Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Το… σταυρόλεξο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ακούστε το άρθρο

Επιμέλεια:
Παναγιώτης Παυλόπουλος
και Γιώργος Μικελόπουλος

Δύο χρόνια μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και ήδη τα κομματικά επιτελεία έχουν αρχίσει να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις επόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Οκτωβρίου του 2023, οι οποίες θα διεξαχθούν χωρίς την απλή αναλογική,όπως οι προηγούμενες.

Το νέο εκλογικό σύστημα, όπως είναι λογικό, «ανακατεύει την τράπουλα» και αλλάζει τα δεδομένα και σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς με τον νέο εκλογικό νόμο προβλέπεται η εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη με 43% από τον πρώτο γύρο, πλαφόν 3% για είσοδο στα συμβούλια, επαναφορά της πενταετούς θητείας και λελογισμένη μείωση του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης του όμορου νομού Αχαΐας: «Σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας, παρατηρείται… συνωστισμός υποψηφίων από το χώρο της Κεντροαριστέρας, γεγονός που έχει διχάσει, καθώς ορισμένοι παρά- γοντες θεωρούν το γεγονός αυτό θετικό, υπό την έννοια της συμμετοχής, ενώγια άλλους είναι αρνητικό, λόγω ενδεχόμενης πολυδιάσπασης των δυνάμεων του χώρου, όπως συνέβη στις προηγούμενες εκλογές».

«Κλειδί» η υποψηφιότητα Παπανδρέου

Αναμφιβόλως, η υποψηφιότητα του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στο ψηφοδέλτιο της Αχαΐας, δημιουργεί εξελίξεις. Στελέχη του ΚΙΝΑΛ, που εξέταζαν τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο θα πρέπει ίσως να αρχίσουν να διαγράφουν την εν λόγω επιλογή από τον σχεδιασμό τους και να αποσαφηνίσουν προθέσεις. Όπως αναφέρουν γνώστες της πολιτικής σκακιέρας, «τώρα είναι η ώρα για αποφάσεις, καθώς ο πολιτικός χρόνος για τη δημιουργία κλίματος συμμαχιών και οργανωτικής ομάδας εκλογών δεν είναι ανεξάντλητος, τόσο για τις αυτοδιοικητικές, όσο και για τις εθνικές εκλογές και υπό τα σενάρια μάλιστα για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.

Έχουν ήσυχο το κεφάλι τους…

Στην ΝΔ και στην πλευρά Νεκτάριου Φαρμάκη τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, αφού ο νυν περιφερειάρχης θα είναι εκ νέου υποψήφιος, χωρίς – για την ώρα τουλάχιστον – να υπάρχουν σενάρια καθόδου αντιπάλου από τον ίδιο χώρο. Με τον μηχανισμό και κατά ένα μεγάλο μέρος το ψηφοδέλτιο (αν και θα υπάρξουν διευρύνσεις και νέες υποψηφιότητες) να είναι έτοιμος, η Περιφερειακή Αρχή δίνει έμφαση στα έργα υποδομής, στην καθημερινότητα, στη διαχείριση των χρημάτων του ΕΣΠΑ, στην αποτελεσματική λύση των προβλημάτων της περιφέρειας, σε συνεργασία με τα Υπουργικά στελέχη και σαφώς στο…χτίσιμο των επόμενων εκλογών, με πιο ήσυχο κεφάλι

