Πολιτική

ΔΕΘ 2018 – Τσίπρας: «Μετά από 8 χρόνια μπορούμε να οραματιστούμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας»

Ακούστε το άρθρο

«Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι μια ιστορική στιγμή διότι είναι η πρώτη ΔΕΘ μετά από 8 ολόκληρα χρόνια που μπορούμε πια να σχεδιάσουμε, να οραματιστούμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας όπως εμείς επιθυμούμε στο πλαίσιο βέβαια το δημοσιονομικό που έχουμε αποφασίσει. Είναι η πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια που ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό είναι νομίζω μια σημαντική στιγμή», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΘ.

«Αλλά είναι μια σημαντική στιγμή και για τη ΔΕΘ και για τη Θεσσαλονίκη που ανοίγει τα φτερά της και πλέον μπορεί να γίνει η οικονομική εμπορική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Αυτός είναι ο στόχος και πιστεύω ότι κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς αυτό το στόχο», προσέθεσε ο Αλεξης Τσίπρας.




Εγκαίνια περιπτέρου ΗΠΑ- Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της στη νέα εποχή

Οι ΗΠΑ θέλουμε να είναι και θα είναι αρωγός της προσπάθειας μας να δώσουμε μια νέα πνοή στην ελληνική οικονομία, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ στη ΔΕΘ.

Σημείωσε ότι «η Ελλάδα παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή» και υπογράμμισε ότι «ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ως χώρα που μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, ανοίγει τις πύλες της στη νέα εποχή».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ θα αποτελέσει το καλύτερο θεμέλιο μιας νέας προοπτικής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.


Υπέρ της ανάπλασης του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια συνάντησης με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Ηelexpo AE

Υπέρ της ανάπλασης του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης, το σχέδιο της οποίας παρουσίασε η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo AE, τάχθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο εν λόγω στόχος θα είναι κεντρικός για το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Στη διάρκεια συνάντησης με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo AE, o κ.Τσίπρας επισήμανε ότι το έργο αυτό (σ.σ. προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, που αφορά την περιοχή των 180 στρεμμάτων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης), θα δώσει νέα προοπτική τόσο στη ΔΕΘ, όσο και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Προσέθεσε ότι η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα διαδραματίζουν ξεχωριστό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, με τη ΔΕΘ να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη φετινή ΔΕΘ ιστορική, καθώς, όπως είπε, μετά από οκτώ χρόνια, για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το δικό του όραμα από το βήμα της.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, επισήμανε την ανάγκη ανάπλασης του Εκθεσιακού Κέντρου, ώστε η ΔΕΘ να αναβαθμισθεί ακόμα περισσότερο. Η μελέτη για το νέο χωρικό σχέδιο παρελήφθη προ λίγων ημερών, όπως είχε επισημάνει ο κ.Τζήκας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την 83η ΔΕΘ, ενώ προσέθεσε ότι εφόσον η ειδική χωρική μελέτη περάσει και από δημόσια διαβούλευση, ώστε να ενσωματωθούν τυχόν παρατηρήσεις, θα ακολουθήσει η διαδικασία της έγκρισης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος, για το οποίο στόχος είναι να έχει εκδοθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2019.

Στη συνέχεια θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για το χρηματοδοτικό σχήμα. Βάσει του χωρικού σχεδίου, όπως είχε επισημάνει ο κ. Τζήκας, στο 50% της έκτασης των 180 στρεμμάτων, στις οποίες εδρεύει το εκθεσιακό κέντρο, θα αναδειχτούν οι νέες εμβληματικές εγκαταστάσεις, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ξενοδοχείο-μπουτίκ και στο υπόλοιπο μισό θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο, που θα δοθεί για χρήση στην πόλη.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, αναφέρθηκε στα μεγέθη της 83ης ΔΕΘ, ήτοι στους περισσότερους από 1.500 εκθέτες, στην πλήρη εκθεσιακή κάλυψη, αλλά και στις σημαντικές διεθνείς συμμετοχές, ενώ παρουσίασε και τη smoke free πρωτοβουλία της διοργάνωσης.

Σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-Helexpo υπογράμμισε τη σημαντική αναβάθμιση της φετινής Έκθεσης και τόνισε την αναγκαιότητα ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου. Τo αναπλασμένο εκθεσιακό κέντρο, που στόχος είναι να αποτελεί αρχιτεκτόνημα-κόσμημα και εμβληματικό τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη, εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει τον εκθεσιακό ρόλο της πόλης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο.

