Το Φως

Share

Από μικρό παιδί θυμάμαι πως τόσο η Μεγάλη Εβδομάδα όσο και το Πάσχα, φάνταζαν στα μάτια μου ημέρες σπουδαίων συμβολισμών. Από τότε μέχρι και σήμερα, έχω ακριβώς την ίδια αίσθηση.

Δεν έχει σημασία, εάν πιστεύεις ή όχι. Το ουσιώδες είναι εάν θέλεις και εάν μπορείς να αποσυμβολίσεις όλα αυτά που διαβάζουμε στα ιερά βιβλία.

Τα πάθη, τους Γραμματείς, του Φαρισαίους, τον Πόντιο Πιλάτο, τον Ιούδα, τον Γολγοθά, την σταύρωση και την ανάσταση. Θα ήθελα όμως να σταθώ στα δύο τελευταία.

Ο σταυρός είναι το σύμβολο της Νίκης, το σύμβολο της Θυσίας, της αγάπης και της αιώνιας ζωής. Αποτελεί πηγή έμπνευσης κάθε ανιδιοτελούς πράξης και έκφρασης ευγενών αισθημάτων. Είναι το σύμβολο της απόλυτης ενότητας. Ο Σταυρός είναι η οδός της πνευματικής ζωής. Καλούμαστε να σταυρώνουμε τα πάθη και τις κακές επιθυμίες μας. Γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αναστηθούμε.

Και τι σημαίνει ανάσταση; Σημαίνει λύτρωση, αγαλλίαση.

Κάθε άνθρωπος ανεξάρτητα από το τι πιστεύει, ποιον θεό προσκυνά – αν προσκυνά -, αγωνίζεται καθημερινά στη ζωή του για να βρει αυτήν την εσωτερική γαλήνη, τον σκοπό του, αυτό το φως που έχει ανάγκη για να θρέψει την ψυχή του.

Με αφορμή τις ημέρες αυτές, εύχομαι καθένας από μας να βρει αυτό το πολυπόθητο φως, ή έστω τον δρόμο για να πορευτεί προς αυτό, όπως εκείνος θέλει.

*Η Μαριάννα Μητροπούλου είναι δημοσιογράφος του Patrisnews