Αποσαφήνιση των προθέσεων Κατσιφάρα

Για παράδειγμα, ίσως ήρθε η ώρα να ανοίξει τα χαρτιά του, ο πρώην Υπουργός και Περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας. Του το ζητούν, όπως μαθαίνουμε και στελέχη της παράταξής του στην Περιφέρεια, προκειμένου να οργανώσουν τον συνολικό σχεδιασμό και να κινηθούν οι όποιες διαδικασίες.Με γνώμονα το ότι η παράταξη, όπως τονίζεται, θα είναι ξανά παρούσα στις εκλογές του 2023 θα είναι εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης; Εξετάζει το σενάριο καθόδου στον Δήμο Πατρέων, αφού όπως αναφέρουν συνεργάτες και φίλοι του, «θα μπορούσε να νικήσει τον Κ. Πελετίδη»; Εκεί όμως θα συγκρουόταν με τον πρώην αντιπεριφερειάρχη του Γρηγόρη Αλεξόπουλο, ο οποίος είναι, πλέον, αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο της Πάτρας, απέναντι στον Κώστα Πελετίδη, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες να είναι υποψήφιος ο Απόστολος Κατσιφάρας. Υπάρχει στην σκέψη του ο Δήμος Ερυμάνθου, υπό την έννοια της ολοκλήρωσης του πολιτικού του βίου, με επιστροφή στα πάτρια και προσφορά εκεί; Πάντως, δεν διαφαίνονται πολλές πιθανότητες για συμμετοχή του Απόστολου Κατσιφάρα στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πλέον κάτι τέτοιο δεν θέλει ούτε η μία, ούτε η άλλη πλευρά.

«Παρών» ο Κ. Σπηλιόπουλος

Στον χώρο του ΚΙΝΑΛ πάντως τα πράγματα είναι ρευστά. Ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Αχαΐας, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης, «Δυτική Ελλάδα Μπροστά», Κώστας Σπηλιόπουλος, μέσω συνεργατών του, δηλώνει «παρών» στις εξελίξεις, σε επίπεδο περιφέρειας και όχι μόνο. Κύκλοι του μάλιστα αναφέρουν πως, με την αποφόρτιση του επιδημιολογικού φορτίου θα ξεκινήσει επαφές και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας, με φόντο και εξελίξεις σε κεντρικό ίσως επίπεδο, «όπου η κατάσταση είναι ρευστή». Επιπροσθέτως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πλέον «διαμορφώνεται αντιπολιτευτικός βηματισμός στο Περιφερειακό Συμβούλιο». Αποκωδικοποίηση: Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας της πλευράς Σπηλιόπουλου με στελέχη της παράταξης Κατσιφάρα.

Η πρόθεση Κατσικόπουλου

Επιπροσθέτως, σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή και Νομάρχη Αχαΐας, Δημήτρη Κατσικόπουλου, ο οποίος είχε κατέβει ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος υπό τον Κώστα Σπηλιόπουλο στις προηγούμενες εκλογές και εξελέγη. Οι γνωρίζοντες τα της Αυτοδιοίκησης θεωρούν κάθε άλλο παρά τυχαίες τις επισκέψεις του Δημήτρη Κατσικόπουλου σε περιοχές της Αχαΐας και τις συναντήσεις που έχει με στελέχη των τοπικών κοινωνιών. Μάλιστα, ο ίδιος φροντίζει να δημοσιοποιεί κάποιες από τις επαφές του με αναρτήσεις του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόσο ο Δημήτρης Κατσικόπουλος, όσο και ο Κώστας Σπηλιόπουλος, διαψεύδουν κατηγορηματικά τα σενάρια που τους θέλουν να έχουν συνεννοηθεί, ώστε ο πρώτος να κατέβει υποψήφιος – επικεφαλής ψηφοδελτίου – στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο δεύτερος να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αιγίου, πόλη από την οποία κατάγεται.

Η ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ και η συμμαχία

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε, ακόμη μια, πολύ σημαντική παράμετρο. Αναλόγως των εξελίξεων στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, θα υπάρξουν συνέπειες στις επιλογές της αυτοδιοίκησης. Για παράδειγμα, με αλλαγή αρχηγού απομακρύνεται, ίσως, η στήριξη σε πρόσωπο που θα υποστήριζε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, δύσκολα θα αποφάσιζε ο κ. Ανδρουλάκης ή ο κ. Λοβέρδος να δώσουν χρίσμα στον ίδιο υποψήφιο που στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές. Είναι πολύ καλύτεροι συνομιλητές τους, τόσο ο κ. Σπηλιόπουλος, όσο και ο κ. Κατσικόπουλος. Ίσως ένα σενάριο αυτόνομης καθόδου υποψηφίων σε όλη τη χώρα, τουλάχιστον στον Β’ βαθμό αυτοδιοίκησης, με στόχο την καταγραφή δυνάμεων του Κινήματος Αλλαγής υπό τη νέα του ηγεσία, δεν φαίνεται απίθανο.