Άνοιξε τις πύλες της η Έκθεση

‘Ανοιξε στις 10 το πρωί η 83η Διεθνής ‘Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η μεγαλύτερη της τελευταίας εικοσαετίας, με περισσότερους από 1500 εκθέτες, τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ και 20 επίσημες κρατικές συμμετοχές, τις πύλες της οποίας αναμένεται να περάσουν μέχρι τη λήξη της, στις 16 Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 260.000 επισκέπτες. ‘Ηδη λίγο μετά τις 10 το πρωί του Σαββάτου τα πρώτα εισιτήρια είχαν κοπεί, αφού άρχισε η προσέλευση των επισκεπτών. Φέτος, ο εθνικός εκθεσιακός φορέας προχώρησε σε παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις, ενώ τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ θα πραγματοποιηθούν στο ανακαινισμένο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» στις 7 το βράδυ, από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης κυριαρχεί το περίπτερο 13, όπου φιλοξενείται η συμμετοχή των ΗΠΑ, με 60 εταιρείες-κολοσσούς και φορείς. Στο πλαίσιο της αμερικανικής συμμετοχής βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη υψηλόβαθμη, κυβερνητική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπερ Ρος. Το αμερικανικό περίπτερο θα εγκαινιαστεί σήμερα Σάββατο, στις 11.30 το πρωί.

Ακριβώς απέναντι, το περίπτερο 12 υποδέχεται 130 ελληνικές startups, στο πλαίσιο του θεματικού πάρκου «Ψηφιακή Ελλάδα», μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της ΔΕΘ-Helexpo.

Οι εκθεσιακές συμμετοχές της φετινής διοργάνωσης ξεπερνούν τις 1.500 έναντι 1.398 πέρυσι, ενώ η εκθεσιακή κάλυψη είναι πλήρης –τόσο στους στεγασμένους όσο και στους υπαίθριους χώρους- και μεταφράζεται σε κάλυψη συνολικά 32.075 τετραγωνικών, έναντι 27.191 τετραγωνικών το 2017. Ακόμη και χώροι που δεν είχαν αξιοποιηθεί για ένα τέταρτο του αιώνα, άνοιξαν προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ζήτηση.

Με 20 επίσημες, άμεσες, κρατικές συμμετοχές, έναντι 17 πέρυσι και τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, η 83η ΔΕΘ θα είναι επίσης η πλέον διεθνοποιημένη των τελευταίων ετών. Εκτός από τις ΗΠΑ, συμμετέχουν στην 83η ΔΕΘ οι Κύπρος, Ινδία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Ινδονησία, Ιράν, Ρουμανία, Ρωσία, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Ουζμπεκιστάν, Τουρκία, ΠΓΔΜ, Μπαγκλαντές, Κίνα, Αίγυπτος και Ιταλία. Για πρώτη φορά έρχεται η Πορτογαλία ως κρατική συμμετοχή μέσω της Πρεσβείας της Πορτογαλίας, αλλά και με επιχειρήσεις, το Ουζμπεκιστάν μέσω της Πρεσβείας του Ουζμπεκιστάν, όπως και το Μπαγκλαντές μέσω της Πρεσβείας του και του Bangladesh Investment Development Authority. Μεγάλες συμμετοχές είναι αυτές της τιμώμενης χώρας του 2019, Ινδίας (με 35 εταιρείες), της περσινής τιμώμενης χώρας, Κίνας, με 30 επιχειρήσεις και της Βουλγαρίας με 14.

Στην έκθεση συμμετέχουν και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα υπό την «ομπρέλα» της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Συνολικά 48 επιμελητήρια από όλη την χώρα, έναντι 43 πέρυσι, με 360 επιχειρήσεις (έναντι 340 πέρυσι) θα βρίσκονται στην έκθεση μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ενώ ξεχωριστές εκθεσιακές συμμετοχές διαθέτουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επιμελητήριο Σερρών και το Επιμελητήριο Κοζάνης.

Οι επιμέρους ενότητες της 83ης ΔΕΘ καλύπτουν ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων, από την εκπαίδευση, την αυτοκίνηση, την ενέργεια μέχρι την ομορφιά, την γαστρονομία, την καινοτομία κα., με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις. Στο σκέλος της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης, τα Music Events της 83ης ΔΕΘ περιλαμβάνουν καθημερινές συναυλίες κορυφαίων τραγουδιστών του ελληνικού πενταγράμμου (δωρεάν με το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση). Μεταξύ των παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνονται το «the Mindspark» στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, το Hall Of Games και η Cheapart.

Η φετινή έκθεση είναι Smoke Free, ενώ όσοι εκθέτες και επισκέπτες της ταξιδεύουν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» για την Ελλάδα ή το εξωτερικό, με οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία, θα μπορούν εύκολα να κάνουν check in και να παραδώσουν τις αποσκευές τους στο περίπτερο της Fraport μέσα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση είναι 7 ευρώ, αλλά ισχύει και μειωμένο στα 5 ευρώ τις καθημερινές μέχρι τις 18:00. Το οικογενειακό των 4 ατόμων είναι στα 20 ευρώ, το Πολυτέκνων-Τριτέκνων-ΑΜΕΑ είναι 5 ευρώ, ενώ τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο. Το Σαββατοκύριακο το ωράριο της Έκθεσης είναι 10:00 με 22:00._

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα