WEB tv Επιχειρήσεις Ηλεία Καταναλωτές

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μικρό και με τα απαραίτητα – Τι δηλώνουν οι επαγγελματίες του Πύργου και της Αμαλιάδας

Ακούστε το άρθρο

ΧΑΛΑΡΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΚΡΙΣΗ…

Μια πρωτόγνωρη και εντελώς διαφορετική εικόνα θα έχουν οι φετινές γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με τις εικόνες των πόλεων της Ηλείας να είναι αποκαρδιωτικές. Δρόμοι πλημμυρισμένοι από κόσμο που έχει βγει για αγορές και βόλτα και παιδιά που τραγουδούν τα κάλαντα, είναι πράγματα τα οποία θα απουσιάζουν τη φετινή χρονιά λόγω των υγειονομικών μέτρων που έχουν τεθεί προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού.

Τα πράγματα δεν θα έχουν καμία ομοιότητα με προηγούμενα χρόνια. Αυτό που επικρατεί είναι οι σκληροί περιορισμοί και μια βασική ευχή από το στόμα όλου του κοινωνικού συνόλου. «Να περάσει αυτή η κατάσταση όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα για όλους». Ο ιός υποχρεώνει τους πάντες να μείνουν σπίτι και να περάσουν τη συγκεκριμένη ημέρα με αγαπημένα τους πρόσωπα που σε καμία των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 9 άτομα συνολικά. Απολαμβάνοντας το γεύμα τους, παίζοντας κάποιο παιχνίδι ή παρακολουθώντας τηλεόραση και ακούγοντας μουσική, αναμένεται να όλοι τις γιορτές τους.

Βέβαια, στα θετικά στοιχεία του εγκλεισμού είναι το γεγονός πως Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά θα αποτελέσουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να θυμηθούν και να συζητήσουν ξεχωριστές ιστορίες που έζησαν ως παιδιά και οι ίδιοι και να γελάσουν ξεχνώντας τα προβλήματα και τις σκοτούρες τους.

Ρεβεγιόν με μήνυμα

Αξίζει να σημειωθεί πως σε σχετικό ΦΕΚ για το ρεβεγιόν, επισημαίνεται ότι στις 24 και 25 Δεκεμβρίου, 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε σπίτια με ανώτατο όριο τα 9 άτομα που θα προέρχονται από δύο οικογένειες. Το μόνο που έχουν να κάνουν οι πολίτες είναι να στέλνουν SMS στο γνωστό πενταψήφιο, το 13033, με κωδικό μετακίνησης 6. Επιπλέον, να τονιστεί πως ακόμη και κατά τα ρεβεγιόν και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο από τις 5:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα είναι δυνατό το… ξενύχτι.

Ελπίζουν να περάσει η «μπόρα»

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, αναφέρθηκαν οι επαγγελματίες Πύργου και Αμαλιάδας. Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως η κίνηση συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια είναι εμφανώς πιο περιορισμένη, με τα περιοριστικά μέτρα να έχουν τεράστια ευθύνη για αυτό. Σημείωσαν δε πως η αγορά κρέμεται σε μια κλωστή και πως θα πρέπει να δοθεί λύση από την κυβέρνηση, ενώ τέλος παρά τις δυσκολίες δε σταματούν να τρέφουν ελπίδες πως όλο αυτό θα σταματήσει σύντομα προκειμένου να μπορέσει η αγορά και πάλι να λειτουργήσει όπως πρέπει.

Γιάννης Τοπιντζής-«Τοπιντζής»

«Η κίνηση από τις αρχές της εβδομάδας άρχισε να αυξάνεται. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα κάποιοι έχουν κάνει τις προπαραγγελίες τους, «τακτοποιώντας» το εορταστικό τραπέζι. Σίγουρα αναμένεται η κορύφωση και την παραμονή των Χριστουγέννων. Αυτό φαίνεται από τις παραλαβές που θα έρθει να κάνει ο κόσμος και των delivery που υποστηρίζουμε και υπάρχουν συγκεκριμένες μέρες και ώρες που παραδίδουμε στους πελάτες μας. Ο κόσμος θα τηρήσει το έθιμο, μιας και είναι η μόνη του επιλογή. Θα περάσουν χρόνο οικογενειακά και ίσως είναι καλύτερα. Ελπίζω να είναι ξεχωριστά και μοναδικά Χριστούγεννα και του χρόνου πρώτα ο Θεός να είμαστε καλύτερα από ότι τώρα. Καλά Χριστούγεννα με χαρά και υγεία και να έχουμε μία καινούργια χρονιά που να μην έχει καμία σχέση με αυτή που πέρασε».

