Ελλάδα Πολιτισμός

Τσουνάμι καταγγελιών στον καλλιτεχνικό χώρο μετά τις αποκαλύψεις της Ζέτας Δούκα (vids)

Ακούστε το άρθρο

H Ζέτα Δούκα βρέθηκε στο πλατό του MEGA καλεσμένη της εκπομπής «Πάμε Δανάη»  και σήκωσε μια αυλαία πολύ διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει να τραβιούνται στις θεατρικές σκηνές.

Μια αυλαία που αποκάλυψε παθογένειες του καλλιτεχνικού χώρου που διατηρούνται εδώ και χρόνια. Ζητήματα που όλοι γνώριζαν αλλά για τα οποία κανείς δεν μίλαγε, και ακόμα και αν μίλαγε δεν ήταν κανείς έτοιμος να τον ακούσει. Όπως έγινε και στην περίπτωση της Ευδοκίας Ρουμελιώτη, η οποία και στο παρελθόν είχε μιλήσει για ανάλογα περιστατικά αλλά δεν είχε βρει την ίδια ανταπόκριση.

Με αφορμή την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση από την Σοφία Μπεκατώρου και το γενικότερο κλίμα #metoo που ήρθε –επιτέλους- και στη χώρα μας, η Ζέτα Δούκα αποφάσισε να μιλήσει για μία διαφορετική πτυχή βίαιης συμπεριφοράς που δέχθηκε.

Και αμέσως μετά ακολούθησαν συνάδελφοι της, οι οποίοι είτε γνώριζαν παρόμοια περιστατικά είτε τα είχαν βιώσει οι ίδιοι και τα κρατούσαν καλά κρυμμένα μέσα τους.

Πιο συγκεκριμένα η Ζέτα Δούκα αναφέρθηκε σε λεκτική βίαιη συμπεριφορά από τον Γιώργο Κιμούλη προς το πρόσωπο της. Βία που ασκήθηκε για αρκετό χρονικό διάστημα με αποκορύφωμα και σωματική επίθεση εναντίον της.

«Όλη τη χρονιά που συνεργάστηκα μαζί του ήταν μια απίστευτης έντασης ψυχολογική και λεκτική βία, εντός και εκτός σκηνής, με εξάρσεις και περιστατικά θυμού» ανέφερε η Ζέτα Δούκα, τονίζοντας: «Έκανε τα πάντα για να με ταράξει επί σκηνής και εκτός σκηνής υπήρχαν περιστατικά λεκτικής βίας». H απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά δεν έμεινε στα λόγια καθώς μια φορά και έφτασε στο σημείο να την κλωτσήσει.

«Βρωμιά» πίσω από τη λάμψη

Η χιονοστοιβάδα που προκλήθηκε από τις δηλώσεις της Ζέτας Δούκα θυμίζουν πολύ τις αντίστοιχες καταγγελίες που ακολούθησαν την εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου.

Ο λαμπερός χώρος του θεάτρου έκρυβε μέσα του περισσότερο «βρωμιά» από όση μπορούσαν οι θεατές να φανταστούν. Και αν ηθοποιοί και δημοσιογράφοι γνωρίζαμε για αυτά και για άλλα τόσα παρόμοια περιστατικά καιρός είναι να τα μάθουν όλοι.

Η Ζέτα Δούκα άνοιξε ένα δρόμο που θα ακολουθήσουν πολλοί. Η βίαια συμπεριφορά από την πλευρά των σκηνοθετών, οι σκληρές πρόβες, οι βωμολοχίες στους νεότερους, οι αδιανόητες απαιτήσεις είναι κοινό μυστικό.

Για να μην μπερδευόμαστε, όμως, δεν μιλάμε για ένταση πάνω στη δουλειά και κουβέντες που ακούγονται σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους. Μιλάμε για συμπεριφορές που εξωθούν τους ηθοποιούς να αποχωρήσουν από παραστάσεις, για συμπεριφορές που προσβάλλουν όλους τους ανθρώπους και κυρίως για εκφοβισμό και απειλές ότι αν κάποιος μιλήσει δημόσια δεν πρόκειται να βρει ξανά δουλειά.

Οι δηλώσεις συμπαράστασης στην Ζέκα Δούκα ήρθαν αμέσως. Ο Πάνος Βλάχος, η Βίκυ Σταυροπούλου, η Ναταλία Τσαλίκη συνεχάρησαν την ηθοποιό για το θάρρος της και την επιλογή της να εκτεθεί προκειμένου να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα.

Κιμούλης: Απαράδεκτα ψεύδη, θα κάνω μήνυση

Με δηλώσεις του σε δημοσιογράφος ο Γιώργος Κιμούλης αρνήθηκε ότι συνέβησαν όσα η Ζέτα Δούκα ανέφερε.

Ο ίδιος δήλωσε: «Όταν το άκουσα για πρώτη φορά στεναχωρήθηκα, τώρα έχω θυμώσει πολύ. Ούτε για αστείο δεν κλώτσησα τη Ζέτα Δούκα και συμπλήρωσε ότι δεν θα αποσύρει την μήνυση ακόμα και αν η ηθοποιός του ζητούσε συγγνώμη.

Επίσης, άφησε αιχμές κατά της Ζέτας Δούκα ότι θέλει να «εκμεταλλευτεί» το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τις καταγγελίες της Μπεκατώρου, οι οποίες όπως τόνισε είναι σοβαρές και αφορούν κρίσιμο θέμα.

Την αντίδραση του Κιμούλη και ειδικά την αναφορά του σε μόδες σχολίασαν ιδιαίτερα χρήστες των social media αλλά και καλλιτέχνες. Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ανέφερε χαρακτηριστικά: «’Είναι της μόδας οι καταγγελίες τύπου Μπεκατώτου’ δήλωσε ο κ. Κιμούλης. Της μόδας. Τύπου Μπεκατώρου. Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Τα είπε όλα ξεκάθαρα. Έμεινα άναυδη με τον κ.(;) Κιμούλη».

Στο ίδιο κλίμα και η Καίτη Γαρμπή ανέφερε: «Δεν είναι της μόδας οι καταγγελίες τύπου Μπεκατώρου, είναι της μόδας η Αλήθεια» με την Τάνια Τσανακλίδου να επικροτεί την τοποθέτησή της.

Πρόθυμοι να καταθέσουμε

Σημαντική στήριξη προσέφεραν στη Ζέτα Δούκα όχι απλώς συνάδελφοί της αλλά και οι δύο ηθοποιοί που έπαιζαν μαζί της εκείνη τη σεζόν.

Ο Νίκος Ψαρράς και η Δώρα Χρυσικού, συμπρωταγωνιστές της Δούκα και του Κιμούλη στην παράσταση Closer τη σεζόν 2008-2009 με ανακοίνωσή τους δήλωσαν ότι ήταν μπροστά σε πολλά από τα περιστατικά που ανέφερε η ηθοποιός και είναι έτοιμοι να καταθέσουν σχετικά στις αρμόδιες αρχές.

Η κοινή ανακοινωση που κάναμε με τον συνάδελφο Nikos Psarras A για τις καταγγελίες της συναδέλφου μας Ζετας Δούκα ….

Δημοσιεύτηκε από Dora Chrysikou στις Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Και εδώ κάπου οι ισχυρισμοί περί μόδας τύπου Μπεκατώρου αλλά και εκμετάλλευσης της επικαιρότητας από την πλευρά της Δούκα καταρρέουν.

Κατάχρηση εξουσίας, μισογυνισμός, δουλοπρέπεια

Λίγη μόλις ώρα μετά τις καταγγελίες της Ζέτας Δούκα, ο ηθοποιός Φάνης Παυλόπουλος μίλησε, μέσω ανάρτησής του στα Social Media, για τη δική του -τραγική όπως φαίνεται- εμπειρία στη σχολή του Γιώργου Κιμούλη.

«20 χρόνια μετά. 3 χρόνια στη σχολή του. 3 χρόνια με φόβο, κατάχρηση εξουσίας, ταπείνωση, μισογυνισμό, χειραγώγηση, εκμετάλλευση, κλάματα, δουλοπρέπεια, τοξικότητα, ψυχολογική βία, τσακωμούς» γράφει ο ηθοποιός.

«Διέλυσε ένα ολόκληρο έτος, φιλίες, κατέστρεψε προσωπικότητες, γιατί έτσι γούσταρε και γιατί μπορούσε. Την τελευταία ώρα μιλάω με συμφοιτητές που κλαίνε με λυγμούς γιατί θυμήθηκαν τι ζούσαμε αυτά τα χρόνια στη σχολή του» συμπλήρωσε.

«Σήμερα συνειδητοποίησα γιατί, όταν κάποιοι με ρωτάνε σε ποια δραματική σχολή να δώσουν εξετάσεις, δίνω πάντα την ίδια απάντηση. ‘Σε καμία’» καταλήγει.

