Εκπαίδευση Ηλεία

Αντωνακόπουλος: Μια ακόμα πρωτοβουλία παρέμβασης γύρω από τις δυσμενείς εξελίξεις και τα δυσοίωνα σενάρια

Ακούστε το άρθρο

«Νέες προαναγγελίες δραματικών εξελίξεων για το Τμήμα Μουσειολογίας»!

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως ότι επίκειται κλείσιμο Πανεπιστημιακών Τμημάτων, καθώς και την τοποθέτηση στη Βουλή από τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο που απαξίωσε πλήρως το Τμήμα Μουσειολογίας Πανεπιστημίου Πατρών στον Πύργο Ηλείας, ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος προωθεί μια ακόμα πρωτοβουλία παρέμβασης γύρω από τις δυσμενείς εξελίξεις και τα δυσοίωνα σενάρια που απειλούν την λειτουργία του Τμήματος.

Με τη Δημοτική αρχή, όπως άλλωστε συνεχώς κάνει σε όλο το μέχρι τώρα διάστημα της θητείας της έχοντας προβεί ήδη σε κάθε ενέργεια ανάδειξης των προβλημάτων του Τμήματος και προώθησης επιλύσεων, να «θέτει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» αναδεικνύοντας την πλήρη διάσταση του θέματος. Κι εξαντλώντας κάθε περιθώριο – κι ακόμα παραπάνω – στο όποιο μερίδιο της αναλογεί, απέναντι στους αρμόδιους και στον χαρακτήρα του αντικειμένου.

Σε σχετική επιστολή προς την κ. Κεραμέως, την οποία κοινοποίησε και στον κ. Συρίγο, κι επίσης στους πέντε Βουλευτές Ηλείας, κ. Αυγερινοπούλου Διονυσία, κ. Τζαβάρα Κωνσταντίνο, κ. Νικολακόπουλο Ανδρέα, κ. Καλαματιανό Διονύσιο, κ. Κατρίνη Μιχάλη, ο Δήμαρχος Πύργου τονίζει πως μετά και τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις της υπουργού και του υφυπουργού, εντείνεται το κλίμα ανησυχίας αφού ουσιαστικά αποτελούν προαναγγελία των δραματικών εξελίξεων για το Τμήμα!

Μεταξύ άλλων, υπενθυμίζονται αποσπάσματα από την πιο πρόσφατη δήλωση στη Βουλή όπου σε αυτά ο κ. Συρίγος ανέφερε συγκεκριμένα: «Στην Ελλάδα έχουμε θησαυρούς που πολλές φορές δεν ξέρουμε πώς να τους χειριστούμε, πώς να τους αντιμετωπίσουμε. Αναφερθήκατε στο παράδειγμα του Νομού Ηλείας και της Αρχαίας Ολυμπίας και εμείς, αντί να εκμεταλλευτούμε την παγκόσμια απήχηση που έχει το όνομα «Ολυμπία», καθόμαστε και …παίζουμε, όπως κάναμε το 2019 με τον Ν. 4610, όπου φτιάξαμε Τμήμα Μουσειολογίας με δύο μέλη ΔΕΠ». Κι ακόμα, πως: «Θα μιλήσουμε και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, για να δούμε πώς μπορεί να βοηθηθεί το τμήμα. Όμως, η τελική απόφαση εναπόκειται στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών».

Ο κ. Αντωνακόπουλος στο κείμενο της επιστολής, μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως καθίσταται σαφές το γεγονός ότι το συγκεκριμένο Τμήμα λειτουργεί σε μια γεωγραφική περιοχή η οποία σχετίζεται άμεσα με το χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Ο ιερός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, η Παγκόσμια Πολιτιστική εμβέλεια που αποπνέει, και τα Μουσεία με τα εκθέματα τους, έχουν λόγω του αντικειμένου σπουδών απόλυτη συνάφεια με το Τμήμα.

Κι ακόμα ότι: «Σύσσωμοι όλοι οι Βουλευτές του Νομού Ηλείας (υπενθυμίζοντας και τις τελευταίες δηλώσεις τους που έγιναν στον Τοπικό Τύπο, από τις οποίες φαίνεται η ξεκάθαρη βούληση τους για την ενίσχυση και διατήρηση του Τμήματος), το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύργου, οι Επιστημονικοί και Επαγγελματικοί Φορείς και Σύλλογοι του Δήμου, καθώς και η τοπική κοινωνία, με πλήθος εγγράφων, τοποθετήσεων, παρεμβάσεων και αποφάσεων συλλογικών οργάνων, ζητούν την ενίσχυση και διατήρηση του Τμήματος Μουσειολογίας.

Από τις προαναφερόμενες δηλώσεις και τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, δεν διαφαίνεται πουθενά η άκρως αναγκαία στήριξη του εν λόγω Τμήματος με εκπαιδευτικό προσωπικό στο εγγύς μέλλον, αφού αφήνεται η τελική απόφαση για την ενίσχυση του ή όχι στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Πανεπιστήμιο Πατρών μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί σε καμιά κίνηση ενίσχυσης και σε καμιά σχετική ενέργεια, παρά τις συνεχείς οχλήσεις και διαμαρτυρίες μας».

Και καταλήγει αναφέροντας πως:

«Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να πιστεύουμε ότι το κλείσιμο του Τμήματος Μουσειολογίας δεν είναι προκαθορισμένο και σας καλούμε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Ο Δήμος Πύργου θα συνεχίσει σταθερά τη διεκδίκηση για τη λειτουργία του Τμήματος».

Όλη η επικαιρότητα