Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Τριαντατέσσερεις θεματικές Διαδρομές στους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας στην διάθεση των επισκεπτών , μέσα από το πρόγραμμα PATH /Interreg GR-It

Ακούστε το άρθρο

Η Δημιουργία θεματικών Διαδρομών αποτελεί μια σύγχρονη διεθνή πρακτική Τουριστικής Προβολής.

Το έργο το οποίο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα PATH /Interreg GR-It  προβλέπει τη δημιουργία θεματικών διαδρομών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία που θα προσφέρουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν υγροτόπους, ορεινά μονοπάτια, ιστορικές και πολιτιστικές διαδρομές, μονοπάτια ιδιαίτερου φυσικού κάλους και βιοποικιλότητας. Η δημιουργία των θεματικών διαδρομών ενισχύθηκε από την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πολυμεσικής διαδικτυακής πλατφόρμας που  επιτρέπει στους τελικούς χρήστες να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους ανάλογα με τις ανάγκες τους, να αποκτούν πρόσβαση σε άγνωστες πληροφορίες σχετικά με τις διαδρομές (π.χ. μέσα από την εξιστόρηση μύθων/προσωπικών ιστοριών που συνδέονται με τα σημεία ενδιαφέροντος) αλλά και να καταγράφουν την προσωπική τους εμπειρία. Στο πλαίσιο του έργου  επίσης υλοποιούνται  στοχευμένες δράσεις για την κινητοποίηση και συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων στη διαμόρφωση των διαδρομών και για την ενημέρωση ενδιαφερόμενων φορέων (φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντικών συλλόγων, τουριστικών επιχειρήσεων) σχετικά με την αξιοποίηση του νέου αυτού  τουριστικού εργαλείου.

Το έργο P.A.T.H επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση των επισκεπτών με τα τουριστικά αξιοθέατα και στην προώθηση της βελτίωσης της εμπειρίας τους κατά την εξερεύνησης της τοπικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς προσφέροντας πληθώρα πληροφοριών που τους επιτρέπει να διαμορφώσουν την επίσκεψή τους ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες τους. Συνολικά δημιουργήθηκαν 51 θεματικές  διαδρομές  (34στην Ελλάδα και 17 στην Ιταλία) ποικίλου ενδιαφέροντος  όπως πεζοπορικές, πολιτιστικού ενδιαφέροντος , ορειβατικές αλλά και περιήγησης πόλης καθώς  και άλλες που ανταποκρίνονται στις  εξειδικευμένες προτιμήσεις των επισκεπτών. Περιλαμβάνουν πληροφορίες για σημεία ενδιαφέροντος που αφορούν όλες τις παραμέτρους όπως ιστορικά αξιοθέατα, τοπική αρχιτεκτονική και πολιτισμό, φύση και περιβάλλον, δραστηριότητες φύσης και αθλητικές, ανάδειξη οικισμών. Επιπλέον οδηγίες πρόσβασης, βαθμό δυσκολίας και προτεινόμενες εποχές επίσκεψης. Το τόσο δύσκολο και απαιτητικό αυτό έργο η ΠΕΔ.ΔΕ το υλοποίησε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας εξασφαλίζοντας έτσι την υψηλότερη δυνατή επιστημονική εγκυρότητα και εφαρμόζοντας έτσι και μια πάγια πολιτική της επιλογή της σύνδεσης του έργου της τοπικής Πανεπιστημιακής κοινότητας με τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όλη η επικαιρότητα