνεδρίαση με παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης από τους τρεις νομούς, ακούγοντας φυσικά τα εξ’ αμάξης για την πρόταση του ΑΕΙ, τόνισε επίσης ότι τον τελικό λόγο τον έχει η σύγκλητος, η οποία φυσικά δείχνει να είναι με το μέρος του και να ακολουθεί τις οδηγίες του!

Μετά το νόμο του 2019

Να σημειωθεί εδώ ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών μετά το νόμο του 2019, είναι ο καθολικός διάδοχος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που προερχόταν από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Πατρών και Μεσολογγίου. Αυτό έχει αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο Πατρών να έχει επωμιστεί τις υποχρεώσεις διοικήσεων των διαφορετικών ιδρυμάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν χρέη, ανειλημμένες υποχρεώσεις και δικαστικές αποφάσεις.

Οπότε η μόνη λύση η οποία θα οδηγήσει σε μία διέξοδο, είναι να φύγουν οι σχολές της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας από το Πανεπιστήμιο Πατρών και να προσχωρήσουν στο Νέο πανεπιστήμιο αυτό της «Δυτικής Ελλάδας», το οποίο φυσικά θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την Πολιτεία και για την δημιουργία νέων εγκαταστάσεων και φυσικά για την Πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να μην παρουσιάζονται τα προβλήματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή και που επηρεάζουν τη μάθηση των φοιτητών.

Εκτός και αν η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται να παραμείνουν οι σχολές στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία και θέλει να μεταφέρει τα πάντα στην Πάτρα, με όλα τα μειονεκτήματα που θα δημιουργήσει αυτή η κίνηση.

Που επαναλαμβάνουμε ότι είναι αλλοπρόσαλλη και σίγουρα εχθρική προς τους δύο νομούς, όπως έχουν τονίσει όλοι οι τοπικοί παράγοντες, αλλά πιστεύουν και οι πολίτες των δύο νόμων.

Τα βασικά προβλήματα

Στα βασικά προβλήματα τα οποία υπάρχουν και που έχουν οδηγήσει την πρυτανική αρχή της Πάτρας να έχει …στυλώσει τα πόδια της σε αυτήν την απόφαση για συγχωνεύσεις σχολών, είναι φυσικά το γεγονός ότι ο τακτικός προϋπολογισμός του ΑEI μειώνεται, ενώ έχει διαπιστωθεί σοβαρή υποστελέχωση διδακτικού προσωπικού, ειδικά στα νέα τμήματα και παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, καθώς και μείωση έκτακτου διδακτικού προσωπικού. Επίσης υπάρχουν και τμήματα χωρίς μόνιμους διδάσκοντες ή με έναν ή δύο το πολύ. Οπότε για να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα επανερχόμαστε στα παραπάνω, τονίζοντας ότι θα πρέπει η πολιτεία να αυξήσει τις δαπάνες στην Παιδεία προκειμένου να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα.

7.336 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 2020

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 2020 εισήχθησαν συνολικά 7.336 φοιτητές. Εξ αυτών 4.969 (ποσοστό 67,7%) συγκέντρωσαν βαθμολογία πάνω από 10, ενώ 2.367 φοιτητές συγκέντρωσαν βαθμολογία κάτω από το δέκα.

Δηλαδή ένας στους τρεις φοιτητές είχε βαθμολογία κάτω από τη βάση και διαρροές από πρώτο σε δεύτερο έτος σπουδών. Είναι σίγουρα μία εξέλιξη η οποία θέλει προσοχή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε στη συγχώνευση των περιφερειακών τμημάτων, για να βρεθεί κάποια λύση σε αυτό το θέμα. Άλλες παρεμβάσεις χρειάζονται από την Πολιτεία και όχι να κλείσουν οι σχολές σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

Καταιγιστικές οι εξελίξεις

Οι εξελίξεις σε αυτό το θέμα αναμένεται να είναι καταιγιστικές και αν και όλα δείχνουν ότι είναι μία υπόθεση «χαμένη από χέρι», υπάρχει ακόμα έστω και μία μικρή ελπίδα, ότι με κυβερνητική παρέμβαση θα μπει στο χρονοντούλαπο η επιδίωξη της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Πατρών για την κατάργηση των σχολών σε Πύργο και Αμαλιάδα. Ειδάλλως για μία ακόμη φορά η Ηλεία θα δεχτεί μία «πισώπλατη μαχαίρια» και θα φανεί ότι δεν ενδιαφέρεται κανείς για την ανάπτυξή της!

Όλη η επικαιρότητα