Αρθρογραφία

Τρεις συμφορές για την αγροτοδιατροφή: Πανδημία-Κλίμα-ΝΔ

Ακούστε το άρθρο

Είναι γνωστό ότι ο αγροτοδιατροφικός τομέας άντεξε στη μεγάλη κρίση 2010-2018. Είναι επίσης γνωστό ότι είναι η κινητήριος δύναμη για την απασχόληση, τις εξαγωγές και μια σειρά άλλων επαγγελμάτων. Το 2018 οι εξαγωγές παρουσίασαν ρεκόρ, που καταρρίφθηκε το 2019! Ο κύριος κλάδος που πλήττεται από τη κλιματική αλλαγή είναι η πρωτογενής παραγωγή.

Πέρυσι ήλθε ο κορονοϊός και τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα αντιμετώπισαν συρρίκνωση πωλήσεων και κατάρρευση τιμών.

Στα δύο κακά της μοίρας των αγροτοκτηνοτρόφων προστέθηκε και το τρίτο κακό. Η διαχείριση της κρίσης στη κυβέρνηση της ΝΔ. Αναλυτικά:

  1. Πανδημία:

– οι μισοί ελαιοπαραγωγοί έχουν μείνει εκτός ενίσχυσης

– ελάχιστοι αμπελοκαλλιεργητές εντάχθηκαναν στον «πράσινο τρύγο»

– οι μισοί καρπουζοπαραγωγοί (όψιμων, που έχουν μεγαλύτερο κόστος) πήραν τη μισή αποζημίωση

Οι τιμές αποζημίωσης, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, θα καταβληθούν (πότε;) αποζημιώσεις λόγω κορονοϊού, είναι εξαιρετικά χαμηλές σε αγγούρι, τομάτα, φθινοπωρινή πατάτα και όψιμο καρπούζι.

Για τα εσπεριδοειδή, τα υπόλοιπα κηπευτικά και για την αραχίδα (αράπικο φιστίκι) για την περίοδο Άνοιξη και Φθινόπωρο 2020  που, λόγω της κλειστής εστίασης, παρουσίασαν μικρή ζήτηση και κατά συνέπεια ασήμαντες τιμές και δε δίνεται αποζημίωση!

  1. Κλιματική Αλλαγή & Παγετός:

Οι μεγάλες καταστροφές που δημιούργησε η κακοκαιρία «Μήδεια» (μη ξεχνάμε και τον «Ιανό» που και τότε δόθηκαν πανελλαδικά μηδαμινές αποζημιώσεις) σε πολλές καλλιέργειες, όπως εσπεριδοειδών, κηπευτικών, πατάτας.

Σε όλα αυτά προστέθηκε και ο παγετός στις καλλιέργειες σταφίδας και αμπελιών, πρώιμων καρπουζιών κηπευτικών σε πολλές περιοχές της Ηλείας: όπως Χάβαρι, Δουνέικα, Αμαλιάδα, Βαρθολομιό, Άγιο Ηλία, Μακρίσια χωριά της Ωλένης (Σώπι, Χειμαδιό, Καράτουλα, Μαγούλα) σε καλλιέργειες, που σε εποχή ανθοφορίας, όπως της ελιάς, κτηνοτρόφοι και αγρότες υπέστησαν μεγάλες ζημιές, όχι μόνο στον καρπό αλλά και σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, όπως πατάτας, εσπεριδοειδή και κηπευτικά. Τόσο σημαντικές ζημιές που ουσιαστικά καθιστούν χαμένη τη φετινή καλλιεργητική περίοδο.

  1. Η διαχείριση των κρίσεων από τη κυβέρνηση ΝΔ

Α) Ταμείο Ανάκαμψης: Η πρόταση της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα φτωχή για τον πρωτογενή τομέα, της τάξεως μόλις των 800 εκατ. €, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, μελετημένα και κοστολογημένα, είχε προτείνει 1,750 δισ.  Πολύ περισσότερο που λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ο βασικός τομέας στον οποίο χρειάζεται να κατευθυνθούν τα κονδύλια προκειμένου για να θωρακιστεί η πρωτογενής παραγωγή είναι στην αντιμετώπιση της.

Β) ΟΠΕΚΕΠΕ: Μπάχαλο. Τρείς (3) πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ άλλαξαν μέσα σε 4 μήνες (!), με σοβαρότατες συνέπειες:

  • 000 αγρότες περιμένουν την εξόφληση των επιδοτήσεων, αλλά και την ενεργοποίηση της δήλωσης ΟΣΔΕ 2021, που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, ώστε να προκηρυχθούν τα επιδοτούμενα προγράμματα που υπολείπονται.
  • Καθυστέρηση πληρωμών, βασικής ενίσχυσης και συνδεδεμένων. Ανεξόφλητα υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης. Καμία ενημέρωση για το πότε θα δοθεί το υπόλοιπο της βασικής και ποια είναι τελικά η μείωση που έγινε. Δεν έδωσε σε έναν στους δέκα κτηνοτρόφους, την κολοβή και καθυστερημένη εξαμηνιαία ενίσχυση.
  • Αναμπέλωση: Το 2014 η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν είχε εντάξει τη σταφίδα στο ΠΑΑ 2014-2020. Ούτε όμως το 2020 το ΥΠΑΑΤ δεν ένταξε την αναδιάρθρωση της στο μέτρο «Σχέδια Βελτίωσης», το οποίο είχε αδιάθετα κονδύλια. Ο τότε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτης είχε δηλώσει ότι θα εντάξει τη σταφίδα (και τα σύκα), στο νέο ΠΑΑ 2021-27. Τώρα η σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ πρέπει να πιεστεί να την εντάξει.
  • Διακοπή της ηλεκτροδότησης 5 ΤΟΕΒ Α και Β Πύργου, Επιταλίου, Πελοπίου και Σαβαλίων. Η κυβέρνηση επέτρεψε στη ΔΕΗ τη διακοπή της παροχής νερού των αντλιοστασίων στην έναρξη της αρδευτικής περιόδου που είναι κρίσιμη για τις καλλιέργειες, χωρίς να πάρουν υπόψιν τις προτάσεις των ΤΟΕΒ.

Βούλιαξε το «επιτελικό κράτος» και το νεοφιλελεύθερο αφήγημα της ΝΔ.

Ας μη αφήσουμε να συμπαρασύρει μαζί της και τη πρωτογενή παραγωγή…

 

Όλη η επικαιρότητα