20 χρόνια μετά.
3 χρόνια στη σχολή του. 3 χρόνια με φόβο, κατάχρηση εξουσίας, ταπείνωση, μισογυνισμό, χειραγώγηση,…

Δημοσιεύτηκε από Fanis Pavlopoulos στις Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες 

Τη σκυτάλη των καταγγελιών πήρε η ηθοποιός Κατερίνα Γερονικολού, η οποία με ανάρτηση, μέσω Instagram, κατήγγειλε τον διάσημο ηθοποιό για εργασιακό εκφοβισμό.

«Με φόβισες. Με τρόμαξες… Με έκανες να μην πιστεύω σε μένα. Εσύ, που μου έδωσες τον ρόλο. Να βάζω στοιχήματα με τον εαυτό μου αν θα μπορώ να συνέλθω μετά τη ‘συνεργασία’ μας» ανέφερε η ηθοποιός ενώ παρέθεσε την αφίσα από την παράσταση «Δον Ζουάν, η επιστροφή» όπου συνεργάστηκε με τον Γιώργο Κιμούλη.

Παράλληλα, προσθέτει πως τώρα νιώθει καλά για να μιλήσει, καθώς δεν είναι τόσο μικρή ώστε να φοβάται τον ίσκιο της, «ούτε και τόσο μεγάλη για να μην κλαίω σαν μωρό όταν έρχονται όλα πάλι στο μυαλό μου».

Τέλος ευχαρίστησε τη Ζέτα Δούκα που έκανε την αρχή. «Ζέτα Δούκα, σε ευχαριστώ που μου έδωσες το θάρρος και μου έδειξες τον τρόπο. Μου θύμισες εικόνες που ήθελα να ξεχάσω. Μου έσφιξες την καρδιά. Λυπάμαι για όσα σου συνέβησαν… λυπάμαι και για μένα» ανέφερε χαρακτηριστικά

Η ηθοποιός Φαίη Ξυλά ερωτώμενη για την δική της συνεργασία με τον Γιώργο Κιμούλη την χαρακτήρισε «δύσκολη».

«Ήταν από τις πιο δύσκολες ίσως και η χειρότερη η συνεργασία μου με τον Γιώργο Κιμούλη, όμως, έβαλα τα όριά μου. Διεκπεραιώθηκε η συνεργασία πάρα πολύ δύσκολα χωρίς να μιλάμε καν μεταξύ μας, καμία επαφή. Ήταν ψυχοφθόρα. Δεν είναι ευχάριστες αυτού του είδους οι συνεργασίες. Εγώ προσωπικά δεν το δέχομαι. Όλα αυτά που περιγράφει η Ζέτα Δούκα είναι καταδικαστέα» δήλωσε.

Με συγκλονιστική ανάρτηση τάχθηκε υπέρ της Δούκα και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου.

«Στηρίζω δημόσια την ομολογία της και παίρνω τη δύναμη να σας πω πως έχω υποστεί ψυχολογική και λεκτική βία στον χώρο της δουλειάς μου από ανθρώπους που σας είναι ιδιαίτερα αγαπητοί. Δυστυχώς δεν είμαι η μόνη. Συσπειρωνόμαστε για να μιλήσουμε όλες μαζί. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η επιβολή βίας πάνω σε γυναίκες από άντρες. Οι συνδυασμοί είναι πολλοί.

Και για όσους ρωτάτε γιατί τώρα, σκεφτείτε τον εαυτό σας γεμάτο όνειρα και ρομαντισμό γεμάτοι από απ’ το υπέροχο ρητό που βροντοφωνάζει πως «ο ηθοποιός σημαίνει φως» να πηγαίνετε χωρίς να το γνωρίζετε ν’ αντιμετωπίσετε το μεγάλο σκοτάδι των ανθρώπων. Να πηγαίνετε με λαχτάρα στην πρόβα όπου ο τάδε ηθοποιός και σκηνοθέτης σου μιλάει με το χέρι μέσα στο παντελόνι του και μετά σου αγγίζει το πρόσωπο. Σκεφθείτε να πρέπει από αυτή τη θέση να πάτε να καταγγείλετε έναν άνθρωπο που ο κόσμος αγαπάει μέσα από την επαγγελματική του ιδιότητα» ανέφερε η ηθοποιός.