Παναγιώτης Μαλλιόπουλος-Κρεοπωλείο «Μαλλιόπουλος»

«Υπάρχει μία σχετική κίνηση και το έθιμο θα τηρηθεί. Οικογένειες θα μαζευτούν, με τα τραπέζια φέτος να μην είναι μεγάλα και να μην υπάρχει η υπέρβαση στην κατανάλωση όπως άλλες χρονιές. Είμαστε αισιόδοξοι, καθώς δείχνει μία δυναμική η αγορά. Τα προϊόντα είναι άφθονα και άριστα ποιοτικά. Τα χριστουγεννιάτικα παρασκευάσματά μας είναι περισσότερο λειτουργικό και εύκολο για τις νοικοκυρές να κάνουν το τραπέζι. Ελπίζουμε να μπούμε σύντομα σε μία κανονικότητα, να είμαστε όλοι υγιείς και να ανοίξει η αγορά, ευχόμενος παράλληλα σε όλους υγεία και ότι καλύτερο».

Άκης Σμαρνάκης-«Patiserrie Smarnakis»

«Μπορεί η κίνηση να είναι χαλαρή, αλλά υπάρχει. Οι προτιμήσεις των καταναλωτών εστιάζουν περισσότερο στα εποχιακά προϊόντα, ενώ υπάρχουν ήδη παραγγελίες για τη μέρα των Χριστουγέννων. Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την κίνηση σε σχέση με την εικόνα της αγοράς ικανοποιητική, αλλά συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια παρατηρούμε μία χαλαρότητα στις ποσότητες. Επειδή τα άτομα θα είναι λίγα και τα τραπέζια μικρά, οι ποσότητες θα πρέπει να είναι ανάλογες. Ευτυχώς το έθιμο δε σβήνει. Οι καταναλωτές τους επόμενους μήνες θεωρώ θα κινούνται διστακτικά, κάτι που εκτιμώ ότι θα αρχίσει μετά τις γιορτές. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι θα αλλάξει η κατάσταση τόσο δραματικά».

Παντελής Μυλωνάς-«Ποτοποιία Μυλωνά»

«Η κίνηση είναι ανύπαρκτη. Το τριήμερο αυτό πιστεύω θα κατέβαινε αρκετός κόσμος. Τέτοια εποχή άλλες χρονιές τα μαγαζιά και οι δρόμοι γέμιζαν, ενώ τώρα με την εικόνα που αντικρίζεις σε πιάνει απογοήτευση. Κλειστά μαγαζιά, ελάχιστος κόσμος. Είναι μία ιδιαίτερη χρόνια και χειρότερο είναι η έλλειψη αβεβαιότητας που υπάρχει για το μέλλον. Δεν γνωρίζουμε πότε θα έρθει το τέλος αυτής της κατάστασης. Ο επιχειρηματικός κόσμος αλλά και όλοι μας πρέπει να ελπίζουμε πάντα, μιας και αυτό αποτελεί την κινητήρια δύναμή μας για να συνεχίσουμε. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, γι’ αυτό και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στο μέλλον».

Παναγιώτης Τσαπάρας-Ζαχαροπλαστείο Τσαπάρας

«Η κίνηση είναι λίγο πιο μειωμένη από πέρυσι. Για τις συνθήκες και την κατάσταση που επικρατεί σίγουρα είναι ικανοποιητική και ο κόσμος από αρχές Δεκέμβρη έχει ξεκινήσει να κάνει τα ψώνια του εντείνονται οι αγορές του τις τελευταίες μέρες. Παρότι ο κόσμος περνάει περισσότερο χρόνο σπίτι του και έχει τη δυνατότητα να πειραματιστεί και να φτιάξει τα παραδοσιακά υλικά ο ίδιος, υπάρχει εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μας και είμαστε ικανοποιημένοι από την κινητικότητα. Τα δύσκολα φαίνεται ότι θα έρθουν μετά τις γιορτές, διότι αν συνεχίσει η αγορά να παραμένει κλειστή ο κόσμος δεν θα αντέξει παραπάνω. Η αβεβαιότητα επικρατεί αυτό το διάστημα και σίγουρα η κατάσταση αυτή θα είναι αρνητική και για τις επιχειρήσεις που δουλεύουν αυτή τη στιγμή, καθώς όλες μαζί αποτελούν μία αλυσίδα της οποίας αν ένας κρίκος σπάσει δε θα υπάρχει επιστροφή».

