Ευρώπη

Το Σαν Μαρίνο προσελκύει επισκέπτες με τον εμβολιαστικό τουρισμό

Φωτο καστρο Σαν μαρινο
Ακούστε το άρθρο

Το Σαν Μαρίνο προσφέρει ως δέλεαρ στους τουρίστες το ρωσικό εμβόλιο – Στόχος ο τουριστικός τομέας να ξεπεράσει το πλήγμα της πανδημίας

Κάποιοι συνήθιζαν να πηγαίνουν στο Σαν Μαρίνο για να αποφύγουν την φορολόγηση και να συλλέξουν γραμματόσημα. Τώρα πλέον το μικροσκοπικό αυτό κράτος, το οποίο περικλείεται από τη βόρεια Ιταλία, έχει έναν νέο τρόπο για να προσελκύει τους επισκέπτες: τον εμβολιαστικό τουρισμό.

Το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος της Ευρώπης, μετά το Βατικανό και το Μονακό, ξεκίνησε τον περασμένο μήνα να προσφέρει στους τουρίστες εμβολιασμούς κατά της COVID-19 με το ρωσικό σκεύασμα Sputnik V. Μέχρι στιγμής περίπου 250 τουρίστες έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Το ξενοδοχείο αναλαμβάνει τα γραφειοκρατικά

Η διαδικασία είναι η εξής: ο ενδιαφερόμενος τουρίστας στέλνει email στο ξενοδοχείο, το οποίο και αναλαμβάνει την γραφειοκρατική διαδικασία.

Οι επισκέπτες συνήθως διαμένουν τρεις ημέρες tόσο για την πρώτη όσο και για την δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Ο τουρίστας έρχεται, μένει για τρεις ημέρες, την επόμενη της άφιξής του τον συνοδεύουμε για να του χορηγηθεί η πρώτη δόση και στη συνέχεια επιστρέφει έπειτα από 21 ημέρες για την δεύτερη δόση», λέει ο Φραντσέσκο Μπριγκάντε, ο διευθυντής του ξενοδοχείου IDesign.

Το πρόγραμμα, το οποίο βοηθάει τον τουριστικό τομέα του Σαν Μαρίνο να ξεπεράσει το πλήγμα της πανδημίας, αφορά μόνο όσους δεν είναι κάτοικοι της Ιταλίας.

Ο Ίγκορ Περσίν, ένας Ρώσος ο οποίος ζει στην Τσεχία, ταξίδεψε στο Σαν Μαρίνο
με την σύζυγό του και έμεινε στο IDesign έχοντας πληροφορηθεί από την ρωσική τηλεόραση για το πρόγραμμα.

«Στην Δημοκρατία της Τσεχίας είναι δύσκολο να εμβολιαστείς, ειδικά για τους ξένους. Εγώ ήθελα μόνο να κάνω το Sputnik και ήθελα μόνο να το κάνω στο Σαν Μαρίνο και έτσι έκλεισα δωμάτιο», εξηγεί ο Περσίν.

Η τιμή για τις δύο δόσεις είναι 50 ευρώ

Το Σαν Μαρίνο δεν είναι μέλος της ΕΕ και το Sputnik V δεν έχει ακόμη εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ. Το εμβόλιο βρίσκεται υπό εξέταση από την ρυθμιστική αρχή του μπλοκ, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων.

Εκτός από το κόστος του ξενοδοχείου, η τιμή για τις δύο δόσεις του εμβολίου είναι περίπου 50 ευρώ.

«Ήρθαμε εδώ από τη Γερμανία επειδή θέλουμε να εμβολιαστούμε με το Sputnik V και επειδή στη Γερμανία δεν μας έχουν ακόμη κλείσει ραντεβού», λέει η Τζοέλε Κοτσολίνο.

Το Σαν Μαρίνο ξεκίνησε να χορηγεί το Sputnik τον Φεβρουάριο και μέχρι στιγμής έχει εμβολιάσει 25.000 από τον πληθυσμό του των 34.000 κατοίκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλη η επικαιρότητα