Πριν από όλους μίλησε η Ρουμελιώτη

Η Ευδοκία Ρουμελιώτη, η ηθοποιός που πρώτη πριν αρκετά χρόνια είχε μιλήσει για την απαράδεκτη συμπεριφορά του Γιώργου Κιμούλη απέναντι στους ηθοποιούς, μίλησε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη».

Η ηθοποιός τάχτηκε υπέρ της Ζέτας Δούκα για τις καταγγελίες που έκανε χθες στο MEGA σχετικά με την λεκτική αλλά και σωματική βία που άσκησε σε αυτήν ο Γιώργος Κιμούλης.

«Εγώ ήμουν ένα κορίτσι 25 χρονών, ήταν η τρίτη μου παράσταση, δεν ήμουν πρωταγωνίστρια, δεν είχα αυτή την δύναμη στο χώρο. Φοβόμουν ότι αν έβγαινα να μιλήσω και αν έκανα μια κακή αρχή στο θέατρο, μπορεί και να μην ξαναδούλευα. Και εγώ έβγαζα τα χρήματά μου για να ζήσω από αυτή τη δουλειά. Μετά τη συνεργασία μου με αυτόν τον άνθρωπο παντρεύτηκα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στις φωνητικές μου χορδές. Ήξερε πολύ καλά ότι εγώ για να βγάλω την παράσταση αναγκαζόμουν να κάνω ενέσεις κορτιζόνης για να βγαίνω στη σκηνή και να μιλάω. Έχω δώσει απίστευτα λεφτά σε γιατρούς για να θεραπεύσω τις φωνητικές μου χορδές. Είναι ένα πρόβλημα που με ακολουθεί ακόμα».

Σύμφωνα με την ηθοποιό όταν έκαναν την παράσταση «Εκπαιδεύοντας την Ρίτα» και ενώ ήταν πολύ χαρούμενη για αυτή την παράσταση αντιμετώπισε λεκτική επίθεση άνευ προηγουμένου από τον Γιώργο Κιμούλη.

«Στις πρόβες πήγαν όλα περίφημα, όλα ξεκίνησαν από τη στιγμή που ανεβήκαμε στη σκηνή. Με κακοποίησε ψυχικά, το bullying που έχω υποστεί αισθάνομαι ότι δεν θα το ξεπεράσω ποτέ. Μετά την συνεργασία μου με τον Κιμούλη φοβόμουν να ανέβω στη σκηνή. Την ώρα που έπαιζα με έβριζε χυδαία. Ήμουν στη σκηνή να κάνω τη δουλειά και ερχόταν από πίσω μου και δεν μπορώ να πω στον αέρα όλα αυτά που μου έλεγε στο αυτί μου».

Η Ευδοκία Ρουμελιώτη υποστήριξε ότι όλοι στο χώρο γνωρίζουν την απαράδεκτη συμπεριφορά του Γιώργου Κιμούλη. «Η φήμη του ξεπερνάει την παρουσία του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ βγήκα και μίλησα από την πρώτη στιγμή, όταν τελείωσα την συνεργασία μου με αυτόν τον άνθρωπο. Ποτέ δεν έκρυψα τι έχω περάσει. ‘Πες μου γιατί μου τα κάνεις όλα αυτά; Εσύ με επέλεξες να κάνουμε αυτή τη δουλειά’ τον ρώτησα. Δεν πήρα απάντηση. Δεν ξέρω ακόμα και σήμερα για ποιο λόγο τα πέρασα όλα αυτά. Ήταν η χειρότερη εμπειρία της ζωής μου. Ευτυχώς μετά συνάντησα ανθρώπους άλλους γιατί αλλιώς θα τα είχα εγκαταλείψει. Πρώτη φορά που δεν κατάφερα να βγάλω τη σεζόν. Αναγκάστηκα να κλείσω το θέατρο Σάββατο βράδυ, γεμάτο και να πάω στο σπίτι μου. ‘Η ψυχική σου ισορροπία και η υγεία σου είναι πάνω από την παράσταση, αν δεν μπορείς πρέπει να κλείσει το θέατρο’, μου είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Λάκης Λαζόπουλος» δήλωσε η ηθοποιός.

«Τώρα πια δεν φοβάμαι. Δεν ξεκίνησα τώρα και δεν φοβάμαι μήπως δεν βρω δουλειά. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χρόνο να ωριμάσει όλο αυτό και να βγει να μιλήσει. Τώρα είναι η στιγμή να ακουστεί. Οταν εγώ μίλησα πρώτη πέρασε στα ψιλά» κατέληξε η ηθοποιός.

Πηγές: Mega, in.gr

Όλη η επικαιρότητα