Διονύσιος Φιντριλής-Ιχθυοπωλείο «Φιντριλής Σάκης»

«Η κίνηση τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι μέτρια. Για εμάς υπήρξε κινητικότητα την περίοδο της νηστείας, ωστόσο τώρα ο κόσμος στρέφεται στα κρεοπωλεία για να αγοράσει τα κρέατα των ημερών. Στο δικό μας κλάδο φαίνεται να υπάρχει μία μικρή πτώση. Βλέπω τα πράγματα δύσκολα μιας και η αγορά είναι πολύ υποτονική, ο κόσμος φοβάται και για να διορθωθεί όλο αυτό πρέπει να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά. Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο με υγεία και ευτυχία».

Βασίλειος Πολύδωρος-Ιχθυοπωλείο «Φιντριλής»

«Η κίνηση για την αγορά των ψαριών είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και μέχρι την παραμονή Χριστουγέννων θα είμαστε ανοιχτοί για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Τα πράγματα με τη συγκεκριμένη κατάσταση είναι δύσκολα. Εφαρμόζουμε πιστά όλα τα υγειονομικά μέτρα και περιμένουμε να έρθει η στιγμή που θα εμβολιαστούμε. Εύχομαι καλά Χριστούγεννα σε όλους με υγεία και ευτυχία».

Ελένη Βουρλούμη-Ιχθυοπωλείο «Ο Καπετάνιος»

«Η κίνηση είναι σίγουρα πεσμένη συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές και ο κόσμος νιώθει σαστισμένος. Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς είναι κλειστό και ευτυχώς είμαστε από τους τυχερούς που δουλεύουμε. Το κακό όμως είναι γενικό και αν δεν υπάρξει κινητικότητα στην αγορά, θα υπάρξουν επιπτώσεις σε όλες τις επιχειρήσεις. Μπορεί να είμαι αισιόδοξη και να πιστεύω πως στο τέλος όλα θα πάνε καλά, ωστόσο καλό είναι να κρατάμε και κάποιες επιφυλάξεις. Ο τζίρος πολλών επιχειρήσεων έχει υποστεί τεράστια πτώση και υπάρχει φόβος από πλευράς του κόσμου να βγει και να ψωνίσει. Η ταλαιπωρία των καταναλωτών όταν επιθυμούν να αγοράσουν κάτι είναι τεράστια, ωστόσο δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Εύχομαι καλές γιορτές σε όλους με υγεία και ότι καλύτερο».

Αναστάσιος Κούρτης-Κρεοπωλείο «Κούρτης»

«Με βάση τις συνθήκες η κίνηση είναι ικανοποιητική. Ο κόσμος είναι από τα ελάχιστα πράγματα που έχει να κάνει φέτος είναι να μείνει σπίτι του και να ετοιμάσει το εορταστικό τραπέζι. Οι τιμές μπορούμε να πούμε ότι είναι αρκετά χαμηλές, με τις γαλοπούλες να είναι ένα ευρώ φθηνότερες από πέρυσι, ενώ χοιρινό και μοσχάρι παραμένουν και αυτά φθηνότερα, με το αρνί να είναι αυτό που διατηρεί την ίδια τιμή. Η κατάσταση είναι δύσκολη και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το μέλλον με βεβαιότητα. Κάτι τέτοιο θα το κάνω αφότου κάνω το εμβόλιο και μετά. Εύχομαι χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα με υγεία».

