Τραγανό: Στα αζήτητα 25.000 τόνοι πορτοκαλιού

Share

Στα αζήτητα λόγω κορωνοϊού παραμένουν περίπου 25.000 τόνοι πορτοκαλιού στην ευρύτερη περιοχή του Τραγανού, περιοχή όπου η καλλιέργεια εσπεριδοειδών είναι βασική πηγή εισοδήματος.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση αφού τα χρέη «τρέχουν» και υπάρχει θέμα για την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Εκατοντάδες πορτοκάλια βρίσκονται πεσμένα στα περιβόλια και σαπίζουν.

Μηδενική ζήτηση

Στην ευρύτερη περιοχή του Τραγανού τα εσπεριδοειδή είναι για το 70%η βασική καλλιέργεια τους. Λόγω των υγειονομικών συνθηκών δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους εμπόρους. «Η ζήτηση λίγο πριν τα Χριστούγεννα μέχρι και τώρα είναι μηδενική» λένε χαρακτηριστικά αγρότες με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση καθώς η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών αποτελεί τη βασική πηγή του εισοδήματος τους…

“Η ζωή μας ως αγρότες είναι πάντα δύσκολη λόγω των κακουχιών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εξαιτίας της φύσης της εργασίας μας”, δηλώνουν στην “Πατρίς” παραγωγοί της Ομάδας “ΔΙΑΣ” και συνεχίζουν: “Σε αυτές τις κακουχίες έρχονται τώρα να προστεθούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Τα χρέη αρχίζουν να μας πνίγουν με το προϊόν να σαπίζει”.

Τιμές εξευτελιστικές

Αυτό που συμβαίνει με τα πορτοκάλια αυτή την εποχή είναι πρωτοφανές, σύμφωνα με τους παραγωγούς: «Ποτέ δεν συνέβη κάτι ανάλογο. Το πορτοκάλι έμεινε στα αζήτητα γιατί η αγορά στο εξωτερικό είναι κλειστή. Ξενοδοχεία, χιονοδρομικά κέντρα, εστίαση. Ούτε και για χυμό δεν ζητάνε γιατί δεν υπάρχει ζήτηση. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα η αγορά πήγε να κινηθεί. Πουλήσαμε με περίπου 19-20 λεπτά το κιλό αλλά στη συνέχεια το απόλυτο μηδέν. Η περιοχή μας παράγει περίπου 25.000 τόνους και από αυτούς είναι ζήτημα αν έχει μαζευτεί το 20%. Κάποιοι ζητάνε να το αγοράσουν με 8 λεπτά το κιλό! Εξευτελιστική τιμή όταν θέλουμε 4 λεπτά για τα μαζευτικά! Ζητάμε για το  πορτοκάλι να λάβει  κορωνοαποζημίωση, όπως έγινε άλλα προϊόντα».

Το αίτημα

Οι παραγωγοί ζητούν από την Πολιτεία μέτρα στήριξης και ενίσχυσης. Η ομάδα παραγωγών “ΔΙΑΣ” έχει στείλει δύο φορές υπόμνημα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον πρόεδρό της κ. Δημήτρη Τσάκωνα, αλλά δεν υπάρχει καμμία απάντηση, κανένα ενδιαφέρον μέχρι σήμερα. Μάλιστα έχουν ενημερωθεί και όλοι οι βουλευτές του Νομού σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση για οικονομική στήριξη και ενίσχυση. Την ερχόμενη Κυριακή θα υπάρχει συνάντηση της Ομάδας Παραγωγών με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Βασιλόπουλο.

Τσάκωνας Δημήτρης

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Δίας» κ. Τσάκωνας Δημήτρης δηλώνει: «Από τους 25.000 τόνους που παράγει η περιοχή είναι ζήτημα να έχει μαζευτεί το 20%. Τα χρέη μας πνίγουν. Ζητάμε στήριξη από την Πολιτεία»

Μαραζιώτης Νίκος

Ο παραγωγός και μέλος του ΔΣ της Ομάδας «Δίας» κ. Νίκος Μαραζιώτης δηλώνει: «Το πορτοκάλι είναι η βασική μας καλλιέργεια. Φέτος και συμβαίνει για πρώτη φορά, παραμένει στα αζήτητα. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Αίτημά μας η ενίσχυση από την Πολιτεία».

Κυπριώτης Κώστας

Ο παραγωγός κ. Κυπριώτης Κώστας δήλωσε: «Το πορτοκάλι είναι εξαγώγιμο προϊόν. Όμως λόγω κορονοϊού οι αγορές και στην Ευρώπη είναι κλειστές. Οπότε το πορτοκάλι παραμένει στα δένδρα και σαπίζει στα περιβόλια. Πρέπει η Πολιτεία να μας ενισχύσει»

Μαραζιώτης Θεόδωρος

Ο παραγωγός κ. Μαραζιώτης Θεόδωρος δήλωσε: «Είμαστε σε απόγνωση και δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε να ξεκινήσουμε τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Τα χρέη τρέχουν. Η κυβέρνηση πρέπει να μας στηρίξει άμεσα»