Media

Τύπος : Πόσο μέλλον έχει εν μέσω οικονομικής κρίσης;

Ακούστε το άρθρο

O Κάρλο ντε Μπενεντέτι, πρώην ιδιοκτήτης της «Repubblica», μιας από τις μεγαλύτερες καθημερινές εφημερίδες της Ιταλίας, αρέσκεται στις προκλήσεις. Τώρα, σε ηλικία 85 ετών, ο ιταλός μεγιστάνας ξεκινά για τη μεγαλύτερη πρόκληση: ανοίγει νέα εφημερίδα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Ντε Μπενεντέτι θέλει η νέα εφημερίδα, που θα ξεκινήσει έντυπα και διαδικτυακά στα μέσα Σεπτεμβρίου, να αποτελέσει μια προοδευτική, ανεξάρτητη φωνή σε μια αγορά που εμπλέκεται σε πολιτική και οικονομική επιρροή. Το όνομά της «Domani» («Αύριο») δείχνει ότι ο προσανατολισμός τους θα είναι προς το μέλλον.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα λάβουμε υπόψη ιστορικές αναφορές» λέει. «Θα είναι μια εφημερίδα μετά τον COVID-19, γεννημένη μαζί με την ελπίδα για την ανοικοδόμηση της χώρας».

Το φιλόδοξο σχέδιο ξεκινά σε μια περίοδο κατά την οποία οι εφημερίδες αγωνίζονται να τα καταφέρουν απέναντι στη μείωση της διαφήμισης λόγω της πανδημίας. Αρχικά το εγχείρημα θα χρηματοδοτηθεί από τον ίδιο με 20 εκατομμύρια ευρώ πριν η ιδιοκτησία της εφημερίδας περιέλθει σε ίδρυμα.

«Θα είναι η μόνη ιταλική εφημερίδα που θα ανήκει σε ίδρυμα και μια από τις λίγες στην Ευρώπη» τονίζει ο Ντε Μπενεντέτι. «Το ίδρυμα θα εξασφαλίσει την απόλυτη ανεξαρτησία της εφημερίδας».

Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από τους συνδρομητές – η ιστοσελίδα θα ξεκινήσει άμεσα με αντίτιμο ενώ η έντυπη εκδοχή θα έχει 16 σελίδες. Παρά τον μεγάλο αριθμό εφημερίδων στην Ιταλία, ο Ντε Μπενεντέτι πιστεύει ότι υπάρχει χώρος για μια εφημερίδα που επικεντρώνεται «στα γεγονότα και όχι σε φλυαρίες» και η οποία δεν ανήκει σε κάποιον με οικονομικά συμφέροντα ή διασυνδέσεις με πολιτικό κόμμα.

Ο Ντε Μπενεντέτι, που απέκτησε την περιουσία του στην Olivetti, τον όμιλο ηλεκτρονικών, παραιτήθηκε από πρόεδρος όλων των εταιρειών το 2009 και το 2012 μετέφερε όλες τις μετοχές που είχε στην GEDI, τον όμιλο ΜΜΕ ιδιοκτησία του οποίου είναι οι εφημερίδες «Repubblica» και «Stampa», στους τρεις γιους του. Προσπάθησε να επανακτήσει τον έλεγχο πέρυσι, αφότου επέκρινε δημοσίως τη διαχείριση των γιων του, όμως δεν τα κατάφερε και η ιδιοκτησία του ομίλου πέρασε στην οικογένεια Ελκάν – Ανιέλι, ιδιοκτητών της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat και της ποδοσφαιρικής ομάδας Γιουβέντους.

Ο μεγιστάνας θεωρεί πως οι αλλαγές στην ιδιοκτησία της εφημερίδας τα τελευταία χρόνια έχουν αφήσει ένα κενό στην αγορά για μια προοδευτική φωνή: «Σήμερα το σενάριο των ιταλικών εφημερίδων διαμορφώνεται από την άποψη του ιδιοκτήτη εκείνου που έχει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα εκτός εφημερίδας – κάτι που, κατά την άποψή μου, είναι λάθος» λέει και προσθέτει: «Επίσης στην Ιταλία οι εφημερίδες είναι δεξιές ή κεντρώες, δεν υπάρχει μια που να εκφράζει τον προοδευτικό χώρο».

Ηδη έχουν προσληφθεί 17 δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και ένας γερμανόφωνος, για την «Domani», που θα έχει τα γραφεία της στη Ρώμη και διευθυντή τον 35χρονο Στέφανο Φέλτρι. Θα είναι φιλευρωπαϊκή – ο Ντε Μπενεντέτι θεωρεί πως η Ιταλία εκτός Ευρώπης θα είναι σαν «ένα πλοίο χαμένο στη Μεσόγειο» – και θα δίνει έμφαση στο περιβάλλον, στην οικονομία και στα διεθνή γεγονότα.

«Φυσικά θα γράφουμε για πολιτική, όμως δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου οι πολιτικοί καβγάδες ή οι φλυαρίες – επί χρόνια οι εφημερίδες είναι γεμάτες με πολιτικές συζητήσεις που πλέον δεν ενδιαφέρουν κανέναν» τονίζει. «Αυτή θα είναι μια εφημερίδα εναντίον των ανισοτήτων, στο πλευρό των αδυνάμων της κοινωνίας που θα κρίνει κάθε εξουσία – οικονομική και πολιτική».

Εμφαση στο περιβάλλον. Η «Domani» θα δώσει επίσης μεγαλύτερη έμφαση στις ειδήσεις και στα γεγονότα και λιγότερη στις απόψεις: «Υπάρχει χώρος για άρθρα γνώμης σε μια εφημερίδα, όμως χρειάζεται να διαχωρίζονται από τα γεγονότα» τονίζει ο Ντε Μπενεντέτι. Το περιβάλλον θα αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα της εφημερίδας, προσθέτει: «Η γενιά μου έχει συμβάλει στην καταστροφή του κόσμου. Θέλω το τελευταίο μου εγχείρημα να συμβάλει ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος».

tanea.gr

Όλη η επικαιρότητα