Κωνσταντίνος Μανδαράκης-Τυροκομικά «Μανδαράκης»

«Η κίνηση έχει ξεκινήσει σιγά σιγά, αν και μέχρι στιγμής δεν είναι η προβλεπόμενη. Σύμφωνα όμως με τα τωρινά δεδομένα, η κορύφωση θα φτάσει την τελευταία στιγμή. Βέβαια κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με πέρυσι και αναμένουμε πώς να επιστρέψει στις μικρές επιχειρήσεις, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα. Οι ποσότητες θα είναι σαφώς λιγότερες μιας και δεν γίνονται τα τραπεζώματα άλλων ετών. Αυτό και μόνο φτάνει ώστε ο τζίρος να είναι αρκετά χαμηλότερος. Όλοι περιμένουμε το εμβόλιο ώστε να μπορέσουμε σιγά-σιγά να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα και να υπάρξει μία φυσιολογική ροή. Αυτό βέβαια θα είναι χρονοβόρο και σίγουρα μεγάλο μέρος του 2021 θα κυλήσει σε παρόμοιο μοτίβο».

Θοδωρής Αντωνόπουλος-Κρεοπωλείο «Αντωνόπουλος»

«Η κίνηση έχει αρχίσει με τις παραγγελίες και με τα ψώνια με φυσική παρουσία. Όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα αναμένεται και η κορύφωση, μιας και η γιορτή αυτή όσα προβλήματα και να υπάρχουν δε γίνεται να μη γίνει. Είναι πρωτόγνωρο για εμάς και για προηγούμενες γενιές και ευελπιστούμε ότι άμεσα θα περάσει. Ήταν κάτι δύσκολο για όλους και πολλοί συνάδελφοί μας έχουν πάθει τεράστια ζημιά. Τους συμπονάμε, τους σκεφτόμαστε και τους συμμεριζόμαστε. Έχουν κλειστά όλο αυτό το διάστημα τα μαγαζιά τους, με τεράστια ενοίκια και πολλά έξοδα. Η ψυχολογία τους είναι στα τάρταρα αυτή τη στιγμή και ευχής όλων είναι να σταματήσει όλο αυτό που ζούμε».

Ηλίας Γεωργίου-Κρεοπωλείο «Κρητικός»

«Η κίνηση είναι υποτονική και αναμένουμε μέχρι και την τελευταία μέρα να κορυφωθεί. Υπάρχουν άφθονα ελληνικά προϊόντα και περιμένουμε τον κόσμο να έρθει να ψωνίσει για το εορταστικό τραπέζι. Εκτιμώ πως η αγορά θα κινηθεί σε καλά επίπεδα όσον αφορά το κρέας, μιας και το φαγητό είναι αυτό που έχει μείνει στον κόσμο για φέτος. Το μέλλον των επιχειρήσεων πιστεύω δεν θα είναι τόσο καλό, αλλά οφείλουμε να είμαστε πάντα αισιόδοξοι πώς θα γίνει κάτι καλό το 2021».

Χαράλαμπος Βαλσαμίδης-Κρεοπωλείο «Βαλσαμίδης»

«Η κίνηση είναι ικανοποιητική με όλα αυτά που συμβαίνουν και περιμένουμε να κορυφωθεί την τελευταία ημέρα. Υπάρχουν ήδη αρκετές παραγγελίες, οι τιμές είναι εξαιρετικές και υπάρχει πληθώρα εμπορευμάτων για τον κόσμο. Σίγουρα οι περιορισμοί εμποδίζουν τη σωστή ροή καταναλωτών στην αγορά, ενώ και τα τραπέζια θα περιοριστούν σημαντικά και θα γίνουν μεταξύ οικογενειών που σημαίνει και μικρότερες ποσότητες. Εάν δεν γίνει άνοιγμα της αγοράς άμεσα καθώς και εμβολιασμοί, σίγουρα θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Κατερίνα Καλομοίρη-Τυροκομικά «Καλομοίρης»

«Η κίνηση δεν ξεκίνησε καλά και παρατηρείται μία σχετική μείωση, ελπίζοντας πως τις τελευταίες μέρες αυτό θα αλλάξει και θα υπάρξει αύξηση. Τα περιοριστικά μέτρα σίγουρα παίζουν και αυτά το ρόλο τους, μιας και ο κόσμος δεν έχει την ευχέρεια να βγαίνει συνέχεια δίχως το απαραίτητο έγγραφο της μετακίνησης. Ο κόσμος φοβάται τα πρόστιμα σε ένα τόσο δύσκολα οικονομικά καιρό, για αυτό και μένει σπίτι του και προτιμά εμείς να του πηγαίνουμε τα πράγματα στην πόρτα του. Το μέλλον του εμπορικού κόσμου μοιάζει δυσοίωνο και αν συνεχίσει να υφίσταται η πανδημία το σίγουρο είναι πως δε θα πάμε καλά».

