Categories: Οικονομία

Τσακαλώτος: Καλές πιθανότητες να μην περικοπούν οι συντάξεις

Share

Την εκτίμηση πως δεν θα περικοπούν οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019 εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, χαρακτηρίζοντας τεχνικό το θέμα της παρουσίασης δύο σεναρίων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις. «Έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να μην κοπούν οι συντάξεις. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις. Διπλωματικά το λέμε συγκρατημένα αισιόδοξος», είπε.

Ερωτηθείς για το εάν το μέτρο της περικοπής τηςπροσωπικής διαφοράς θα καταργηθεί, είπε πως αυτό επιβλήθηκε από το ΔΝΤ, αλλά πλέον δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί. Ο ίδιος σημείωσε ακόμη πως τα δύο σενάρια στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, ήτοι το ένα που προβλέπει περικοπές συντάξεων και το άλλο που δεν προβλέπει,  είναι τεχνικό ζήτημα. «Το σενάριο βάσης είναι το μέτρο σύγκρισης σε σχέση με όσα θέλουμε να κάνουμε», είπε.

«Δεν χρειάζεται ο κόσμος να ανησυχεί, μέρα με την ημέρα πείθουμε ολοένα και περισσότερους, δεν είναι εύκολο να μας πουν να κόψουμε συντάξεις, δεν είναι λογικό από την ώρα που έχουμε πλεόνασμα 3,5% και δημοσιονομικό χώρο. Νομίζω ότι θα επικρατήσει η λογική», είπε ο υπουργός.

Αναφορικά με τη στάση του ΔΝΤ εκτίμησε πως το Ταμείο δεν θα επικροτήσει, ωστόσο ανέφερε πως «η Ελλάδα έχει πλέον αλλάξει σελίδα»

Ερωτηθείς τέλος για το εάν  η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις, απάντησε μάλλον αρνητικά. «Έχουμε μεγάλη υπομονή ξέρουμε ότι ο χρόνος είναι μαζί μας. Γιατί να πάμε γρήγορα εμείς σε εκλογές, ο χρόνος είναι με το μέρος μας, άλλοι έχουν πρόβλημα», ανέφερε..

Τέλος, για τα αντίμετρα είπε πως μέρος τους θα εφαρμοστεί το 2019, άλλα το 2020 και κάποιο άλλο σε ύστερο χρόνο.