Βέβαια, εκτός των παραπάνω, δεν αποκλείονται εκπλήξεις, όπως συνεργασίες δυνάμεων, με συμμετέχοντες πολλούς από τους προγραφόμενους, στο πλαίσιο δημιουργίας τρίτου πόλου, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, με σημαντικές προοπτικές, αφού μιλάμε για τη Δυτική Ελλάδα. Δύσκολη όμως θα ήταν η απόφαση στην επιλογή του επικεφαλής. Ποιος θα έκανε πίσω;

Διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη προηγούμενη εμπειρία της συνεργασίας με την παράταξη Κατσιφάρα πληθαίνουν οι φωνές για αυτόνομη κάθοδο συνδυασμού και υποψηφίου Περιφερειάρχη, που θα προέρχεται από το χώρο. Κάτι που προϋποθέτει άμεση έναρξη των διαδικασιών προετοιμασίας του μηχανισμού. Ναι μεν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ισχυρά ποσοστά στη Δυτική Ελλάδα, όμως αυτοδιοικητικά «πάσχει». Αρκετά ονόματα έχουν πέσει στον τραπέζι και είναι κοινή διαπίστωση των στελεχών, ότι οι διαδικασίες της επιλογής δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν. Χωρίς να αποκλείονται κι εδώ εκπλήξεις, όπως η εκ νέου στήριξη σε υποψήφιο που στηρίζει άλλο κόμμα, ή η υποψηφιότητα κεντρικού και αναγνωρισμένου στελέχους, όπως ο εργατολόγος και πρώην Γ.Γ. του Υπουργού Ναυτιλίας Διονύσης Τεμπονέρας. Επίσης, στο τραπέζι έχουν «πέσει»  τα ονόματα των Θάνου Μωραΐτη, ο οποίος δύσκολα θα κατέβαινε για να χάσει στο… σταυρόλεξο της Δυτικής Ελλάδας, του πρώην Δημάρχου και υποψήφιου βουλευτή Αχαΐας του κόμματος, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, αλλά και του συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής, Μιχάλη Σιδηρόπουλου. Στο πλαίσιο των ζυμώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, έχει γίνει συζήτηση και για τους εν ενεργεία βουλευτές του κόμματος. Τα στελέχη του κόμματος θεωρούν πως, το 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος σε όλα τα επίπεδα, γεγονός που θα δώσει δυναμική και στις υποψηφιότητες της Περιφέρειας.

Και οι άλλοι

Όσον αφορά τις άλλες παρατάξεις  που συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο η κάθοδό τους εκτός εκπλήξεων θεωρείται δεδομένη. «Η Οικολογική στη Δυτική Ελλάδα» με επικεφαλής τον Κώστα Παπακωσταντίνου θεωρείται δεδομένο ότι και στις επόμενες περιφερειακές θα διεκδικήσει την  ψήφο των πολιτών  της Δυτικής Ελλάδος. Εκείνο που μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστο είναι αν θα είναι ο ίδιος επικεφαλής, ή θα προτιμηθεί κάποιος από την νεώτερη γενιά των οικολόγων.

Ο Βασίλης Χατζηλάμπρου θα είναι και πάλι υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ως επικεφαλής της παράταξης «Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας» με βάση τα έως σήμερα δεδομένα, προσδοκώντας ότι θα εκφράσει τον ευρύτερο αριστερό χώρο.

Η παραίτηση Καραθανασόπουλου δεν σημαίνει πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα εγκαταλείψει την μάχη για την Περιφέρεια.  Η τοποθέτηση στην θέση του επικεφαλής του νεώτερου μέλους της παράταξης, της κ. Αγγελοπούλου, δείχνει πως επενδύει στο μέλλον για μία καλύτερη πορεία, αντλώντας βέβαια ψήφους από την δεξαμένη του ΚΚΕ.

Όλη η επικαιρότητα