Ευστάθιος Παπανδρέου-Πρόεδρος Κρεοπωλών Ηλείας και κρεοπωλείο «Το Χωριάτικο»

«Η κίνηση ακόμα δεν έχει χαμογελάσει καλά καλά και πάντα την τελευταία στιγμή γίνεται η κορύφωση. Ο κόσμος ρωτάει πώς να στολιστεί το εορταστικό τραπέζι και αν υπάρχει ποικιλία προϊόντων, όμως λειτουργεί συγκρατημένα. Το φαγητό φέτος θα αποτελέσει τη βασική ενασχόληση του κόσμου και το delivery φέτος λειτουργεί αρκετά μιας και οι περισσότεροι προτιμούν να τους τα πηγαίνουν σπίτι, ενώ άλλοι προτιμούν τη φυσική παρουσία κατά την οποία κρίνουν οι ίδιοι με το μάτι τους τι θα αγοράσουν. Θεωρώ ότι και ο επόμενος χρόνος θα είναι δύσκολος και βλέπω ότι ο κορωνοϊός αποτελεί ένα πρόβλημα που δεν ξεπερνιέται εύκολα. Πολλές επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές θα έχουν τεράστιο πρόβλημα και είναι πολύ δύσκολο να αντέξουν».

Ανδρέας Μπαντούνας-Κατεψυγμένα «Μπαντούνας»

«Η κίνηση ενόψει Χριστουγέννων σίγουρα δεν ήταν η αναμενόμενη λόγω των περιοριστικών μέτρων που υπάρχουν. Ειδικότερα από τις αρχές του μήνα που οι γιορτές είναι πολλές, η κίνηση άλλες χρονιές ήταν μεγάλη και φέτος σίγουρα δεν είναι η αναμενόμενη. Η γιορτή των Χριστουγέννων δεν είναι φυσιολογική με όλα αυτά που ζούμε. Όλοι θα περάσουν τις γιορτές οικογενειακά. Οι παραγγελίες στα σπίτια σίγουρα έχουν αυξηθεί, ωστόσο παραμένει και η φυσική παρουσία στα μαγαζιά μιας και αποτελεί πρώτης τάξεως αφορμή να βγει και λίγο εκτός σπιτιού. Επιχειρηματικά η νέα χρονιά θα είναι δύσκολη για όλους και ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και έχουν μείνει πολύ πίσω. Δεν μπορεί η αγορά να συνεχίσει να είναι κλειστή, καθώς αυτό είναι εις βάρος όλων μας. Η αγορά είναι μία αλυσίδα και σε περίπτωση που σπάσει ένας κρίκος η αλυσίδα είναι άχρηστη».

Γιάννης Μαλλιόπουλος-Κρεοπωλείο «ΑΦΟΙ Μαλλιόπουλοι»

«Η Πανδημία μπορεί να συνεχίζεται, αλλά ο κόσμος σίγουρα θέλει να κάνει τις χριστουγεννιάτικες μέρες χαρούμενες και ιδιαίτερες μετά από όλον αυτό τον εγκλεισμό. Ο κόσμος από τα ψώνια που κάνει προκύπτει ότι θα τηρήσει όσα η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει. Ψωνίζουν τα πάντα σε μικρότερες ποσότητες, όμως φροντίζει να πάρει ποικιλία κρεάτων και μέχρι στιγμής η κίνηση είναι αρκετά ικανοποιητική. Η κατάσταση στην αγορά δυστυχώς δεν είναι καλή. Το επάγγελμά μας μπορεί να είναι προνομιακό μιας και λειτουργούμε και μπορούμε και επιβιώνουμε, ωστόσο η εικόνα της αγοράς είναι αμφίβολη και σίγουρα θα υπάρξουν αρκετοί που δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Ας ελπίσουμε ότι όλο αυτό θα σταματήσει σύντομα, χωρίς να στραβώσουν παραπάνω τα πράγματα. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να μπορέσει να βοηθήσει τους επιχειρηματίες για να ορθοποδήσουν και πάλι».

Απόστολος Μαλλιόπουλος-Κρεοπωλείο «ΑΠ. Μαλλιόπουλος»

«Στην αρχή αυτής της εβδομάδας ξεκίνησε η αγορά πραγματικά να δουλεύει. Τα ψώνια είναι κυμαινόμενα, μιας και ορισμένοι φροντίζουν να καλύψουν τις ανάγκες και της Πρωτοχρονιάς και άλλοι μόνο των Χριστουγέννων. Αναμένουμε την κορύφωση την τελευταία στιγμή, με τις μεγαλύτερες ηλικίες βέβαια να ζητούν τις παραγγελίες κατ’ οίκον. Καλό είναι βέβαια να κυκλοφορεί και ο κόσμος προκειμένου να μη δείχνουν έρημοι οι δρόμοι και να διατηρείται η επαφή μεταξύ εμπόρων και καταναλωτών. Το πρόβλημα είναι τεράστιο μιας και υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι κλειστές για μήνες, με τις επιπτώσεις σίγουρα να αναμένονται να φανούν στο μέλλον. Το κράτος θα πρέπει να βοηθήσει οικονομικά, προκειμένου να παραμείνουν ενεργές οι επιχειρήσεις και μελλοντικά να βγει κερδισμένο και το ίδιο».

Γιάννης Παπανδρέου-Ζαχαροπλαστείο «Ολύμπιον»

«Η κίνηση της αγοράς ήταν ικανοποιητική παρά τον εγκλεισμό, με την κορύφωση να έρχεται πάντα την τελευταία στιγμή. Σίγουρα εάν η αγορά ήταν ανοιχτή, ο κόσμος θα ήταν περισσότερος λόγω και της άφιξης των ετεροδημοτών. Είμαι αισιόδοξος, καθώς τα επίπεδα της αγοράς είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα παρότι οι περισσότεροι βρίσκονται σπίτι τους και έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν μόνοι τους τα γλυκά τους. Αν μη τι άλλο υπάρχει κόσμος που προτιμά τη φυσική παρουσία και άλλοι που φοβούνται και επιλέγουν το delivery. Πάντα είμαι αισιόδοξος σε κάθε δυσκολία. Σημαντικό είναι όλοι οι επιχειρηματίες να είμαστε ενωμένοι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσκολία και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό».

Παναγιώτης Μαντάς-Προζύμι και Μέλι

«Πρόκειται για νεοσύστατη επιχείρηση της οποίας η λειτουργία ξεκίνησε μόλις αυτή τη Δευτέρα. Η δεκαετής οικονομική κρίση και το ισχυρό πλήγμα που έχει προκαλέσει και αναμένεται να προκαλέσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον ο κορωνοϊός σίγουρα βάζουν εμπόδιο σε νέες επιχειρηματικές προσπάθειες. Παρόλα αυτά, ελπίζω πως ο στόχος μας που δεν είναι άλλος από το να προσφέρουμε στον κόσμο μοναδικές γεύσεις, θα επιτευχθεί. Η κατάσταση που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρη και σίγουρα θα μας δημιουργήσει εμπόδια μελλοντικά, τα οποία ωστόσο ευελπιστώ να ξεπεράσουμε με τις λιγότερες συνέπειες. Μιλώντας αποκλειστικά για τις πρώτες μέρες λειτουργίας μας θα μπορούσα να πω ότι η κίνηση είναι πολύ καλή δεδομένων και των συνθηκών, τηρώντας πάντα όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα».

Άννυ Χρονοπούλου-ΗΛΒΙΖΑΧ

«Η κίνηση τις τελευταίες ημέρες δείχνει να ανεβαίνει σταδιακά, με την κορύφωση να έρχεται πάντα την τελευταία στιγμή. Σε μία χρονιά ειδικών συνθηκών, λογικό είναι να υπάρχει φόβος για την υγεία και αυτό έχει οδηγήσει στο να μην έχουμε αγορές μεγάλων ποσοτήτων από τον κόσμο, μιας και το ρεβεγιόν θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο. Όλη αυτή η κατάσταση των τελευταίων μηνών είναι πρωτόγνωρη για όλους. Δεν είναι μόνο η υγειονομική κρίση που φοβίζει στην παρούσα φάση τον κόσμο, αλλά και η οικονομική καθώς τα αποτελέσματα του ιού στον τομέα αυτό θα φανούν εν καιρώ. Πολλά εμπορικά καταστήματα παραμένουν κλειστά, προκαλώντας ανησυχία όσον αφορά τη βιωσιμότητα τους. Και με την αγορά να είναι μία αλυσίδα, σε περίπτωση καταστροφής ενός κρίκου τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά για όλους μας. Ωστόσο, ελπίζουμε στη θετική έκβαση των πραγμάτων και σε ένα καλύτερο και πιο ασφαλές μέλλον».

Δημήτρης Κομπορόζος-Ζαχαροπλαστείο Δημήτρης

«Σε μία χρονιά που ξεκίνησε με ελπίδα για κάτι καλύτερο και κατέληξε ως η χειρότερη ακόμα και από τα χρόνια της κρίσης, είναι εύκολα αντιληπτό ότι ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει κάθε επαγγελματικό κλάδο. Σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση, βλέπουμε πως η κίνηση βρίσκεται σε σταθερά επίπεδα παρά τα περιοριστικά μέτρα που σίγουρα εμποδίζουν τους καταναλωτές να γυρίσουν ελεύθερα την αγορά. Ο κόσμος, αν και φέτος θα είναι λιγότερα τα άτομα στο γιορτινό τραπέζι, φροντίζει ώστε να είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα γεύματα και γλυκίσματα. Στην παρούσα φάση πρέπει όλοι μας να ελπίζουμε ότι όλο αυτό θα λήξει όσο το δυνατόν συντομότερα με το κατάλληλο εμβόλιο, ώστε να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα που τόσο έχει ανάγκη αυτή η πόλη. Εύχομαι καλές γιορτές με υγεία

Κώστας Μαστρογιαννόπουλος, Πρόεδρος Σωματείου Κρεοπωλών Αμαλιάδας

«Η κίνηση είναι υποτονική, λόγω του lock down κυρίως. Ευελπιστούμε αύριο (σ.σ. σήμερα), παραμονή των Χριστουγέννων, η κίνηση να αυξηθεί. Οι τιμές στα αρνιά κυμαίνονται  από 8 έως 9 ευρώ/ κιλό και το κατσίκι από 9 ευρώ έως 9,5 ευρώ/ κιλό. Και μιλάμε για εγχώρια προϊόντα, τα οποία είναι μεγαλωμένα με φυσιολογικό τρόπο.

Οι γαλοπούλες ξεκινούν από 7 ευρώ/ κιλό, μέχρι και 8,5 ευρώ/ κιλό. Οι τιμές είναι στα περσινά επίπεδα, εκτός από τις τιμές του αρνιού και του κατσικιού, που είναι λίγο αυξημένες φέτος.

Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο, καλές γιορτές και πιστεύουμε και ελπίζουμε του χρόνου να είμαστε πιο ελεύθεροι».

Παναγιώτης Βυθούλκας, Κρεοπωλείο Αμαλιάδα

«Υποτονική είναι η κίνηση. Οι ρυθμοί είναι χαλαροί, για χριστουγεννιάτικη περίοδο. Δεν υπάρχει γιορτινό «χρώμα», δεν υπάρχει αισιοδοξία. Οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι, εκτός από αυτές του αρνιού που είναι λίγο «τσιμπημένο» φέτος γιατί δεν υπήρχε επάρκεια και είχε ζήτηση, όπως και το κατσίκι.

Υπάρχει αφθονία στα κρέατα και ελπίζουμε ότι τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ο κόσμος να ψωνίσει.

Χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα, υγεία και ευτυχία».

Θοδωρής Παπαδάτος, Κρεοπωλείο Αμαλιάδα

«Έχουμε κίνηση, αλλά ο κόσμος ψωνίζει μικρότερες ποσότητες, αφού δεν θα κάνει κανονικά τα τραπέζια, λόγω των μέτρων. Υπάρχει δυσαρέσκεια και ο κόσμος δεν έχει όρεξη και αυτό φαίνεται στην αγορά, με όλο αυτό που συμβαίνει με τον ιό.  Οι τιμές σχετικά είναι στα περσινά επίπεδα.

Εύχομαι χρόνια πολλά και υγεία για όλο τον κόσμο».

Όλη η επικαιρότητα